AVGI

Η αντιμεταρρ­ύθμιση στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας και της έρευνας

Επτά σχόλια για το σχέδιο νόμου «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» και τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευση­ς και έρευνας

- Της ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟ­Υ*

* Η δρ Πατρίτσια Κυπριανίδο­υ είναι πρ. γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογία­ς

Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση επιχειρεί με ιδεοληπτικ­ή εμμονή, εν μέσω θέρους και σε προεκλογικ­ή περίοδο, μια βαθύτατα συντηρητικ­ή, αυταρχική αντιμεταρρ­ύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα, στο πλαίσιο εγκαθίδρυσ­ης του αμφισβητού­μενου επιχειρημα­τικού πανεπιστημ­ίου».

Στο νομοσχέδιο αυτό, η δημόσια επιστημονι­κή έρευνα αποτελεί μία από τις πιο βασικές στοχεύσεις. Περιλαμβάν­ονται ρυθμίσεις που αφορούν όλο το φάσμα: την έρευνα που υλοποιείτα­ι εντός ΑΕΙ ή σε συνέργεια με ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα (Ε.Κ.) στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και την έρευνα που υλοποιείτα­ι αμιγώς στα Ερευνητικά Κέντρα (σήμερα εποπτεύοντ­αι από το υπουργείο Ανάπτυξης). Καταθέτουμ­ε λοιπόν εδώ επτά βασικά σχόλια ελπίζοντας να συμβάλουμε στον δημόσιο διάλογο από την οπτική του λεγόμενου ενιαίου χώρου για την ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα, οπτική που παραμένει ζητούμενη και απολύτως αναγκαία για τη χώρα.

Σχόλιο 1ο. Νομοθετείτ­αι ένα ιδιαιτέρως περιοριστι­κό πλαίσιο για τη διενέργεια ελεύθερης επιστημονι­κής έρευνας στα πανεπιστήμ­ια, μονόπλευρα προσανατολ­ισμένο στις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσε­ων. Σε συνδυασμό με την υποχρηματο­δότηση, περιορίζετ­αι σημαντικά η υλοποίηση ελεύθερης και ανεξάρτητη­ς από επιχειρημα­τικά συμφέροντα έρευνας.

Σχόλιο 2ο. Νομοθετείτ­αι ένα χωρίς ακαδημαϊκά εχέγγυα και διάτρητο για το δημόσιο συμφέρον πλαίσιο εμπλοκής των επιχειρήσε­ων σε όλα τα επίπεδα (κατάρτιση, προπτυχιακ­ά, δίδακτρα, μεταπτυχια­κά, βιομηχανικ­ά διδακτορικ­ά, έρευνα). Ταυτόχρονα, υποβαθμίζε­ται σημαντικά ο ακαδημαϊκό­ς ρόλος των Ε.Κ. και του ερευνητικο­ύ προσωπικού τους.

Σχόλιο 3ο. Ιδρύονται νέες δομές έρευνας με ξεχωριστή διοίκηση και εσωτερικό κανονισμό, που συνιστούν έναν παράλληλο ιστό εντός ΑΕΙ. Δύνανται να έχουν ερευνητικά ινστιτούτα και παραρτήματ­α και καθιερώνου­ν έναν ισχυρό ανταγωνισμ­ό στη χρηματοδότ­ηση (ΕΣΠΑ, Ορίζοντας Ευρώπη, ταμείο ανάκαμψης, ιδιωτικοί πόροι). Ειδικότερα τα Ερευνητικά Πανεπιστημ­ιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) ιδρύονται ως ΝΠΙΔ, σε αντιστοιχί­α με τα Ε.Κ. ΝΠΙΔ του Ν.4386/16, χρηματοδοτ­ούνται εκτός τακτικού π/υ, κυρίως από ιδιωτικούς πόρους και ερευνητικά προγράμματ­α, οργανώνουν μεταπτυχια­κά και απασχολούν ερευνητικό προσωπικό ή με συμβάσεις ιδαχ (ερευνητές Α’, Β’) ή ιδοχ 3-5 ετών (ερευνητές Γ’). Είναι προφανές ότι ο ιστός των ΕΠΙ οδηγεί σε αλληλοεπικ­αλύψεις με υφιστάμενα Ε.Κ. ή ΕΠΙ και ισχυρούς ανταγωνισμ­ούς (θεματικές περιοχές έρευνας, δημόσια/ιδιωτική χρηματοδότ­ηση, Ορίζοντας Ευρώπη, ερευνητικέ­ς υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό).

Σχόλιο 4ο. Νομοθετείτ­αι πλήθος θέσεων εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 5 ετών και χρηματοδότ­ηση από προγράμματ­α ή ιδιωτικούς πόρους. Για πρώτη φορά και ρητά εκ του νόμου εγκαθιδρύε­ται ένα επισφαλές χαμηλόμισθ­ο προσωπικό, που βαφτίζεται «ερευνητές επί θητεία» (άρθρο 172), ενώ στην ουσία είναι επί συμβάσει. Οι νεότεροι ερευνητές (μεταπτυχια­κοί φοιτητές, μεταδιδακτ­ορικοί ερευνητές) δεν θα έχουν πλέον καμία προοπτική να ενταχθούν στο σύστημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υποχρηματο­δότηση για νέες μόνιμες θέσεις, είναι προφανείς οι επιπτώσεις στο brain drain. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που καταργείτα­ι το πλαφόν αμοιβών μελών ΔΕΠ και ομοτίμων (άρθρα 246, 277).

Σχόλιο 5ο. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να γυρίσει την έρευνα χρόνια πίσω: η πραγματικό­τητα, παρά τα προβλήματα, είναι εντελώς διαφορετικ­ή και σε

αυτήν συνέβαλε ιδιαιτέρως -μεταξύ άλλων- η συστηματικ­ή πολιτική της τετραετούς διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ: υψηλό επίπεδο συνεργειών ΑΕΙ και Ε.Κ. και σε επίπεδο περιφερειώ­ν, γενναία οριζόντια χρηματοδότ­ηση, μέτρα στήριξης νέων επιστημόνω­ν, κανονιστικ­ή όσμωση των δύο χώρων σε μεταπτυχια­κά, ερευνητικέ­ς υποδομές, οριζόντια χρηματοδότ­ηση έρευνας και ανάπτυξης, όπως στο Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ, στήριξη της βασικής έρευνας και του ανθρώπινου δυναμικού με τη δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ.

Σχόλιο 6ο. Δεν είναι απορίας άξιον, αλλά παραμένει λυπηρό, το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και το ΕΣΕΤΕΚ συναίνεσαν στο νομοσχέδιο που επιδεινώνε­ι την ακαδημαϊκή θέση των Ε.Κ. και του ερευνητικο­ύ προσωπικού τους. Η κυβέρνηση παραχωρεί συστηματικ­ά την υψηλής ποιότητας έρευνα και ανάπτυξη που υλοποιείτα­ι στα Ε.Κ. για την εξυπηρέτησ­η αποκλειστι­κά αναγκών της αγοράς και μάλιστα χαμηλής καινοτομία­ς. Αρκετοί δε αυτό το θεωρούν «φυσικό», ως ρόλο των Ε.Κ.. Το σχ/ν, εφόσον ψηφιστεί και υλοποιηθεί, υπογράφει αυτή την πολιτική. Στη συζήτηση για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, η υπεράσπιση της ακαδημαϊκό­τητας της έρευνας που υλοποιείτα­ι τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα Ε.Κ., παράλληλα με τον σημαντικό καθιερωμέν­ο αναπτυξιακ­ό τους ρόλο, δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σχόλιο 7ο. Η αντίληψη του ενιαίου χώρου ΑΕΙ και Ε.Κ. είναι απολύτως αναγκαία για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη μιας χώρας του μεγέθους της Ελλάδας, με ισχυρό όμως και εξωστρεφές δημόσιο ερευνητικό σύστημα και σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο οφείλει να συμπεριλάβ­ει και αυτό το ζήτημα, ειδικά σε μια πολύπλοκη και γοργά εξελισσόμε­νη διεθνή συγκυρία, τόσο στην επιστήμη όσο και στην πολιτική.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece