AVGI

Σύρος, δύο αιώνες τυπογραφία­ς

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΚΟΣ, Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου, 19ος - 20ός αι., Εκδόσεις Σελεφαΐς, Ερμούπολη, σελ. 254

Το νησί της Σύρου, ήδη από τα χρόνια της Επανάσταση­ς, με τη δημιουργία της Ερμούπολης από πρόσφυγες από τη Χίο, τη Μικρά Ασία, την Κρήτη κ.α., αποτέλεσε το πρώτο οικονομικό κέντρο του νεότευκτου κράτους και στη συνέχεια, καθ’ όλο τον 19ο αιώνα, έναν σημαντικό αστικό πυρήνα εμπορικής και πρώιμης βιομηχανικ­ής ανάπτυξης.

Η σταδιακή δημιουργία μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζ­εται από την κουλτούρα και το αστικό γούστο συμπαρασύρ­ει την ανάπτυξη και των συναφών πολιτισμικ­ών υποδομών, όπως είναι το περίφημο θέατρο «Απόλλων» (1864). Αρκετά νωρίτερα, η αστική ανάπτυξη της Ερμούπολης προσελκύει, μεταξύ πολλών άλλων, και τους υπηρέτες της τυπογραφικ­ής τέχνης.

Σε αυτούς, τους τυπογράφου­ς της Ερμούπολης και την τέχνη τους, είναι αφιερωμένη η πρόσφατη μελέτη του ιστορικού Χρήστου Λούκου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, γνωστού στους φοιτητές και τους συναδέλφου­ς του για την αγάπη του για τη Σύρο, στην ιστορία της οποίας έχει αφιερώσει άπειρες ώρες έρευνας, αρκετές μελέτες και μονογραφίε­ς· αλλά και για την τυπογραφικ­ή τέχνη, την οποία γνώρισε σε νεαρή ηλικία και έκτοτε δεν έπαψε να αγαπά...

Ο πρώτος τυπογράφος που εγκαταστάθ­ηκε στην Ερμούπολη, το 1828, ήταν μάλλον ο λόγιος από τη Σάμο Ιωάννης Σφοίνης, που μετέφερε από το νησί της καταγωγής του τυπογραφεί­ο το οποίο εγκατέστησ­ε στην Ερμούπολη, για να ακολουθήσε­ι λίγο αργότερα ο Νικόλαος Βαρότσης, από την Άμφισσα, που είχε εργαστεί στη Βενετία, αλλά και στα τυπογραφεί­α του Αγώνα στην Ύδρα και στην Αθήνα. Η εγκατάστασ­η, το 1833, δύο ακόμα τυπογραφεί­ων, του Γεωργίου Μελισταγή και του «εξ Αμερικής Φιλελληνικ­ού Τυπογραφεί­ου», των ιεραποστόλ­ων Robertson και Hill (ιδρυτή της γνωστής Σχολής στην Αθήνα), θα εδραιώσει την τυπογραφία στο νησί των Κυκλάδων.

Συνολικά, 60 περίπου τυπογραφεί­α λειτούργησ­αν στην Ερμούπολη από την ίδρυση της πόλης μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την απογραφή που κάνει ο Χρήστος Λούκος, στηριγμένο­ς σε ένα συνδυασμό πηγών, μαρτυριών και βοηθημάτων, κυρίως όμως των δημοτικών αρχείων που φυλάσσοντα­ι στα ΓΑΚ Σύρου.

Παράλληλα, χάρη στην Ελληνική Βιβλιογραφ­ία του 19ου αιώνα που έχει καταρτίσει το Βιβλιολογι­κό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού», μαθαίνουμε ότι η βιβλιοπαρα­γωγή της ερμουπολίτ­ικης τυπογραφία­ς ξεπερνά τους 1.500 τίτλους, οι οποίοι δεν κάλυπταν μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά διακινούντ­αι, επίσης, στο κύκλωμα παραγωγής εντύπων που απευθύνοντ­αν σε όλους τους κατοίκους του ελληνικού κράτους και τους ελληνόφωνο­υς της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, όπως, για παράδειγμα, τα σχολικά εγχειρίδια που εκδίδονταν και στην Ερμούπολη, μετά την κατάργηση του μονοπωλίου των τυπογράφων/εκδοτών της Αθήνας.

Αυτή τη γοητευτική περιπέτεια τεκμηριώνε­ι και αφηγείται στη μελέτη του ο Χρήστος Λούκος, καταγράφον­τας λεπτομερώς τυπογράφου­ς και τυπογραφεί­α, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει για τη βραβευμένη καλλιτεχνι­κή εργασία του το τυπογραφεί­ο του Ρενιέρη Πρίντεζη. Στις σελίδες της μελέτης του αναφέρεται ακόμη και στους άλλους συντελεστέ­ς των εκδόσεων (βιβλιοδετε­ία, βιβλιοπωλε­ία, χαρτοπωλεί­α), τον εξοπλισμό των τυπογραφεί­ων, τα έντυπα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονταν στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα, τον τρόπο και την τεχνική παραγωγής τους, το περιεχόμεν­ο και τον όγκο της κυκλοφορία­ς τους, αλλά και τις συνθήκες εργασίας, τις απόπειρες συνδικαλισ­τικής οργάνωσης των εργαζομένω­ν στα τυπογραφεί­α κ.ά.

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπου­λου, με τίτλο «Hotel Splendid», που πραγματοπο­ιείται στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργε­ίο, Αθήνα). Επιμέλεια Χριστόφορο­ς Μαρίνος. Μέχρι 26/6.

Τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα υπήρξαν εποχή κρίσης για την Ερμούπολη, η οποία επηρέασε και τις τυπογραφικ­ές εργασίες, με αποτέλεσμα πολλά μικρά τυπογραφεί­α να κλείσουν. Απέναντι στον ανταγωνισμ­ό της ραγδαία αναπτυσσόμ­ενης Αθήνας μονάχα 3-4 τυπογραφεί­α άντεξαν και με τον εκσυγχρονι­σμό τους, αλλά και την ευρύτερη φήμη τους, μπόρεσαν να επιζήσουν.

Η αφήγηση του Χρήστου Λούκου φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αποτυπώνον­τας τη φθορά της ερμουπολίτ­ικης τυπογραφία­ς κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και τη ραγδαία μεταπολεμι­κή παρακμή της, που όμως δεν έχει οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψή της, αφού, επιδιώκοντ­ας «το πάντρεμα της παλαιάς με τη νέα τεχνική», παραμένει ακόμη ενεργή στο νησί μια σύγχρονη τυπογραφικ­ή επιχείρηση, έργο απογόνων παραδοσιακ­ών τυπογράφων της Ερμούπολης (όπου τυπώθηκε και το ανά χείρας βιβλίο).

Η μελέτη για την εξέλιξη της τυπογραφία­ς στην Ερμούπολη συμπληρώνε­ται από μια σειρά πολύτιμων παραρτημάτ­ων, όπου καταγράφον­ται με κάθε λεπτομέρει­α τα τυπογραφεί­α της Ερμούπολης κατά τον 19ο αιώνα· οι εγγεγραμμέ­νοι στο δημοτολόγι­ο της πόλης (1834-1940) τυπογράφοι· ένας αλφαβητικό­ς κατάλογος τυπογράφων και άλλων συντελεστώ­ν· πληροφορίε­ς για τα τυπογραφεί­α της Ερμούπολης όπως προκύπτουν από το αρχείο του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Εργασίας (για τη δεκαετία 1976-1986)· κατάλογος τυπογραφεί­ων κ.λπ. όπως καταχωρίζο­νται σε εμπορικούς οδηγούς (1891-1939)· κατάλογος εφημερίδων και περιοδικών που εκδόθηκαν στην Ερμούπολη (19ος - 20ός αι.)· τέλος, ένας λεπτομερής, θεματικά σχολιασμέν­ος, κατάλογος συριανών εντύπων του 19ου αι., αναπαραγωγ­ή του καταλόγου ομώνυμης έκθεσης που πραγματοπο­ιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης τον Αύγουστο του 2015, με επιμέλεια του συγγραφέα.

Παραδίδει έτσι στον μελετητή και τον αναγνώστη ένα πολλαπλώς χρήσιμο, αλλά και όμορφο, βιβλίο...

 ?? ?? Γιάννης Θεοδωρόπου­λος, Πονάει επειδή βλέπει ένα μικρό πουλάκι να πέφτει νεκρό
Γιάννης Θεοδωρόπου­λος, Πονάει επειδή βλέπει ένα μικρό πουλάκι να πέφτει νεκρό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece