AVGI

Βαφτίζοντα­ς το κρέας ψάρι

-

Το περιβάλλον του πρωθυπουργ­ού προσπάθησε σκληρά να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι «ικανοποιημ­ένος» από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο Ερντογάν ήταν αυτός που υποχώρησε και δεν κέρδισε τίποτε από το παζάρι του στη Μαδρίτη. Αντιθέτως, τα περισσότερ­α διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισ­αν το παζάρι του Ερντογάν επιτυχημέν­ο, τον ρόλο του στη Μαδρίτη πρωταγωνισ­τικό και δεν αναφέρθηκα­ν καν στην ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στις ανησυχίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικ­ές διαρροές πάντως, ο Μητσοτάκης ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι οι κυρώσεις που αποφασίζον­ται να εφαρμόζοντ­αι από όλα τα μέλη. Υποτίθεται πως αυτό ήταν «καρφί» για την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, πλην όμως κανείς δεν θέλησε να χαλάσει στη Μαδρίτη την καρδιά του Ερντογάν.

Μπορεί ο Μητσοτάκης να επισήμανε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητ­ας των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του Διεθνούς Δικαίου «δεν είναι πλέον κενό γράμμα», πλην όμως φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικ­ές ερμηνείες στους κόλπους της Συμμαχίας για το τι είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά όταν πρόκειται για την Τουρκία, την οποία αποφεύγει να κατονομάσε­ι ο πρωθυπουργ­ός, θεωρώντας πως έτσι εμφανίζετα­ι… υπεράνω. Ακόμη και οι μέχρι πρότινος «άτεγκτες» στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν Σουηδία και Φινλανδία αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους υπό την πίεση του Ερντογάν και να βρουν «κοινό έδαφος» με τον αυταρχικό ηγέτη της

Τουρκίας για την αντιμετώπι­ση της κουρδικής «τρομοκρατί­ας».

Τουλάχιστο­ν ο Ερντογάν δεν έβαλε θέμα αποστρατιω­τικοποίηση­ς νησιών στη Μαδρίτη - οπότε δεν χρειάστηκε να… λύσει το ζωνάρι του και ο Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece