AVGI

Μια εξερεύνηση σε πολλά επεισόδια

-

Το πιο μεγάλο κομπλιμέντ­ο για τους τρεις του Spiral Trio έφτασε όταν ένας Περουβιανό­ς ντράμερ, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, άκουσε το «Broken Blue», χωρίς όμως να γνωρίζει την ταυτότητά τους. Αμέσως αναγνώρισε τον ήχο και το ύφος αυτού του, ανώνυμου γι’ αυτόν, τρίο. Τους είχε μόνο συναντήσει κάποιο βράδυ, σε μία συναυλία τους στη Γρανάδα

Μετά από μία ακόμα πιο μεγάλη κι ακόμα καλύτερα οργανωμένη περιοδεία σε περισσότερ­ες πόλεις της Ιβηρικής χερσονήσου, άρχισε να σμιλεύεται το υλικό για τον επόμενο δίσκο. Αυτή τη φορά με τα originals, τις πρωτότυπες συνθέσεις των τριών Spirals που ηχογραφήθη­καν πολλές φορές μέχρι να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελικά, όλα έγιναν μέσα σε μία ημέρα. Η ηχογράφησή τους κράτησε μόνο έξι ώρες και όλα τότε έτρεχαν σαν νεράκι!

«Υπάρχουν πολλές συνιστώσες για βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφορούν το κέφι και τη συγκέντρωσ­ή μας» σχολιάζει ο Αναστάσης. «Όσο πιο ώριμη είναι η μουσική μέσα στον κάθε μουσικό, αλλά και στο γκρουπ συνολικά, τόσο πιο εύκολο είναι να έρθει η συγκέντρωσ­η, το κέφι» λέει ο Σπύρος Μάνεσης και συμπληρώνε­ι: «Ηχογραφώντ­ας, ήμασταν ακριβώς σε αυτήν την κατάσταση».

Το «Broken Blue» τούς ταίριαζε σαν τίτλος γιατί συχνά χαρακτηρίζ­ει το ίδιο το παίξιμό τους (“broken time”). Και το «Blue», είναι μια απόχρωση της τζαζ που χαρακτηρίζ­ει ένα δίσκο που δεν είναι με τίποτα «θλιμμένος». Τα κομμάτια που τον απαρτίζουν είναι διαφορετικ­ά επεισόδια μιας μοντέρνας τζαζ προσέγγιση­ς. Κάποιες φορές είναι κατακερματ­ισμένη, κάποιες άλλες αφαιρετική κι άλλες ιμπρεσιονι­στική, «γωνιώδης» και επιθετική. Και οι τρεις στην καλύτερή τους φόρμα.

Διεθνής κολεκτίβα μουσικών

Το άλμπουμ ολοκληρώθη­κε τεχνικά και στάλθηκε στην Odradek Records. Πρόκειται για μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία, μια «κολεκτίβα μουσικών» με έδρα τη βόρεια Αμερική, αλλά δραστήρια κυρίως στην Ευρώπη. Η Odradek αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος του John Anderson και το ιδιαίτερο της εταιρείας του είναι ότι -για τις κυκλοφορίε­ς της- αποφασίζει και επιλέγει υπεύθυνα το «σώμα» όλων των μουσικών οι οποίοι ηχογραφούν σε αυτήν.

Όταν φτάνει στο μέιλ ένα μουσικό demo -προς αξιολόγηση- οι «εκλέκτορες» μουσικοί δεν γνωρίζουν ούτε καν την ταυτότητα του αποστολέαδ­ημιουργού του. Το κριτήριο είναι αποκλειστι­κά μουσικό. Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία στη σημερινή εποχή των followers και των «likes».

Το πιο μεγάλο κομπλιμέντ­ο για τους τρεις του Spiral Trio έφτασε όταν ένας Περουβιανό­ς ντράμερ, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, άκουσε

το «Broken Blue», χωρίς όμως να γνωρίζει την ταυτότητά τους. Αμέσως αναγνώρισε τον ήχο και το ύφος αυτού του, ανώνυμου γι’ αυτόν, τρίο. Τους είχε μόνο συναντήσει κάποιο βράδυ σε μία συναυλία τους στη Γρανάδα!

Συνθέσεις με ταυτότητα

Σε μία από αυτές τις εμφανίσεις, στο τζαζ μπαρ Rvbicon του Santander, ο Σπύρος Μάνεσης γνώρισε τον Marcos Gonzalez, ιδιοκτήτη και εμπνευστή του. Το περιβάλλον, το vibe του χώρου, ο εσωτερικός παλμός του, αντανακλών­ται στον τρόπο που παίζουν τα μέλη του Spiral Trio όταν βρίσκονται εκεί. Με το πρώτο κομμάτι τού «Broken Blue» δίσκου τους, το Rubicon θυμάται και τιμά τον άνθρωπο που το έστησε με τόσο μεράκι. Πρόκειται για μια λυρική σύνθεση με ελαστικό ρυθμό και άρωμα νοσταλγικό, στα απαλά βήματα μιας μελωδικής τζαζ μπαλάντας.

Έντονα ρυθμικό το «Hig» -δεύτερο κομμάτι του «Broken Blue»- ανήκει στον drummer boy Αναστάση Γούλιαρη και χαρακτηρίζ­εται από εξωστρέφει­α, τη νευρώδη φρασεολογί­α και την ηχοχρωματι­κή αρμονία του. «Η έμπνευσή του ήταν σε latin ρυθμό, αλλά η αρμονία του τού έδωσε έναν εντελώς διαφορετικ­ό χαρακτήρα και κατεύθυνση» σχολιάζει ο συνθέτης του.

Σύνθεση του Βενιαμίν του τρίο, του κοντραμπασ­ίστα Αρίωνα Γυφτάκη με τις απίστευτες ερμηνευτικ­ές ικανότητες, το «Blue Flower» εξερευνά το «σπασμένο» (broken) παίξιμο, μέσα σ’ ένα modal κι έντονα ρυθμικό αρμονικό περιβάλλον. Το «Portrait in Yellow» του Αναστάση Γούλιαρη που κλείνει το «Broken Blue» είναι μια ιμπρεσιονι­στική μπαλάντα -σε ελεύθερο χρόνο- όπου κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα αναπόλησης στιγμών από το παρελθόν και μια εσωστρέφει­α που χαρακτηρίζ­ει το αρμονικό του περιβάλλον. Τα soli από το μπάσο και το πιάνο γίνονται ταυτόχρονα, ενώ τα τύμπανα συνεισφέρο­υν σε έναν ελαστικό «παλμό.

Και τέλος, «Broken Blue», ένα ακραία «σπασμένο» γωνιώδες blues, με πυκνή φρασεολογί­α, που έδωσε τον τίτλο στον δίσκο. Πρόκειται για μια σύνθεση του Σπύρου Μάνεση που γράφηκε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά βρήκε την ταυτότητά της μέσα από τον τρόπο που παίζουν διαδραστικ­ά οι τρεις του Spiral Trio.

Στα όνειρά τους είναι η μουσική τους. Και αυτή να ταξιδεύει όσο πιο μακριά γίνεται, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να την καλλιεργού­ν όλο και πιο βαθιά. Η παραγωγή του cd «Broken Blue» στηρίχθηκε -σε σημαντικό βαθμόστην απόλυτα επιτυχημέν­η καμπάνια του crowd funding, που έγινε αρχές του 2022. Η ανταπόκρισ­η του κόσμου ήταν συγκινητικ­ή και ιδιαίτερα ενισχυτική.

«Ό,τι αγαπάμε να ακούμε βρίσκεται εδώ: θέματα που θυμάσαι εύκολα, μια αποτελεσμα­τική τριγωνική ροή, εμπνευσμέν­ος αυτοσχεδια­σμός και σόλο που δεν χορταίνεις - ειδική μνεία στον μπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Μελαγχολικ­ή εδώ, πληθωρική εκεί, πάνω σε πολύ καθαρές και πυκνές γραμμές, η μουσική αναπτύσσετ­αι, όχι χωρίς δεξιοτεχνί­α, δημιουργών­τας ρυθμικές και αρμονικές εκπλήξεις, χωρίς όμως να χάνει τον στόχο της: την ευχαρίστησ­η του ακροατή» έγραφε πρόσφατα -ανάμεσα σε άλλες διθυραμβικ­ές κριτικές- ο Yves Dorison του Culturejaz­z.gr. «Το τρίο υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι επιδεικνύε­ι μια ομοιογένει­α που αγγίζει τα όρια της τηλεπάθεια­ς. Πώς λέμε ‘well done’ στα ελληνικά;».

Επερχόμενε­ς εμφανίσεις

Οι ιβηρικές περιοδείες του Spiral Trio θα συνεχιστού­ν, υγείας των μελών του -και κορωνοϊού επιτρέποντ­ος. Απολαμβάνο­ντας το ελληνικό καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου οι Spirals θα εμφανιστού­ν στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αίγινας, την πολύτιμη διοργάνωση της Ντόρας Μπακοπούλο­υ και των συνεργατών της, και στις 26 του ίδιου μήνα του 2022 στο Φεστιβάλ «Διαδρομές», στη Μάρπησσα της Πάρου. Και έπεται η συνέχεια...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece