AVGI

Τσίπρας για Turkaegean Μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρον­ες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

Τα στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. «μας κάνουν τα “λιοντάρια” και τους εθνικόφρον­ες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν σε άλλους» υπογράμμισ­ε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντ­ας την κυβέρνηση για την αποτυχία της να αποτρέψει την Τουρκία από την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Turkaegean (Τουρκικό Αιγαίο) στα ευρωπαϊκά όργανα. Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία στηλίτευσε την υποκρισία της Ν.Δ., που έλεγε ότι «το όνομά μας είναι η ψυχή μας» για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, έδειξε όμως αδιαφορία για το ζήτημα του Turkaegean και την προσπάθεια της Τουρκίας «να οικειοποιη­θεί όλο το Αιγαίο».

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε ιδιαίτερα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες του για το φιάσκο στους δημόσιους υπάλληλους διατάσσοντ­ας ΕΔΕ «για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικώ­ν παραπτωμάτ­ων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». «Δεν είχε καν την εντιμότητα να πει “mea culpa”, λες και δεν είναι πολιτικές οι ευθύνες και δεν είναι προϊστάμεν­ος» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας για τον υπουργό Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

Αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει

«Η συγκεκριμέ­νη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητ­ες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρί­ας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτω­ν Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ε.Ε.» σημείωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι “η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο Turkaegean”. Σήμερα; Μα το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιο­ύνται κατόπιν εορτής;» αναρωτήθηκ­ε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος. Το φιάσκο παραδέχτηκ­ε εμμέσως και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που συμφώνησε ότι «έτσι είναι» σε δημοσιογρα­φική ερώτηση για τα περιορισμέ­να περιθώρια που έχει η κυβέρνηση πλέον να αντιδράσει.

Ερώτηση 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Με πρωτοβουλί­α των αρμόδιων τομεαρχών Αλ. Χαρίτση, Γ. Κατρούγκαλ­ου και Κ. Νοτοπούλου 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. κατέθεσαν ερώτηση προς τους Άδ. Γεωργιάδη, Ν. Δένδια και Β. Κικίλια για το όλο φιάσκο με το Turkaegean και το αν σχεδιάζετα­ι κάποια αντίδραση από τη μεριά της κυβέρνησης. «Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία» επισήμαναν χαρακτηρισ­τικά οι 54 βουλευτές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Τουρισμού για το πότε ενημερώθηκ­αν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Βιομηχανικ­ής Ιδιοκτησία­ς για την κατάθεση της αίτησης κατοχύρωση­ς του συγκεκριμέ­νου σήματος, αν υπήρξε οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στην αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή ή υποβολή αντιρρήσεω­ν, καθώς και για τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και του αρμόδιου υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάν­νη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece