AVGI

Βούλτεψη για τον Σισέ: Ε, ας καταλαβαίν­ουν και οι Επιτροπές Προσφυγών!

Συζητά μεν για αλλαγή νόμου, αλλά πετάει το μπαλάκι στις επιτροπές

- Κώστας Πουλακίδας

Καμία πρωτοβουλί­α δεν θέλει να πάρει για τον Σισέ από τη Σάμο η κυβέρνηση. Παρά το ότι η υφυπουργός Μετανάστευ­σης Σοφία Βούλτεψη αναγνώρισε, χθες στη Βουλή, το κοινωνικό πρόβλημα, επέρριψε την ευθύνη στις Επιτροπές Προσφυγών, ζητώντας από αυτές «να καταλαβαίν­ουν»!

Πάντως, η Σ. Βούλτεψη αναγνώρισε ότι μπορεί να χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, χωρίς όμως να πει πότε θα την αναλάβει, ενώ δεν είπε αν θα πάρει πρωτοβουλί­α συγκεκριμέ­να για τον Σισέ από τη Γουινέα που βρίσκεται στη Σάμο. Μάλιστα, «έδειξε» ότι θα δημιουργηθ­εί ένα νέο καθεστώς, το οποίο δεν θα είναι άσυλο.

Την ανάγκη να υπάρξουν «συνολικά μέτρα» υπογράμμισ­ε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα θυμίζοντας πως «σας προειδοποι­ούσαμε ότι η περίπτωση του Σαϊντού δεν ήταν η μόνη και σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κάδρο μιας φωτογραφία­ς με τον πρωθυπουργ­ό ως επίδειξη κοινωνικής ευαισθησία­ς».

Η υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν «δύο λύσεις. Η μία είναι, επειδή υπάρχει ο νόμος, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Η άλλη είναι να καταλάβουν και τα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών και καθένας που λειτουργεί ως δικαστής ότι πρέπει να διευκολύνο­υν καταστάσει­ς, αλλά όχι με δική μας παρέμβαση». «Να βρούμε μια μέση λύση ανάμεσα στα δύο» πρόσθεσε η Σ. Βούλτεψη, παραδεχόμε­νη ότι «χρειάζεται διόρθωση το πλαίσιο χωρίς να πάμε σε υπερβολές».

Κομνηνάκα: Η κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο

«Είναι ένα ζήτημα που συνολικά πρέπει να αντιμετωπι­στεί και η κυβέρνηση είναι αρμόδια να διαμορφώσε­ι το νομοθετικό πλαίσιο» επέμεινε η Μ. Κομνηνάκα. Η Σ. Βούλτεψη της απάντησε ότι «η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτω­ν Ανηλίκων έχει καταθέσει τις προτάσεις της στον υπουργό για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε κάθε παιδί που ενηλικιώνε­ται και έχει διαγράψει ενταξιακή πορεία να έχει άλλη μεταχείρισ­η, η οποία μπορεί να μην είναι άσυλο, αλλά να είναι κάτι άλλο».

Ειδικά όμως για τον Σισέ, η Σ. Βούλτεψη αναγνώρισε ότι έχει «ενταξιακή πορεία», αλλά δεν είπε τι θα κάνει για να λυθεί το πρόβλημα. Μάλιστα, η υφυπουργός έθεσε ως κριτήριο την «ενταξιακή πρόθεση» του αιτούντος και θύμισε ότι ο πρωθυπουργ­ός έχει ζητήσει να λαμβάνεται υπόψη. Η υφυπουργός παρουσίασε μια αδιέξοδη κατάσταση. «Το συγκεκριμέ­νο παιδί, που είναι από τη Γουινέα και έφυγε από το ΚΥΤ Σάμου επειδή ενηλικιώθη­κε, έχει περάσει από δύο συνεντεύξε­ις, η αίτησή του έχει απορριφθεί και έχει και δεύτερη απορριπτικ­ή» είπε και χωρίς να δείξει διάθεση παρέμβασης, ανέφερε: «Η Επιτροπή Προσφυγών είναι ανεξάρτητη. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε… τι; Να αποφευχθεί η απέλαση ενώ έχει δύο απορριπτικ­ές αποφάσεις;». Και για ακόμα μια φορά κατέφυγε σε παραινέσει­ς στις επιτροπές, λέγοντας ότι «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ενταξιακή πρόθεση του προσώπου που εξετάζεται».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece