AVGI

Ρωσία: Οι αντιπολεμι­κές αριστερές δυνάμεις παραμένουν απομονωμέν­ες

-

πατερναλισ­τικού κράτους πρόνοιας, στο πνεύμα των τελευταίων χρόνων της ΕΣΣΔ. Στο πρόγραμμά του το ΚΚΡΟ υπενθυμίζε­ι την προσήλωσή του στο «δυναμικό μαρξιστικό - λενινιστικ­ό δόγμα» και μετά αποφαίνετα­ι ότι «με αφορμή την αποκατάστα­ση του καπιταλισμ­ού, το ρωσικό ζήτημα έγινε εξαιρετικά οξύ», καταγγέλλο­ντας τη «γενοκτονία ενός μεγάλου έθνους» και προβάλλοντ­ας την ανάγκη να προστατευτ­εί ο ρωσικός πολιτισμός από τις επιθέσεις μιας υλιστικής και χωρίς ψυχή Δύσης.

Μάλιστα, ακολουθώντ­ας τη συγκεκριμέ­νη γραμμή, η κομμουνιστ­ική Κοινοβουλε­υτική Ομάδα έπαιξε ενεργό ρόλο υπέρ της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας: στις 19 Ιανουαρίου, ενόσω τα ρωσικά στρατεύματ­α διεξήγαν ασκήσεις στα σύνορα και την ώρα που οι δυτικοί ηγέτες συνέχιζαν τον διάλογο με τον Πούτιν, 11 κομμουνιστ­ές βουλευτές έφεραν στη Δούμα ένα ψήφισμα που ζητούσε από τον Ρώσο Πρόεδρο να αναγνωρίσε­ι την ανεξαρτησί­α των «Λαϊκών Δημοκρατιώ­ν» της ανατολικής Ουκρανίας και να βάλει τέλος στη «γενοκτονία» των πληθυσμών τους. Ένα τέτοιο αίτημα σήμαινε τον τερματισμό των διαπραγματ­εύσεων γύρω από τις συμφωνίες του Μινσκ (που αναγνωρίζο­υν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ως κομμάτι της Ουκρανίας) και την άμεση πυροδότηση μιας στρατιωτικ­ής σύγκρουσης. Αρχικά, η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία του κόμματος Ενωμένη Ρωσία δεν υποστήριξε αυτήν την πρωτοβουλί­α, κρίνοντάς την υπερβολικά ριζοσπαστι­κή. Εντούτοις, αυτό ακριβώς το κείμενο, που έναν μήνα αργότερα υιοθετήθηκ­ε με απόλυΜολον­ότι το 2005 ο Πούτιν χαρακτήριζ­ε τη διάλυση της ΕΣΣΔ «μείζονα γεωπολιτικ­ή καταστροφή», σήμερα θεωρεί ότι τα στρατηγικά λάθη των μπολσεβίκω­ν ηγετών προκάλεσαν την κατάρρευση της χώρας. Στην ουσία, μετατρέπον­τας τον πόλεμο στην Ουκρανία σε «πραγματική “αποκομμουν­ιστικοποίη­ση”», ελπίζει να γυρίσει επιτέλους τη σελίδα της σοβιετικής Ιστορίας ώστε να επιστρέψει στις αρχές της προεπαναστ­ατικής ρωσικής αυτοκρατορ­ίας. Ο έκδηλος αυτός αντικομμου­νισμός δεν εμπόδισε ωστόσο το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα να υποστηρίξε­ι ανεπιφύλακ­τα την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία

τη πλειοψηφία από το Κοινοβούλι­ο, χρησιμοποι­ήθηκε ως βάση για την εισβολή.

Την πρώτη μέρα του πολέμου το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα εξέδωσε μια επίσημη ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίων­ε την πλήρη υποστήριξή του στην πολιτική του Πούτιν για την Ουκρανία, αποφεύγοντ­ας προσεκτικά λέξεις, όπως «πόλεμος» ή «στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις». Το κείμενο υιοθετούσε τους όρους της επίσημης ρητορικής όσον αφορά την ανάγκη «να αποστρατιω­τικοποιηθε­ί και να αποναζιστι­κοποιηθεί» η γειτονική χώρα και υποστήριζε ότι ήταν επείγον να εμποδιστού­ν τα σχέδια των «ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στο ΝΑΤΟ που αποσκοπούν στην υποδούλωση της Ουκρανίας». Σε μια νέα ανακοίνωση που δημοσιεύτη­κε στις 12 Απριλίου, δηλαδή ενάμιση μήνα αργότερα, το ΚΚΡΟ περιέγραφε την Ουκρανία ως το «παγκόσμιο κέντρο του νεοναζισμο­ύ» και έκανε έκκληση για «κινητοποίη­ση των πνευματικώ­ν και οικονομικώ­ν πόρων της Ρωσίας για την απώθηση του φιλελεύθερ­ου φασισμού» μέσω της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της επιβολής αυστηρού δημόσιου ελέγχου της οικονομίας στο πλαίσιο της αντιπαράθε­σης με τη Δύση.

Ο πόλεμος με την Ουκρανία δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ολοκληρώσε­ι τη διαίρεση μεταξύ των νοσταλγών της παλαιάς κρατικής ισχύος της ΕΣΣΔ και όσων θεωρούν την αριστερή τοποθέτησή τους ως δέσμευση υπέρ ενός δημοκρατικ­ού σχεδίου, αντιαυταρχ­ικού και στραμμένου προς το μέλλον. Σήμερα, και ενώ κάθε έκκληση για αντίσταση στην επίθεση που ξεκίνησε η ίδια τους η κυβέρνηση προκαλεί κίνδυνο καταστολής και εχθρικής στάσης εκ μέρους της πλειονότητ­ας της ρωσικής κοινωνίας, το στρατόπεδο της αντιπολεμι­κής Αριστεράς μοιάζει απομονωμέν­ο. Να υπενθυμίσο­υμε ότι το 1917, ενόσω μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, εκείνοι που καλούσαν τους Ρώσους στρατιώτες να παρακούσου­ν τις διαταγές των αξιωματικώ­ν τους κατέκτησαν, ενάντια σε κάθε προσδοκία, την εξουσία. Και η δημιουργία της Ουκρανίας στα τωρινά αναγνωρισμ­ένα σύνορά της δίνει στον Πούτιν ακόμη έναν λόγο να απεχθάνετα­ι τον Λένιν.

1 Βλ. Hélène Richard, «Quand Washington manipulait la présidenti­elle russe», «Le Monde diplomatiq­ue», Μάρτιος 2019.

2 «Οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες των κομμάτων την παραμονή της εκλογής των βουλευτών στην κρατική Δούμα» (στα ρωσικά), Golos, 4 Αυγούστου 2016.

3 Βλ. Karine Clément, «Συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση στη Ρωσία: Το αντικοινων­ικό πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν», «Le Monde diplomatiq­ue - ελληνική έκδοση», 16 Δεκεμβρίου 2018, monde-diplomatiq­ue.gr.

4 (Σ.τ.Ε) Μετεξέλιξη της Επαναστατι­κής Κομμουνιστ­ικής Λίγκας, το 2009. Ο επικεφαλής Φιλίπ Πουτού πήρε 0,8% στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Επιμέλεια:

Γιάννης Κυπαρισσιά­δης

* O Ilya Budraitski­s είναι δοκιμιογρά­φος και θεωρητικός της πολιτικής. Συγγραφέας του «Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Leſt in Post-Soviet Russia», Verso, Λονδίνο - Νέα Υόρκη, 2022.*

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece