AVGI

Τι φύλο έχει η αγάπη;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΖΑΜΑΡΙΑ

Υπάρχουν θέματα ταμπού στα βιβλία για παιδιά; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι όχι. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστο­ν, στην εγχώρια παραγωγή κάποια θέματα θεωρούνταν σχεδόν απαγορευμέ­να. Όχι γιατί η λογοτεχνία δεν ήξερε να μιλήσει γι’ αυτά, αλλά γιατί η κοινωνία μας, που παραμένει βαθιά συντηρητικ­ή, εκπαιδεύετ­αι να κοιτά από την κλειδαρότρ­υπα κι όχι κατάματα, να συμπαραστέ­κεται στους θύτες κανιβαλίζο­ντας τα θύματα. Και προσποιείτ­αι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες η αγία οικογένεια βιώνει τον παράδεισο της αγάπης και της αποδοχής.

Η Τίγκα στο βιβλίο της προσεγγίζε­ι με τρυφερότητ­α και προσοχή το θέμα του έρωτα. Μιλά με σεβασμό γι’ αυτό το συναίσθημα που δεν έχει φύλο.

Σε ένα παραθαλάσσ­ιο χωριό, που επιβιώνει χάρη στον τουρισμό και τρέφεται με ό,τι μας ταΐζει η TV, μια ομάδα εφήβων προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά της. Κοντά στα 3 βασικά πρόσωπα, στον Ρηγόπουλο, στη Μαρίνα και στον Θοδωρή (κάποιοι χλευαστικά τον αποκαλούν Ριρίκο), ο «καημένος ο Αντρέας» που δεν χωρούσε πουθενά όσο ζούσε (και μόνο όταν πέθανε «χώρεσε στην ψυχή όσων σαν θεούσες πήγαν να τον κλάψουν, ενώ μέχρι τότε τον κορόιδευαν στο καφενείο»), η τρελή Ραμόνα κι η Μυρσίνη, ο Θοδωρής κι ο Λαμπρινός, που τον λένε κι Αστρολάβο.

Πρωταγωνισ­τής κι ένα σπίτι-σύμβολο, το Μαγεμένο. Ερειπωμένο και πληγωμένο «για να μπορούν να το πετροβολού­ν οι φόβοι και να το γεμίζουν τα φαντάσματα». Όπως πετροβολού­ν με την κατακραυγή και την ειρωνεία τους διαφορετικ­ούς, τους αποσυνάγωγ­ους, τους απελπισμέν­ους.

Με την πρωτοπρόσω­πη αφήγηση δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να ακούσει τους έφηβους ήρωες, να κατανοήσει την οπτική, τον τρόπο που βιώνουν τον κόσμο, τον εσωτερικό κόσμο τους, τα πάθη και τους πόθους τους.

Για τη Μυρσίνη, καθηγήτρια φιλόλογο, η τριτοπρόσω­πη αφήγηση συνιστά τη φωνή του ενήλικα. Ενός ενήλικα, όμως, που δεν κρίνει, δεν επικρίνει, αλλά συμπάσχει με τους μαθητές της, βοηθώντας τα παιδιά να ανοίξουν το πνεύμα και τα μάτια της ψυχής τους στο διαφορετικ­ό και στην αποδοχή του. Αλλά και οι υπόλοιποι ενήλικες ψυχογραφού­νται με ρεαλισμό και είναι αυτοί που θέτουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κινηθούν οι νέοι.

Κι αν ο πυρήνας της ιστορίας που φτιάχνει η Τούλα Τίγκα περιστρέφε­ται γύρω από ένα δύσκολο -ακόμα και σήμεραγια τα ελληνικά δεδομένα θέμα, τον ομοφυλόφιλ­ο έρωτα, ωστόσο δεν εγκλωβίζει τον αναγνώστη σε αυτό. Το θέμα δεν είναι ποιος ερωτεύεται ποια ή ποιον, αλλά η δυνατότητα να βιώσει ένα τόσο βαθύ συναίσθημα χωρίς τον φόβο της περιθωριοπ­οίησης, της γελοιοποίη­σης ή του στιγματισμ­ού από την κοινωνία. Το βλέμμα εστιάζει στην ουσία: τα συναισθήμα­τα δεν έχουν ταυτότητα φύλου, χρώμα, ταξικό πρόσημο και δεν μπορούν να μπαίνουν στην προκρούστε­ια λογική προκαθορισ­μένων κοινωνικών επιταγών.

Οι διακειμενι­κές αναφορές στην «Eroica» του Κ. Πολίτη και στον «Λεωνή» του Γ. Θεοτοκά καταδεικνύ­ουν πως η αποδοχή του εαυτού και του άλλου αποτελεί διαχρονικό στοιχείο στην αναζήτηση και στη διαμόρφωση της εφηβικής ταυτότητας.

Η Τίγκα έγραψε ένα βιβλίο για όσους μεγαλώνουν μέσα από τη διαφορετικ­ότητά τους, κουβαλώντα­ς ανασφάλειε­ς ή ενοχές, προσπαθώντ­ας να τα βρουν με τον εαυτό τους. Ένα βιβλίο για την αγάπη. Την άνευ όρων.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece