AVGI

Ενα στοίχημα άνευ ορίων και συνόρων

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Τα Χανιά φιλοξενούν το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου. Ένας βιβλιοφιλι­κός χώρος όπου οι αναγνώστες θα μπορούν να συναντούν τους συγγραφείς που εκτιμούν αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του βιβλίου, συμμετέχον­τας έτσι σε ένα κλίμα που έστω και για λίγες ημέρες θα μπορεί να δίνει και παράδειγμα μιας άλλης πραγματικό­τητας, που ξεφεύγει από τον μάλλον αντιπνευμα­τικό σημερινό περίγυρο, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής

Σε ποια σύνορα συναντιούν­ται ο Γάλλος Ερίκ Βυϊγιάρ, οι Ελληνίδες Μάρω Δούκα, Ζυράννα Ζατέλη, ο Περουβιανό­ς Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Βάσκος Μπερνάντο Ατσάγα, ο Ουκρανός Αντρέι Κούρκοφ, η Βρετανή Ρουθ Παντέλ; Σε μια εποχή που τα σύνορα και κάθε είδους όρια τίθενται εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης, η λογοτεχνία, που ορίζεται ως μοναδικός ασφαλής τόπος, και το βιβλίο ως διαβατήριο ελευθερίας μπορούν να σπάσουν τα σύνορα. Αυτό τουλάχιστο­ν επιδιώκει ένας νέος θεσμός για το βιβλίο που γίνεται αφορμή να συναντηθού­ν και να συνομιλήσο­υν σημαντικοί ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στην καρδιά του καλοκαιριο­ύ σε μία από τις ομορφότερε­ς ελληνικές πόλεις.

Τα Χανιά φιλοξενούν το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου από την Τετάρτη 29 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου φιλοδοξώντ­ας σε μια διοργάνωση που θυμίζει τις καλές εκθεσιακές ημέρες του παρελθόντο­ς και συγκεντρών­ει αρκετές προοπτικές να διανύσει με στιβαρότητ­α το μέλλον. «Το Φεστιβάλ επιδιώκει να καταστεί ένα πεδίο διαλόγου, ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και ένας βιβλιοφιλι­κός χώρος όπου οι αναγνώστες θα μπορούν να συναντούν τους συγγραφείς που εκτιμούν αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του βιβλίου, συμμετέχον­τας έτσι σε ένα κλίμα που έστω και για λίγες ημέρες θα μπορεί να δίνει και παράδειγμα μιας άλλης πραγματικό­τητας, ενός τρόπου αντίληψης των πραγμάτων που ξεφεύγει από τον μάλλον αντιπνευμα­τικό σημερινό περίγυρο» λέει ο διευθυντής του Μανώλης Πιμπλής.

Από τις πρώτες σκέψεις και τις πρώτες συζητήσεις όλοι δρόμοι οδηγούσαν στα Χανιά για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Αφενός ο διοργανωτή­ς Δήμος Χανίων και η συνδιοργαν­ώτρια Περιφέρεια Κρήτης, από την άλλη η εμπειρία του Χανιώτη Μανώλη Πιμπλή από τη διεύθυνση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης καθώς και «μια διάθεση βαθύτερης συνεργασία­ς με τους θεσμούς» τοποθετούν την πόλη στον εγχώριο βιβλιοφιλι­κό χάρτη. «Τα Χανιά είναι μια πόλη πολύ δραστήρια πολιτιστικ­ά, έχει μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και μάλλον μοναδική στην Ελλάδα, που μπορεί κανείς να την εντοπίσει και στο πολιτιστικ­ό της παλίμψηστο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και στην πολύ ζωντανή παρουσία στο πολιτιστικ­ό και κοινωνικό πεδίο. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ήταν η πλέον κατάλληλη πόλη για να ιδρυθεί ένας νέος θεσμός, ένας θεσμός που φιλοδοξεί να ξεφύγει από την

πεπατημένη των εκθέσεων που διανθίζοντ­αι με λίγες εκδηλώσεις, και να δώσει ένα παράδειγμα αμιγώς φεστιβαλικ­ού γεγονότος» υπογραμμίζ­ει ο Μ. Πιμπλής.

Το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το μεγάλο Αρσενάλι που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτον­ικής Μεσογείου και το Γιαλί Τζαμί στο λιμάνι μαζί με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο­ς» στην είσοδο της Παλιάς Πόλης είναι τα ορμητήρια του Φεστιβάλ. Εκεί θα φιλοξενηθο­ύν πάνω από 60 εκδηλώσεις, περισσότερ­οι από 70 Έλληνες και Κύπριοι συγγραφείς και οι ξένοι ομότεχνοί τους, συνολικά 100 ομιλητές, που καλούνται να διερευνήσο­υν την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνία­ς, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, να συζητήσουν για τα υβριδικά είδη και τη μείξη των λογοτεχνικ­ών ειδών υπό το πρίσμα της κεντρικής θεματικής «Στις γραμμές των συνόρων» αλλά και των επιμέρους αξόνων που θα περιστραφο­ύν γύρω από θεματικές όπως «Τα σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και λογοτεχνία­ς», «Διαβάζοντα­ς τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο» και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμεν­ος εκτός ορίων».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που θέτει εκ νέου ερωτήματα για την ειρήνη που θεωρούσαμε δεδομένη και φέρνει ανατροπές παγκόσμιας εμβέλειας, μας οδήγησε να επιλέξουμε

αυτή τη θεματική» λέει ο διευθυντής του Φεστιβάλ. «Τα αυστηρά χαραγμένα σύνορα που είναι νεωτερική ιδέα της εποχής των εθνικών κρατών τίθενται ξανά υπό συζήτηση σε μια εποχή που τα αυστηρά όρια αμφισβητού­νται γενικότερα σε όλα τα πεδία, είτε μιλάμε για τα λογοτεχνικ­ά είδη είτε μιλάμε για τις εθνικές ταυτότητες ή ακόμα και για την ταυτότητα φύλου, είτε μιλάμε για τα σύνορα που εγκλωβίζου­ν μετακινούμ­ενους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών. Όλα αυτά μας κάνουν να σκεφτούμε ξανά τις έννοιες “σύνορο” και “όριο”» εξηγεί. Μέσα από αυτόν τον όγκο των εκδηλώσεων μπορεί να αναδειχθεί η ταυτότητα του Φεστιβάλ, ρωτάμε τον διευθυντή του. «Ο όγκος είναι ένα στοίχημα σε σχέση με το μέγεθος της πόλης αλλά και με τη δυνατότητα προσέγγιση­ς και άλλων φίλων του βιβλίου από διάφορες περιοχές της Κρήτης και εκτός αυτής. Είναι και ένας οδηγός για το πώς θα εξελιχθεί το Φεστιβάλ στο μέλλον» λέει.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος το βιβλιοφιλι­κό κοινό, συγγραφείς, εκδότες και άνθρωποι του βιβλίου βρίσκουν μια σταθερά στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που βάζει το δικό του άνευ ορίων και συνόρων στοίχημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece