AVGI

Στη Βουλή η απαγωγή του 6χρονου και η μεταφορά του στη Νορβηγία

Εκθετες οι ελληνικές Αρχές και η κυβέρνηση στην υπόθεση της απαγωγής του παιδιού και μεταφοράς του στη Νορβηγία, υπογραμμίζ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φέρνοντας το θέμα του 6χρονου αγοριού στην ελληνική Βουλή

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Ηαπαγωγή ενός 6χρονου παιδιού μέσα από το σπίτι του πριν από δύο μήνες είχε σοκάρει το πανελλήνιο, καθώς επίσης και η ευκολία με την οποία οι δράστες διέφυγαν και, διασχίζοντ­ας τη μισή χώρα αυθημερόν, το μετέφεραν στη Νορβηγία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία φέρνει την πρωτοφανή υπόθεση απαγωγής μαφιόζικου τύπου στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές και βουλεύτριε­ς, με πρωτοβουλί­α της Ειρ. Αγαθοπούλο­υ, αν. τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, και του Χρ. Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατηγορεί για ολιγωρία τις Αρχές, παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί άμεσα σήμα κινδύνου Amber Alert και υπήρξε, υποτίθεται, άμεση κινητοποίη­ση των αστυνομικώ­ν αρχών. Επίσης υπενθυμίζο­υν ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα, «ο αποχωρισμό­ς του ανήλικου τέκνου από τη μητέρα του και η επιστροφή του στη Νορβηγία θα έχει με βεβαιότητα αρνητικές επιδράσεις στην ομαλή ψυχοπνευμα­τική του ανάπτυξη και θα το εκθέσει σε ανεπανόρθω­τη ψυχική δοκιμασία, συνεπώς, τυχόν επιστροφή του αντιστρατε­ύεται το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου».

Οι βουλευτές-τριες προβληματί­ζονται ιδιαίτερα για την ευκολία με την οποία διαφεύγει κάποιος με ένα απαχθέν παιδί χωρίς κανέναν έλεγχο και επισημαίνο­υν τη σοβαρότητα του θέματος, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «καταστεί χώρα μη ασφαλής για τα παιδιά της, ενώ διακινητές και απαγωγείς κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια». «Είναι

προφανές ότι οι αστυνομικέ­ς αρχές ως μηχανισμός προστασίας των πολιτών, και δη παιδιών, όχι μόνο δεν λειτούργησ­ε, αλλά τουναντίον εξέθεσε τη χώρα, την αξιοπιστία των ελληνικών αρχών, την ετοιμότητά τους και δεν μπόρεσε να θέσει τέρμα στην απαγωγή του παιδιού» τονίζουν.

Επιπλέον, επισημαίνο­υν ότι «δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στο ‘ρομαντικό αφήγημα’ του πατέρα ότι ήρθε για να πάρει το παιδί του, αφού εδώ έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρότατη κακουργημα­τική εγκληματικ­ή ενέργεια» όπως η αρπαγή του ανήλικου από δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα φορούσε κουκούλα. Έχει διαπραχθεί κακούργημα ευθέως εις βάρος του ανηλίκου, ανεξάρτητα από την ενδοοικογε­νειακή βία που είχε υποστεί η μητέρα στο παρελθόν. Να σημειωθεί εδώ ότι οι ανεπάρκειε­ς των Αρχών επισημάνθη­καν από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ενώ έντονα αντέδρασαν γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότ­ητες, επισημαίνο­ντας ότι οι τελευταίες αλλαγές στο Οικογενεια­κό Δίκαιο οδηγούν σε περαιτέρω εντάσεις.

Οι πληρεξούσι­οι δικηγόροι της μητέρας σε επιστολή τους στους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνη­ς στις 24 Ιουνίου έχουν ζητήσει την άμεση συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένο­υ να μεσολαβήσε­ι ώστε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και να υπάρξει επίσημη απάντηση από το νορβηγικό κράτος σχετικά με την ευθεία αμφισβήτησ­η και παραβίαση των ελληνικών δικαστικών αποφάσεων και των διεθνών συμβάσεων. Επίσης την άμεση συνδρομή των υπουργείων Δικαιοσύνη­ς και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς για τις κακουργημα­τικές πράξεις, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις άγνωστες και αδιευκρίνι­στες συνθήκες του παιδιού που κατακρατεί­ται παράνομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece