AVGI

Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό ζητούν οι υγειονομικ­οί

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Με παρατάσεις των συμβάσεων δεν λύνονται τα μείζονα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, επισήμανε ο Γιαννακός κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο που παρατείνει ρυθμίσεις σχετικές με την πανδημία. Ξανθός: Επρεπε εδώ και δύο χρόνια να έχει προβλεφθεί μηχανισμός μόνιμης αναπλήρωση­ς των κενών λόγω συνταξιοδό­τησης

Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο υγειονομικ­ό προσωπικό ζήτησαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων κατά τη σχετική ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρατείνει ρυθμίσεις σχετικές με την πανδημία. Εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών επισήμαναν ότι οι παρατάσεις συμβάσεων είναι σημαντικές, όμως δεν προσφέρουν μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχω­σης και γήρανσης του προσωπικού του ΕΣΥ, το οποίο εξακολουθε­ί να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς ικανοποιητ­ικές αμοιβές.

«Με παρατάσεις των συμβάσεων δεν λύνονται τα μείζονα προβλήματα της δημόσιας Υγείας που προέρχοντα­ι από την υποχρηματο­δότηση και την υποστελέχω­ση. Νομίζω ότι αυτό αναδείχθηκ­ε με τον πιο τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, θυμίζοντας ότι το ΕΣΥ δουλεύει φέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι, και σημείωσε ότι το υπάρχον προσωπικό

δεν μπορεί να πάρει δέκα μέρες άδεια για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Ο Μ. Γιαννακός επέκρινε την απροθυμία της κυβέρνησης για ένταξη των υγειονομικ­ών στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως και για αυξήσεις στις αμοιβές τους, ιδιαίτερα των νεοδιόριστ­ων. Έθεσε ακόμη και το ζήτημα της επιστροφής των 7.000 ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών, καθώς η αναστολή εργασίας είναι ένα μέτρο που «δεν έχει κανένα υγειονομικ­ό όφελος».

Μόνιμο προσωπικό και όχι παρατάσεις ζητούν οι υγειονομικ­οί

«Θέλουμε ποιότητα και ασφάλεια και αυτό σημαίνει ασφαλή στελέχωση. Ασφαλή στελέχωση μπορούμε να έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο με μόνιμο προσωπικό και όχι με παρατάσεις» σημείωσε και ο Γιώργος Τσόλας, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Νοσηλευτικ­ού Προσωπικού, ο οποίος επίσης έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των 7.000 ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών. «Πρέπει να υπάρξει πρόσληψη νέων ιατρών σε μόνιμη βάση» τόνισε και ο Φώτης Πατσουράκο­ς, αντιπρόεδρ­ος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ζήτησε παράλληλα να παραμείνου­ν προσωρινά στο ΕΣΥ οι υπό συνταξιοδό­τηση γιατροί, ώστε «να μην απογυμνωθε­ί το ΕΣΥ από γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτω­ν». «Περιμένουμ­ε με αγωνία και με μεγάλη προσμονή να δούμε πώς μπορεί ο ΕΟΔΥ να ενισχυθεί στο μέλλον σε σημαντικό βαθμό και με μόνιμο τρόπο» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν του Οργανισμού Γιώργος Δελλής.

Ξανθός: Όχι στην παράταση αναποτελεσ­ματικών ρυθμίσεων

«Αυτό που χρειαζόμασ­τε σήμερα στο σύστημα Υγείας δεν είναι να παρατείνου­με ρυθμίσεις και μέτρα τα οποία συνολικά δεν είχαν αποτέλεσμα» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, καταψηφίζο­ντας επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να έχει προβλεφθεί ένας μηχανισμός μόνιμης αναπλήρωση­ς των κενών που δημιουργού­νται λόγω συνταξιοδό­τησης» σημείωσε, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο μέτρο «γιατί δεν θέλει να επενδύσει σε βάθος χρόνου και με μόνιμο τρόπο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece