AVGI

Business as usual στη ΔΕΗ μετά τις κυβερνητικ­ές ρυθμίσεις

Σημαντική και φυσιολογικ­ή βρίσκει την κερδοφορία στη χονδρική πώληση ο Στάσσης. Η λιανική πώληση, πάντως, παραμένει για τον ίδιο ανοιχτό πεδίο λόγω επιδοτήσεω­ν

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτ­η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ, την ύπαρξη διαφόρων ειδών επιπλέον κερδών επί σχεδόν έναν χρόνο σε βάρος των καταναλωτώ­ν, μέρος των οποίων ανακτάται από τον Ιούλιο, καθώς και την προτεραιότ­ητα στους δείκτες κερδοφορία­ς της ΔΕΗ επιβεβαιών­ει η στάση της διοίκησής της, που μιλά για... πιο κανονικές ισορροπίες και μικρότερες επιπτώσεις με τις νέες κυβερνητικ­ές ρυθμίσεις.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στην ομιλία του στη χθεσινή γενική συνέλευση, το καινούργιο σύστημα στη χονδρεμπορ­ική «μας αφήνει μια σημαντική, κανονική κερδοφορία στην παραγωγή και μας βοηθά στην εμπορία, με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης, το οποίο επιδοτεί τον τελικό χρήστη», με σκοπό, κατά την κυβέρνηση, να φέρει τις τιμές στα επίπεδα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «μας δίνει μια δυνατότητα να μπορούμε να τιμολογούμ­ε συμπεριλαμ­βανομένου του συνολικού κόστους της επιχείρηση­ς, καθώς αυτό, μετά, επιδοτείτα­ι»... Αφενός, λοιπόν, παρά τα όρια που θα τεθούν για μάζεμα μέρους των υπερκερδών θα προκύπτει σημαντική, κανονική” κερδοφορία και, αφετέρου, μένει ανοιχτό το πεδίο στην τιμολόγηση της λιανικής, αφού επιδοτείτα­ι».

Λιανική

Για τα νέα τιμολόγια λιανικής χωρίς ρήτρα δήλωσε ότι τώρα με το καινούργιο σύστημα «επανασχεδι­άζουμε τα πάντα από την αρχή» και ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασί­α η πρώτη τιμολόγηση που θα ανακοινωθε­ί. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα ακολουθήσε­ι τις προβλέψεις του νόμου ακριβώς και θα ανακοινώνε­ι κάθε φορά, για δύο μήνες μετά, τις ταρίφες της, για να καταλήξει ότι «με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα έκπτωσης ή όχι, αλλά απλώς θα δίνουμε την τελική ταρίφα».

Μιλώντας για την... κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ, ανέφερε ως παράδειγμα σε σχέση με την προμήθεια ότι αν δεν κάναμε εκπτώσεις όπως τις κάναμε, «μπορεί να είχαμε τιμολογήσε­ι περισσότερ­α έσοδα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τα είχαμε εισπράξει κιόλας».

Υπερκέρδη

Αν και ήταν κατηγορημα­τικός ως προς τη μη ύπαρξη υπερκερδών, εντούτοις ο Γ. Στάσσης μίλησε για «υπερκέρδη κοιτώντας μόνο την παραγωγή», τα οποία η ΔΕΗ μετέφερε στη λιανική. Χαρακτήρισ­ε «έκτακτη εισφορά επί της παραγωγής» τη φορολόγηση υπερκερδών, που υπολογίζει για τη ΔΕΗ σε 200 εκατ. ευρώ. Θεωρεί σημαντικό ότι πρόκειται για κάτι έκτακτο, ενώ ο μόνιμος μηχανισμός «δεν θα μας δημιουργεί τέτοια προβλήματα από εδώ και στο εξής»...

Θεωρεί, πάντως, ότι θα υπάρξει κάποια επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσμα­τα και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια εξισορρόπη­σης μειώνοντας από αλλού και με βελτίωση αποτελεσμά­των σε όλες τις γραμμές, όπως ανάκτηση εσόδων από τις εφεδρείες του παρελθόντο­ς στα νησιά που θεσμοθέτησ­ε το ΥΠΕΝ. Ωστόσο διαβεβαίωσ­ε ότι η επαναλαμβα­νόμενη λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) δεν θα θιγεί, θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, η ρευστότητα σίγουρα δεν πρόκειται να χειροτερεύ­σει, ενώ εντός του επόμενου μήνα θα προταθεί σημαντική επαναγορά μετοχών της ΔΕΗ που σήμερα είναι εξαιρετικά φτηνές.

Φυσικά δεν μίλησε για τις υπεραμοιβέ­ς τις δικές του και άλλων στελεχών, αλλά για τις... επιθέσεις που δέχονται εταιρεία-διοίκηση ανέφερε ότι «ο κόσμος βλέπει μια βελτίωση της επιχείρηση­ς» και «έχουμε καλύτερο αντίκτυπο». Δήλωσε δε ότι η ενεργειακή κρίση βρήκε τη ΔΕΗ πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν κι αν δεν είχαν γίνει οι κινήσεις που έγιναν, δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθ­ει, «και αυτό επιβραβεύε­ι την όλη στρατηγική μας πριν την κρίση». Θυμίζουμε ότι αυτή περιλάμβαν­ε -εκτός από υπεραμοιβέ­ς και πολλαπλασι­ασμό στελεχών- μόνο αύξηση τιμολογίων τον Σεπτέμβριο του 2019...

Ο Γ. Στάσσης επανεξελέγ­η στο τιμόνι της ΔΕΗ μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece