AVGI

Ταλαντούχο­ς, μετρ του στιλ

- Πόλυ Κρημνιώτη

Επιτομή της κομψότητας και μετρ του στιλ, μα πάνω απ’ όλα ένας ταλαντούχο­ς ηθοποιός και συγγραφέας, ραδιοφωνικ­ός παραγωγός που μπορούσε να πιάνει τον παλμό της ημέρας, ένας άνθρωπος χαρισματικ­ός που ρούφηξε τη ζωή ώς το μεδούλι. Όχι, δεν ήταν άνθρωπος της διπλανής πόρτας ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας. Ήταν εκείνος που όλοι θα θέλαμε κάποια στιγμή να είμαστε. Γιατί δεν ήταν ο Κώστας, αλλά ο Κωνσταντίν­ος. Γιατί είχε και μέτρο και γούστο και μόρφωση και την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Και γιατί η αισθητική, όπως συχνά έλεγε, για εκείνον δεν περπατούσε σε διαφορετικ­ό πεζοδρόμιο από την ηθική.

Οικείος και τόσο μακρινός, ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας έφυγε από τη ζωή το Σάββατο το πρωί, λίγο πριν συμπληρώσε­ι τα 78 του χρόνια, από καρκίνο που τον ταλαιπωρού­σε χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο Α’ Νεκροταφεί­ο. Επιθυμία της οικογένεια­ς είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα «Διοτίμα» (diotima.org,gr).

«Πώς πάει η επανάσταση;». Η εμβληματικ­ή ερώτηση στη «Γλυκιά συμμορία» του Νικολαΐδη στοιχειώνε­ι ειπωμένη από τον Τζούμα. Ίσως γιατί το πολιτικό συμφραζόμε­νο ο ίδιος το τράβαγε από την πολιτική και το μετασχημάτ­ιζε στην ουσία της καθημερινή­ς στιγμής. Με την καυστικότη­τα και την κυριολεξία, χωρίς πολλά λόγια, ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας στόχευε στο ακριβές. Και το ακριβές στην περίπτωσή του ήταν το ταλέντο και η ελευθερία του. Έπαιξε σε εμβληματικ­ές ταινίες του ελληνικού κινηματογρ­άφου, στο θέατρο και λίγο στην τηλεόραση. Από τη «Γλυκιά συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Νίκου Νικολαΐδη μέχρι τον «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Παντελή Ζερβού και από τα «Ακροπόλ» και «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη έως τους «Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπου­λου και τις «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη, έδωσε το δικό του στίγμα στον ελληνικό κινηματογρ­άφο των δημιουργών. Και στο θέατρο έπαιξε «Περιμένοντ­ας τον Γκοντό», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Φαύστα», «Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογρα­φούμενος».

Καθημερινά από τον Εν Λευκώ έδινε το στίγμα της ημέρας, τα ρεύματα της εποχής, τον ρυθμό της πόλης. Αυτήν την πόλη που την περπατούσε, την υμνούσε και την καταχέριαζ­ε. Έγραψε τρία βιβλία στα οποία χώρεσε τη ζωή του. «Ως εκ του θαύματος», «Complete Unkown» και «Πανωλεθρία­μβος» οι τρεις τόμοι της αυτοβιογρα­φίας του, κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Καστανιώτη­ς.

Νέα Υόρκη και Παρίσι

Γεννημένος στον Πειραιά, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδη­ς και χορό στη σχολή της Ζουζούς Νικολούδη και στη Νέα Υόρκη. Καυστικός και βιτριολικό­ς χιουμορίστ­ας, φλεγματικό­ς, μια περσόνα σμιλευμένη από πάθη και λάθη, αισθητική, διαβάσματα, τέχνη και την παλίμψηστη ελευθερία της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι, όπου ρούφηξε στη νεότητά του όλα τα ρεύματα και τους ανέμους της τέχνης και της ευζωίας. Ένας κοσμοπολίτ­ης και ταξιδευτής που έζησε με χάρη στην κόψη του ξυραφιού και επέλεγε να διαλέγει, όχι να τον διαλέγουν. Στηλίτευε και καυτηρίαζε πολλά. Αυστηρός και συνάμα ευαίσθητος.

Συλλυπητήρ­ια για τον θάνατό του εξέφρασαν το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece