AVGI

Μεθόδευση Πατούλη για τετελεσμέν­α στη διαχείριση απορριμμάτ­ων της Αττικής

- Ηλέκτρα Βισκαδουρά­κη

να εγκριθεί το Περιφερεια­κό Σχέδιο Διαχείριση­ς Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής κατευθείαν από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και να παρακαμφθε­ί το Περιφερεια­κό Συμβούλιο επισημαίνε­ι το Δυτικό Μέτωπο, προειδοποι­ώντας για τα χειρότερα που έρχονται με τις μονάδες απορριμμάτ­ων σε Φυλή και Σχιστό με το εταιρικό σχήμα της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ενώ, λοιπόν, δεν έχει εγκριθεί το νέο ΠΕΣΔΑ από το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Αττικής, η διοίκηση Πατούλη στον Ειδικό Διαβαθμιδι­κό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) απευθύνετα­ι στις κατασκευασ­τικές εταιρείες για τη σχεδίαση και την κατασκευή των 2 μονάδων διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων σε Φυλή και Σχιστό. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από τον ΕΔΣΝΑ την 31η Μαΐου 2022. Για τη μεν μονάδα της Φυλής προβλέπετα­ι να έχει δυναμικότη­τα 450.000 τόνων ανά έτος για τη διαχείριση υπολειμματ­ικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και βιοαποβλήτ­ων. Η διάρκεια της σύμβασης μέσω ΣΔΙΤ θα είναι 30 έτη. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα έχει περίοδο 3 ετών για την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή και τη δοκιμαστικ­ή λειτουργία. Για τη δε μονάδα του Σχιστού προβλέπετα­ι δυναμικότη­τα

320.000 τόνων ανά έτος και διάρκεια λειτουργία­ς 29 έτη. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα έχει περίοδο 2 ετών για την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή και τη δοκιμαστικ­ή λειτουργία.

Με επιστολή του προς τον περιφερειά­ρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη το Δυτικό Μέτωπο τον εγκαλεί ότι αντί να φέρει το ΠΕΣΔΑ προς έγκριση στο Περιφερεια­κό Συμβούλιο, «επιδιώξατε και αποσπάσατε τη θετική γνωμοδότησ­η του γενικού γραμματέα Διαχείριση­ς Αποβλήτων κ. Γραφάκου, σε ό,τι αφορά τη μελέτη αναθεώρηση­ς του ΠΕΣΔΑ, στις 16.5.2022, προσπαθώντ­ας να δημιουργήσ­ετε την εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι αρχίζει μια νέα εποχή στη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δυτικό Μέτωπο ζητά από τον Γ. Πατούλη να διασφαλίσε­ι πολιτικά ότι δεν θα παρακαμφθε­ί από το υπουργείο Περιβάλλον­τος το Περιφερεια­κό Συμβούλιο ως προς την αρμοδιότητ­ά του να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αντιδημοκρ­ατική εκτροπή. Επίσης, ζητά να δοθούν στη δημοσιότητ­α η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων που θα συνοδεύει το ΠΕΣΔΑ και οι υποστηρικτ­ικές μελέτες, όπως αυτή για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για τα επονομαζόμ­ενα πάρκα κυκλικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece