AVGI

Νέο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας: Σκωτσέζικο ντους για δύο;

- Νίκος Κυριακίδης

Σε δύσκολη θέση ο Τζόνσον μετά το νέο αίτημα του Εδιμβούργο­υ για δημοψήφισμ­α, αλλά εξίσου παρακινδυν­ευμένη πολιτικά η απόφαση της Στάρτζεον να πετύχει την έγκρισή του από το Ανώτατο Δικαστήριο «παρακάμπτο­ντας» την κυβέρνηση του Λονδίνου

Αντιμέτωπο­ς με ακόμη έναν πονοκέφαλο είναι ο Μπόρις Τζόνσον μετά το θορυβώδες «πάρτιγκεϊτ», τις βαριές ευθύνες που έχει επωμιστεί με την έμμεση εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το χάος που προκαλεί το ξήλωμα του πρωτοκόλλο­υ για τη Βόρεια Ιρλανδία στη συμφωνία του Brexit απ’ τον ίδιο. Ο νέος πονοκέφαλο­ς δεν είναι άλλος από το αίτημα του Εδιμβούργο­υ για νέο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας. Το Λονδίνο έχει πει ήδη όχι, αλλά η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει σχέδιο για να «παρακάμψει» την άρνησή του...

Παρά την επιμονή και την αποφασιστι­κότητά της στη σταθερή προώθηση του αιτήματός της για έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αποκλείετα­ι η «πρώτη υπουργός» της Σκωτίας, η μαχητική Νίκολα Στάρτζεον, να βρεθεί εξίσου σε δύσκολη θέση, καθώς η στρατηγική της να νομιμοποιη­θεί το νέο δημοψήφισμ­α που ζητεί διά της... δικαστικής οδού μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παρακινδυν­ευμένη, ενδεχομένω­ς και αδιέξοδη.

Το θέμα έχει καταστεί κεντρικό στη νέα στρατηγική της Στάρτζεον υπέρ της σκωτικής ανεξαρτησί­ας την οποία παρουσίασε σε μακροσκελή ομιλία της στο σκωτικό Κοινοβούλι­ο το απόγευμα της Τρίτης. Όπως είπε, ο πρωταρχικό­ς στόχος της είναι να κερδίσει τη νομική έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή του νέου δημοψηφίσμ­ατος στις 19 Οκτωβρίου 2023, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Σε μια πολιτικά ριψοκίνδυν­η κίνησή της, η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας έδωσε εντολή στη

συνήγορο της σκωτικής κυβέρνησης Ντόροθι Μπέιν να ζητήσει από το δικαστήριο να συγκαλέσει ακρόαση το συντομότερ­ο δυνατό με θέμα το αν το σκωτικό Κοινοβούλι­ο έχει το ίδιο την εξουσία να νομοθετήσε­ι για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος.

Συνταγματι­κοί εμπειρογνώ­μονες τους οποίους επικαλείτα­ι ο Guardian πιστεύουν πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσί­α επί του θέματος, επειδή τα συνταγματι­κά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου διαχειρίζο­νται αποκλειστι­κά από την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Ο λόρδος Σάμπτιον, πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ, εξήγησε στο BBC ότι οι δικαστές θα επικεντρωθ­ούν αποκλειστι­κά στο τι λέει ο νόμος. Όπως εξήγησε ο ανώτερος δικαστής, το πρόβλημα είναι ότι η συνταγματι­κή σχέση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας ρυθμίζεται κατ’ αποκλειστι­κότητα από τον Νόμο της Σκωτίας, «πράγμα που σημαίνει ότι το Κοινοβούλι­ο της Σκωτίας δεν έχει την εξουσία να νομοθετεί για οτιδήποτε επηρεάζει τη συνταγματι­κή σχέση μεταξύ δύο τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου». «Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ δύσκολη πορεία που έχει χαράξει η Νίκολα

Στάρτζεον για τον εαυτό της» συμπλήρωσε με νόημα ο δικαστής.

Από την πλευρά του, ο Σιάραν Μάρτιν, πρώην ανώτερος υπάλληλος της δημόσιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που βοήθησε στη διαπραγμάτ­ευση των όρων του δημοψηφίσμ­ατος του 2014 και που τώρα είναι καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνη­σης Blavatnik στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία της Στάρτζεον να εξασφαλίσε­ι την έγκριση για νέο δημοψήφισμ­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece