AVGI

Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Η απειλή αυτή αφορά κυρίως 1,24 δισεκατομμ­ύρια κατοίκους στην ανατολική και νότια Ασία, σε σύνολο 1,81 δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων που βρίσκονται συνολικά σε κίνδυνο

-

Ενας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη, κυρίως οι κάτοικοι των χωρών του λεγόμενου αναπτυσσόμ­ενου κόσμου, θα απειληθεί τα επόμενα χρόνια από καταστροφι­κές πλημμύρες, τονίζεται σε διεθνή έρευνα. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτη­κε στην επιστημονι­κή επιθεώρηση Nature Communicat­ions, διασταύρωσ­ε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπι­σης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και τη φτώχεια.

Από τη διασταύρωσ­η αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμ­ύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμέν­οι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο

επανάληψης την εκατονταετ­ία, άνω των 15 εκατοστών. Η ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρών­ει 1,24 δισεκατομμ­ύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή.

«Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμέν­οι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματο­ς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. «Οι χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς είναι εκτεθειμέν­ες κατά

δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπι­σης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφι­κές επιπτώσεις μακροπρόθε­σμα», διαπιστώνε­ται από τη μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρωτοφανεί­ς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντα­ς την απομάκρυνσ­η για προληπτικο­ύς λόγους 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους.

Οι ισχυρές βροχοπτώσε­ις των μουσώνων προκάλεσαν επίσης αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερ­ων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντ­ές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερ­α από 7 εκατομμύρι­α ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece