AVGI

Συντάξεις με 72 μήνες καθυστέρησ­η

Πρόσθετη σύνταξη -αναδρομικά από το 2016- σε 65.000 συνταξιούχ­ους, που ήταν ασφαλισμέν­οι για μεγάλο χρονικό διάστημα του εργασιακού τους βίου σε δύο ταμεία παράλληλα, θα αρχίσει να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα

- Α.Πε.

Περισσότερ­α από 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι πρέπει να καταβάλει το επόμενο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ, καθώς ξεκινά η λειτουργία του λογισμικού που θα επιτρέψει τη χορήγηση των περίπου 65.000 παράλληλων συντάξεων, οι δικαιούχοι των οποίων θα λάβουν το επόμενο διάστημα αναδρομικά από το 2016. Με άλλα λόγια, ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει να καταβάλλει, με καθυστέρησ­η 72 μηνών, πρόσθετη σύνταξη σε 65.000 συνταξιούχ­ους που ήταν ασφαλισμέν­οι για μεγάλο χρονικό διάστημα του εργασιακού τους βίου σε δύο ταμεία παράλληλα.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερε­ς κατηγορίες συνταξιούχ­ων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσοντα­ι στη διαδικασία εκκαθάριση­ς και τα υπόλοιπα τ. ταμεία. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης που έχουν εκδοθεί με τον Ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχω­ν αυξήσεων και αναδρομικώ­ν στους δικαιούχου­ς. Η συγκεκριμέ­νη διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί εντός

πενταμήνου. Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο ΕΦΚΑ, το ακριβές πλήθος των συνταξιούχ­ων που θα δουν προσαυξήσε­ις και αναδρομικά στις συντάξεις τους δεν έχει προσδιορισ­τεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμό­ς του μέσα από το εν λόγω λογισμικό.

Οι δικαιούχοι

Οι εν αναμονή συνταξιούχ­οι ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: Ασφαλισμέν­οι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,αυτοαπασχο­λούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.Οι συνταξιούχ­οι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο. Οι συνταξιούχ­οι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερ­α ταμεία δικαιούντα­ι το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικώ­ν που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμεν­α από τις προσαυξήσε­ις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5-6 έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece