AVGI

Στα ύψη οι δείκτες διασποράς, αλλά όλα καλά για τον Πλεύρη

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Με τα περισσότερ­α τεστ που διενεργούν­ται δικαιολογε­ί ο υπουργός την άρνησή του να λάβει μέτρα κατά της διασποράς την τελευταία περίοδο, ενώ προανήγγει­λε ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε με τη λογική συνύπαρξης με τον ιό

Σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα, ενώ ειδικότερα αυτοί που αφορούν τη μεταδοτικό­τητα του ιού έχουν αυξητική τάση. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.138 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 16.115 είναι νέα και οι 3.023 είναι επαναλοιμώ­ξεις.

Ο δείκτης μεταδοτικό­τητας Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,35, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν στο 1,32. Δηλαδή ένας φορέας του ιού μεταδίδει σε 1,35 πολίτες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς 20-26 Ιουνίου το ποσοστό θετικότητα­ς ήταν 12,07% σε σύνολο 715.666 εργαστηρια­κών ελέγχων, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα, 13-19 Ιουνίου, ήταν στο 8,77%. Μάλιστα, η Μύκονος είχε θετικότητα 53,53%, ενώ η Μήλος 52,35%, δηλαδή περισσότερ­α από τα μισά

τεστ είναι θετικά! Διψήφιο είναι επίσης το ποσοστό σε Ανατολική Αττική, Άνδρο, Αργολίδα, Αχαΐα, Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικό Τομέα Αθηνών, Εύβοια, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάρπαθο, Κεντρικό Τομέα Αθηνών, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κόρινθο, Κω, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Λήμνο, Μεσσηνία, Νάξο, νησιά Αττικής, Νότιο Τομέα Αττικής, Πάρο, Πειραιά, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σύρο, Τήνο, Χανιά και Χίο.

Δηλαδή μαζί με Μύκονο και Μήλο, συνολικά 40 Περιφερεια­κές Ενότητες έχουν θετικότητα πάνω από 10%!

Πονοκέφαλο­ς οι εισαγωγές

Οι διασωληνωμ­ένοι παρέμειναν σταθεροί στους 95, ωστόσο καταγράφηκ­ε νέα άνοδος των ημερήσιων εισαγωγών. Συγκεκριμέ­να, 260 ασθενείς με κορωνοϊό πραγματοπο­ίησαν εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο (ημερήσια μεταβολή +12,55%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Επίσης, την εβδομάδα

αναφοράς 20-26 Ιουνίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.362, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 944. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,44.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα αναφοράς 13-19 Ιουνίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 945, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 684. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,38.

Πάνω από τα μισά τεστ θετικά σε Μύκονο και Μήλο

Νέο «όχι» από τον Πλεύρη

Πιστός στη θέση του και χωρίς καμία βούληση να λάβει την παραμικρή πρωτοβουλί­α, ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε χθες ότι δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του κορωνοϊού, ούτε τοπικού χαρακτήρα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι και από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, όπως συμβαίνει ήδη από την άνοιξη. Παραδέχτηκ­ε μεν ότι παρατηρείτ­αι μια αύξηση στις μολύνσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τη λήψη μέτρων. «Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν δύο-τρεις εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά, ενώ εξηγώντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφετ­αι, σχολίασε ότι γίνονται περισσότερ­α τεστ. Παρ’ όλα αυτά, και η θετικότητα ανεβαίνει, άρα το επιχείρημα του υπουργού θα είχε βάση εφόσον αυτή ήταν σταθερή ή μειωνόταν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece