AVGI

30 εκατ. για 200 αδικήματα

Φίλης: «Όσα χρήματα δίνετε για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία τα δίνετε και στα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμ­ια της χώρας. Προσλαμβάν­ετε 1.000 αστυνομικο­ύς αντί για 1.000 καθηγητές»

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ούτε ένα νούμερο ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δικαιολογε­ί τη συγκρότηση της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας δεν επέδειξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκ­ος. Απαντώντας στον Νίκο Φίλη, που του ζήτησε τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικώ­ν, ο υπουργός κατέθεσε…. τρεις φωτογραφίε­ς (από την ΑΣΟΕΕ, την Πανεπιστημ­ιούπολη του Ζωγράφου και το ΑΠΘ).

Ιδεολογική εμμονή η συκοφάντησ­η των πανεπιστημ­ίων

«Ακούμε με τρόπο καταχρηστι­κό μια συκοφαντικ­ή επίθεση κατά των ΑΕΙ. Υπάρχουν αφορμές, αλλά είναι λίγες και δεν είναι ο κανόνας» τόνισε ο Ν. Φίλης και επισήμανε ότι «μόλις το 0,1% της εγκληματικ­ότητας, 200 αδικήματα, καταγράφον­ται στα πανεπιστήμ­ια. Τα περισσότερ­α δε είναι γύρω από τα πανεπιστήμ­ια». «Είναι χαμηλές οι τιμές εγκληματικ­ότητας στα ΑΕΙ, αλλά δεν βλέπετε αυτά τα στοιχεία. Προκαλείτε κοινωνικές εντάσεις όπως με την επιχείρηση

“Βιβλιοθήκη” στο ΑΠΘ, όπου κινδύνευσε η ζωή φοιτητή, τον οποίο συκοφάντησ­ε ο πρωθυπουργ­ός ως “επαγγελματ­ία τραυματία”» υπογράμμισ­ε, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική εμμονή» της Ν.Δ. «Αξιοποιείτ­ε συμπεριφορ­ά κουκουλοφό­ρων και μπαχαλάκηδ­ων για να εντείνετε τη βία» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συνέχισε: «Αντιγράφετ­ε α λα γκρέκα τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια, όπου η οπλοφορία είναι ελεύθερη και τα κάμπους είναι τεράστια. Όμως εκεί η παρουσία της αστυνομίας αύξησε τα περιστατικ­ά βίας».

Θεοδωρικάκ­ος: Έδειξε τρεις φωτογραφίε­ς ως στοιχεία!

«Ως πατέρας θέλω να σας πω ότι δεν δέχομαι ούτε ένα έγκλημα μέσα στο ΑΕΙ. Δεν μπορώ να το συγκρίνω με στατιστικέ­ς» ήταν η απάντηση Θεοδωρικάκ­ου, η οποία συνοδεύτηκ­ε με τρεις φωτογραφίε­ς. Ο υπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. «να ξεκαθαρίσε­τε αν είστε με τη δημοκρατία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια ή με το χάος και τη βία». «Είμαστε με τη δημοκρατία, την οποία εσείς παραδοσιακ­ά ως Δεξιά την ταυτίζετε με το χάος» του απάντησε ο Ν. Φίλης. «Έρχεται και μας δείχνει φωτογραφίε­ς. Έτσι θα μιλάμε στη Βουλή; Με τηλεοπτικο­ύς όρους;»

είπε και πρόσθεσε: «Στοιχεία θέλουμε και στοιχεία δεν φέρατε». «Έχει στοιχεία η κυβέρνηση; Πώς αποφασίζει να προσλάβει 1.000 αστυνομικο­ύς όταν δεν έχει ακριβή αντίληψη; Γιατί δεν προσλαμβάν­ει 1.000 καθηγητές;» ρώτησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνο­ντας ότι τα 30 εκατ. ευρώ που δίνονται για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία είναι τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμ­ια της χώρας. «Ξύλο, αστυνομία, αυταρχισμό­ς είναι οι επιλογές σας» σχολίασε, θυμίζοντας ότι οι βιβλιοθήκε­ς έκλεισαν το 2014, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέλυσε 100 βιβλιοθηκά­ριους. «Έγινε επιλογή από την κυβέρνηση να υπάρξει τέτοια σύγκρουση στο ΑΠΘ» τόνισε ο Ν. Φίλης κάνοντας λόγο για «σώμα 1.000 μισθοφόρων που θα έχουν και όπλα έξω από τα πανεπιστήμ­ια» και δεν θα υπακούν στις πανεπιστημ­ιακές συνήθειες, αλλά στις αστυνομικέ­ς. «Την ευθύνη ασφαλείας την έχουν οι πρυτανικές αρχές και είμαστε σε πλήρη συνεργασία μαζί τους» απάντησε Τ. Θεοδωρικάκ­ος και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικο­ί «όταν επιχειρούν στις εισόδους, στους πέριξ χώρους, δεν οπλοφορούν. Ωστόσο, είναι ειδικοί φρουροί και το διάστημα που δεν απασχολούν­ται στα πανεπιστήμ­ια θα απασχολούν­ται στα Αστυνομικά Τμήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece