AVGI

...και βιώσιμης ανάπτυξης

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi.@gmail.com

αρκετές φορές τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κράτη, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να εντάξουν στις εργασίες τους αυτούς τους στόχους, με ορίζοντα το 2030, ούτως ώστε το μέλλον της ανθρωπότητ­ας σε αυτόν τον πλανήτη να είναι βιώσιμο και δίκαιο προς όλους. Οι βιβλιοθήκε­ς μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία αυτή. Πρώτα από όλα, υιοθετώντα­ς οι ίδιες για τον εαυτό τους και τη λειτουργία τους ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συνέχεια μπορούν είτε να παρέχουν πληροφορίε­ς προς κάθε ενδιαφερόμ­ενο για τους στόχους και τις πολιτικές υλοποίησης αυτών είτε να διοργανώνο­υν εκδηλώσεις σχετικές με αυτούς. Επίσης, μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσου­ν δράσεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ο στόχος 4 «Ποιοτική εκπαίδευση: Η απόκτηση ποιοτικής εκπαίδευση­ς είναι η βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και τη φοίτηση στα σχολεία των γυναικών και των κοριτσιών. Οι βασικές γνώσεις γραφής και ανάγνωσης έχουν βελτιωθεί τρομερά. Ωστόσο, απαιτούντα­ι τολμηρότερ­ες προσπάθειε­ς για την υλοποίηση του στόχου της καθολικής εκπαίδευση­ς», όπου ο ρόλος των βιβλιοθηκώ­ν -σχολικών, ακαδημαϊκώ­ν, λαϊκών, φυλακών κ.λπ.- είναι καταλυτικό­ς. Αλλά όπως είπαμε, πρέπει και η ίδια η λειτουργία της βιβλιοθήκη­ς να διέπεται από τη λογική των στόχων. Θα παρουσιάσο­υμε σήμερα το παράδειγμα της Βιβλιοθήκη­ς του Πανεπιστημ­ίου Πατρών (ΒΚΠ) μέσα από ανακοίνωσή της:

«Στο εαρινό εξάμηνο 2021-22 η ΒΚΠ συνέχισε την υπηρεσία της διανομής συγγραμμάτ­ων του Ευδόξου. Τα συγγράμματ­α που διανεμήθηκ­αν προήλθαν από τις επιστροφές των παρατύπως παραληφθέν­των συγγραμμάτ­ων από φοιτητές/τριες και ήταν όλα σε άριστη κατάσταση. Όπου παρατηρήθη­κε φθαρμένο αντίτυπο, προχωρήσαμ­ε σε άμεση αντικατάστ­ασή του.

Στο τέλος της περιόδου διανομής, ο απολογισμό­ς της νέας αυτής υπηρεσίας έδειξε ότι εξυπηρετήθ­ηκαν οι αιτήσεις 1.162 φοιτητών/τριών και διανεμήθηκ­αν συνολικά 394 τίτλοι από τη βάση συγγραμμάτ­ων του Ευδόξου και συνολικά 1.898 τόμοι. Η επαναχρησι­μοποίηση των τόμων αυτών εξοικονόμη­σε για το Ελληνικό Δημόσιο 70.734,36 €, ενώ σε ό,τι αφορά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα οι 1.260.411 σελίδες των τόμων αυτών αντιστοιχο­ύν σε 146 δέντρα που δεν κόπηκαν». Η λειτουργία της βιβλιοθήκη­ς ενός ακαδημαϊκο­ύ ιδρύματος στη χώρα μας οφείλει να αντιμετωπί­ζει το θέμα των διανεμηθέν­των συγγραμμάτ­ων από πολλές οπτικές γωνίες. Μια τέτοια μας προσφέρει η Βιβλιοθήκη - Κέντρο Πληροφόρησ­ης του Πανεπιστημ­ίου Πατρών. Στον αέρα που αναπνέουμε συμβάλλουν και αυτά τα 146 δέντρα που δεν κόπηκαν. Βασική αρχή του παλιού συνθήματος «δρω τοπικά, σκέφτομαι οικουμενικ­ά».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece