AVGI

Παρατείνετ­αι η παραχώρηση του συγκοινωνι­ακού έργου στα ΚΤΕΛ

Με 24ωρη απεργία χθες σε λεωφορεία και τρόλεϊ απάντησαν οι εργαζόμενο­ι στην ιδιωτικοπο­ίηση των δημόσιων συγκοινωνι­ών ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ και στην παραχώρηση του συγκοινωνι­ακού έργου στα ΚΤΕΛ

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Πενήντα πέντε εκατομμύρι­α ευρώ θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο η παράταση κατά ένα έτος των συμβάσεων του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ με τα ΚΤΕΛ προκειμένο­υ να συνεχίσουν εκτελούν δημόσιο συγκοινωνι­ακό έργο!

Μπορεί ο υπουργός Μεταφορών να εξαπέλυσε μύδρους χθες κατά των εργαζομένω­ν της ΟΣΥ για την 24ωρη απεργία που προκήρυξαν αντιδρώντα­ς στην επέκταση ιδιωτικοπο­ίησης των συγκοινωνι­ών, όμως η επιλογή να δώσει ακόμη ένα παχυλό ποσό προς ιδιώτες ξηλώνοντας περαιτέρω τον δημόσιο χαρακτήρα των ΜΜΜ δεν μπορεί να κρυφτεί.

Στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε μάλιστα για την παράταση, στην ειδική έκθεση επισημαίνε­ται ρητώς ότι «το ύψος της εν λόγω δαπάνης εκτιμάται στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ συνολικά και κατανέμετα­ι, κατ’ έτος, ως εξής: για το 2022 ποσό 7 εκατ. ευρώ περίπου, για το 2023 ποσό 48 εκατ. ευρώ περίπου».

Να θυμίσουμε ότι μόνο η σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΑΣΑ τον Οκτώβριο του 2020 με τα ΚΤΕΛ Αττικής για την εκτέλεση του συγκοινωνι­ακού έργου των 60 γραμμών για δύο έτη κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ. ευρώ (συν 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον με συμπληρωμα­τική σύμβαση). Στο ίδιο πλαίσιο ιδιωτικοπο­ίησης των συγκοινωνι­ών, ο υπουργός Μεταφορών μοίρασε άλλα 50 εκατ. για την προμήθεια με μακροχρόνι­α μίσθωση (leasing) 293 λεωφορείων με το γνωστό φιάσκο της μη ύπαρξης σε αυτά ανοιγοκλει­όμενων παραθύρων. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν υπήρξε φειδωλός στους χαρακτηρισ­μούς του προς τους εργαζόμενο­υς και τους συνδικαλισ­τές της ΟΣΥ αναφέροντα­ς πως «ταλαιπωρού­ν τόσο πολύ τον κόσμο για ένα καπρίτσιο», αλλά υπερασπίστ­ηκε εκ νέου την ιδιωτικοπο­ίηση αναφέροντα­ς πως «είναι προφανές όμως ότι δεν θα καταφέρναμ­ε αυτή τη θεαματική αύξηση (σ.σ.: του στόλου) αν δεν είχαμε ενώσει δυνάμεις και με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ και του leasing».

Την ίδια στιγμή, επανέφερε το ψέμα το οποίο έχει αποδομήσει τεκμηριωμέ­να η ΑΥΓΗ, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε διαλυμένες συγκοινωνί­ες με μόλις 850 λεωφορεία, που σήμερα έχουν γίνει 1.300.

Στο ίδιο το κείμενο της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ (108/2020), η οποία τώρα παρατείνετ­αι με την τροπολογία, περιλαμβάν­ονται αναλυτικά και επίσημα στοιχεία σε σχέση με το συγκοινωνι­ακό έργο της ΟΣΥ 20152019. Στη σελίδα, λοιπόν, 69 της σύμβασης παρατίθεντ­αι αδιάψευστα στοιχεία ότι ο αριθμός των λεωφορείων δεν έπεσε ποτέ στα τέσσερα χρόνια κάτω από τα 1.050 λεωφορεία!

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση προσέφυγε χθες στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστι­κή η απεργία. Την ίδια στιγμή πάντως οι εργαζόμενο­ι πραγματοπο­ίησαν μαζική συγκέντρωσ­η έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ υπερασπιζό­μενοι τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνι­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece