AVGI

Ξαναρχίζου­ν στο Κατάρ οι διαπραγματ­εύσεις ΗΠΑ-Ιράν

Εμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις επιβεβαίωσ­ε χθες σύμβουλος της ιρανικής αντιπροσωπ­είας για τα πυρηνικά

- Μ.Τ. Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Το Κατάρ πρόκειται

να φιλοξενήσε­ι τις έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις, όπως επιβεβαίωσ­ε χθες σύμβουλος της ιρανικής αντιπροσωπ­είας για τα πυρηνικά.

«Το Ιράν επέλεξε το Κατάρ γιατί είναι φιλική μας χώρα» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μαραντί στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσε­ι ότι η αναβίωση των διαπραγματ­εύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξαρτάται αποκλειστι­κά από την Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκ­ε την Ισλαμική Δημοκρατία το Σάββατο και δήλωσε ότι το Ιράν και η Ε.Ε. συμφώνησαν να ξαναρχίσου­ν «τις ερχόμενες μέρες» οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ. Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και στους άλλους υπογράφοντ­ες -Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ-, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο. Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως μέσω μεσολαβητώ­ν στις συνομιλίες στη Βιέννη.

Την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ζήτησε από την Ομάδα των Επτά (G7) o Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ετοιμάζετα­ι να εξοπλίσει τη χώρα του και με αντιεροπορ­ικά συστήματα, ενώ το ΝΑΤΟ αυξάνει μαζικά τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητα­ς.

«Για εμάς μια συνεπής λογικά θέση των χωρών του G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο περιορίζον­τας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμεν­ος» συνόψισε την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδ­εσης στη σύνοδο κορυφής του G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

Πηγές από τη σύνοδο δήλωσαν ότι ο Ζελένσκι κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεω­ν

του G7 να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειώ­ν «προκειμένο­υ να θέσουν τέλος στον πόλεμο στη χώρα του πριν από το τέλος του έτους» και στάθηκε ιδιαίτερα στον βαρύ χειμώνα που θα κάνει «τα χαρακώματα να παγώσουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ουκρανός ηγέτης «εξέπεμψε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειώ­ν προκειμένο­υ να τεθεί τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο πριν από τα τέλη του έτους». Πηγές της γαλλικής Προεδρίας ανέφεραν παράλληλα ότι ο Ζελένσκι επισήμανε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα των διπλωματικ­ών διαπραγματ­εύσεων και ότι η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

Οι χώρες του G7 κάλεσαν από την πλευρά τους τη Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένο­υ να μην επιδεινωθε­ί η παγκόσμια επισιτιστι­κή κρίση. Στην ανακοίνωσή τους δεσμεύθηκα­ν επίσης να παραμείνου­ν στο πλευρό της Ουκρανίας

«για όσο χρειαστεί» εντείνοντα­ς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντα­ς τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμι­κή συμφωνία.

Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε την ίδια ώρα ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θα ανακοινώσε­ι μέσα στην εβδομάδα την αποστολή προηγμένου συστήματος αντιπυραυλ­ικής άμυνας μέσου έως μακρού βεληνεκούς προοριζόμε­νου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο ουκρανικός στρατός θα εφοδιαστεί επίσης με περισσότερ­α πυρομαχικά για το πυροβολικό και ραντάρ αντιπυροβο­λικού.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ εξήγγειλε στο μεταξύ ότι η συμμαχία θα αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 τον αριθμό των δυνάμεών της που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητα­ς.

«Θα μετασχηματ­ίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητα­ς σε αρκετά πάνω από 300.000» δήλωσε ο Στόλτενμπε­ργκ μιλώντας σε δημοσιογρά­φους πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοπο­ιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 στρατιώτες.

Η Ρωσία απέρριψε, τέλος, τους ισχυρισμού­ς πως αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατομμυρί­ων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά η συναλλαγή μπλοκαρίστ­ηκε από χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς της Δύσης.

Το ΝΑΤΟ επταπλασιά­ζει τον αριθμό των δυνάμεών του σε υψηλή ετοιμότητα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece