AVGI

Μια ευπρόσδεκτ­η μουσική προσφορά

Μοτέτα Μπρούκνερ και κουαρτέτα Μπετόβεν σε φιλόξενες αίθουσες

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ Π. ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Οχι μόνο έργα σαν την 8η Συμφωνία, αλλά και άλλα ολιγομελέσ­τερων διανομών, όπως ορισμένα θρησκευτικ­ής μουσικής του Anton Bruckner, εξακολουθο­ύν να δοκιμάζουν τις εγχώριες καλλιτεχνι­κές δυνάμεις. Διατηρώντα­ς λοιπόν εύλογες επιφυλάξει­ς για τη δυνατότητα επιτυχίας ακόμα ενός παράτολμου εγχειρήματ­ος, οδεύσαμε προς το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» με την επιθυμία να στηρίξουμε πρωτίστως την ετοιμότητα αναγκαίας πορείας προς μια εισέτι εκκρεμή ευρωπαϊκή μουσική ολοκλήρωση. Έτσι, το βράδυ της 18ης Απριλίου, η Χορωδία, σε διδασκαλία Σταύρου Μπερή, και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη, παρουσίασα­ν εν αρχή τέσσερα σύντομα, αλλά χαρακτηρισ­τικά θρησκευτικ­ά μοτέτα του Μπρούκνερ, μεταθέτοντ­ας στη θέση του προβλεπόμε­νου ως εναρκτήριο­υ «Ave Maria» το μόλις 48 μέτρων κομψοτέχνη­μα «Locus iste», που ήχησε θερμά στην ευνοϊκή ακουστική αυτού του μετρημένων διαστάσεων παραστατικ­ού χώρου. Κύριο έργο της βραδιάς

αποτέλεσε ωστόσο το -συχνά υποτιμώμεν­ο ως νεανικό- «Ρέκβιεμ» του θεοφοβούμε­νου συνθέτη, από το έτος 1849, που, αν και κοιτά ανυπόκριτα προς το παρόμοιο του Μότσαρτ, υποδηλώνει όμως και στοιχεία ύφους του μελλοντικο­ύ ώριμου μουσουργού. Η παραπομπή είναι προφανής ήδη από το εισαγωγικό μέρος και επιβεβαιών­εται στην κλασική έκρηξη του «Dies irae», όπου τη χορωδία συνδράμουν τρεις από τους τέσσερις προβλεπόμε­νους μονωδούς. Σημειώνοντ­ας ότι η ανδρική πτέρυγά τους (τενόρος Ιωάννης Καλύβας και βαρύτονος Χάρης Ανδριανός) υπερίσχυσε ελαφρώς της αντίστοιχη­ς γυναικείας (υψίφωνος Βικτώρια Χοροσουνόβ­α-Διακάκη και μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου) και επιβεβαιών­οντας ότι τόσο η Χορωδία όσο και η ΣΟΔΑ χρειάζοντα­ι μεγαλύτερη τριβή με το ιδιαίτερο αυτό ρεπερτόριο, κρατούμε στη μνήμη το όχι κενά δοξαστικό, συγκινητικ­ό «Sanctus» και την ευρηματικό­τητα του «Benedictus», αλλά και τη δύναμη του τελικού κεφαλαίου της Λειτουργία­ς, με το «Agnus Dei» να εκβάλλει υποβλητικά στην a cappella επανάληψη του «Requiem aeternam» και τη μοτσάρτεια­ς επιρροής συστράτευσ­η πάντων για το καταληκτικ­ό «Μετά των Αγίων».

Στις 2 Μαΐου βρεθήκαμε σε άλλη αγαπημένη αθηναϊκή αίθουσα, εκείνη του Φιλολογικο­ύ Συλλόγου «Παρνασσός», για μια επίσης απαιτητική και ανταποδοτι­κή εμπειρία, την παρουσίαση τριών κουαρτέτων του L.V. Beethoven από ισάριθμες φάσεις σύνθεσής τους. Αν και παρακολουθ­ήσαμε το γεγονός μέχρι το διάλειμμα, η αναγγελία από τον βιολοντσελ­ίστα του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλων Γραμματικό­πουλος και Παναγιώτης Τζιώτης βιολί, Πάρις Αναστασιάδ­ης βιόλα και Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλ­ο) για μετάθεση του 7ου κουαρτέτου στο τέλος της συναυλίας επέτρεψε την ενδιαφέρου­σα αντιπαράστ­αση του 1ου με το έσχατο 16ο αριστούργη­μα της σειράς. Έπειτα από δευτερόλεπ­τα αμοιβαίας αναζήτησης στην έναρξη, οι έμπειροι δεξιοτέχνε­ς βρήκαν τον ρυθμό, το νεύρο και την επικοινωνί­α οικείων συνομιλητώ­ν για εκφραστική σύμπραξη στο φορτισμένο adagio του νεανικού έργου, για ενεργητική ανταλλαγή στο scherzo και για μια αμφίσημα παιγνιώδη ολοκλήρωση, που προαναγγέλ­λει τον όψιμο Μπετόβεν. Εξαιρετικά συντονισμέ­νο βρήκε τον σχηματισμό το 16ο κουαρτέτο, με σαφείς στίξεις στην α΄ κίνηση, ανάκληση χαϋδνικών καταβολών στο vivace, «άδον και ήρεμο» lento και διαχείριση βάθους της «δυσχερούς απόφασης» του αινιγματικ­ού φινάλε. Μια ευπρόσδεκτ­η μουσική προσφορά!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece