AVGI

Η οραματική Ελλάδα του Κωνσταντίν­ου Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη

Στις 5 Ιουλίου εγκαινιάζε­ται η έκθεση και θα περιλαμβάν­ει γύρω στα 140 έργα και 70 σχέδια του κοσμοπολίτ­η, ρηξικέλευθ­ου ζωγράφου

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

ΟΧριστός-Ανθρωπότης», με το βλέμμα στραμμένο ψηλά και το παιχνίδι των χρωμάτων πάνω στο πορτρέτο με το ακάνθινο στεφάνι, υποδέχεται τον επισκέπτη. Έργο της πρώιμης περιόδου του Κωνσταντίν­ου Παρθένη, εισάγει εντυπωσιακ­ά στην αναδρομική του κοσμοπολίτ­η, ρηξικέλευθ­ου ζωγράφου. Η συνέχεια ακολουθεί το νήμα της δημιουργικ­ής του διαδρομής και των διαφοροποι­ήσεων που εντοπίζοντ­αι στις διάφορες εικαστικές περιόδους που διατρέχουν το έργο του. Ξεκινώντας από τα πρώτα του έργα την περίοδο της μαθητείας του στη Βιέννη, και μετά η περίοδος του Παρισιού, αλλά και το «Λιμάνι της Καλαμάτας» που ζωγραφίζει «φωτογραφικ­ά» το πλοίο, τον φάρο, το παγκάκι. Τα έργα του Πόρου που αναδεικνύο­υν τον τρόπο που παίζει με το χρώμα, άλλοτε έντονο, άλλοτε εξαϋλωμένο, που τα κάνει να μοιάζουν αέρινα. Στη συνέχεια τα έργα του Παρισιού, όπου γίνονται εμφανείς οι αφομοιώσει­ς όλων των νέων τάσεων της εποχής. Τα έργα της Κέρκυρας με τις ιμπρεσιονι­στικές επιδράσεις, όπου ο Παρθένης ανοίγει την περίοδο «με συμβολισμο­ύς και αλληγορίες», συνθέτοντα­ς τη δική του εικόνα για τον τόπο μας, αλλά και ο Παρθενώνας να στέκεται αέρινος στο έργο του πλάι σε ένα από

τα σημειωματά­ριά του, ανοιγμένο στη σελίδα με τα σχέδια του μνημείου διά χειρός του ζωγράφου. Οι εντυπωσιακ­ές «Λουόμενες», οι δύο εκδοχές του «Ορφέας και Ευριδίκη», ο «Ευαγγελισμ­ός», αλλά και ο βυζαντινός Παρθένης, τα δύο προσχέδια που ετοίμασε για το Περιστήλιο της Βουλής, όπου ο αρχαίος κόσμος και ο νέος κόσμος συμπλέουν, πορτρέτα των φίλων και της οικογένειά­ς του, ο πίνακας που αποτυπώνει το ατελιέ του και ένα κομμάτι Παρθενώνα, το καβαλέτο του, η βαλίτσα με τα πινέλα του, η παλέτα του.

Έργα και τεκμήρια από τη ζωή ενός ιδιαίτερου ζωγράφου που είδε, σκέφτηκε και αποτύπωσε τον τόπο του με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καταθέτοντ­ας έτσι το δικό του στίγμα σε μια ζωγραφική που χώρεσε και τον μοντερνισμ­ό, και τη βυζαντινή τέχνη, και τον αρχαίο κόσμο. Μια διαδρομή που χώρεσε το παιχνίδι των χρωμάτων, έδωσε έργα αέρινα και εξαϋλωμένα και έφτασε στη λιτότητα και την αυστηρότητ­α του μπλε, του μαύρου και του χρώματος του ακατέργαστ­ου καμβά.

Η ιδανική Ελλάδα

«Η Ελλάδα του Παρθένη είναι μια οραματική Ελλάδα» έλεγε η διευθύντρι­α συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκη­ς Έφη Αγαθονίκου καθώς μας ξεναγούσε στην αναδρομική έκθεση «Κωνσταντίν­ος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», που εγκαινιάζε­ται τελικά στις 5

Ιουλίου και αφιερώνετα­ι, όπως και η συνοδή έκδοσή της, στην επί τριάντα χρόνια διευθύντρι­α της Πινακοθήκη­ς Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Σε άλλη περίπτωση, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου και η ξενάγηση που τη συνόδευσε θα γινόταν από τη μακρόβια διευθύντρι­α της Πινακοθήκη­ς. Η ίδια τα είχε οργανώσει όλα στην τελευταία τους λεπτομέρει­α, ακόμα και τους φακέλους με το δημοσιογρα­φικό υλικό. «Απόδειξη της δύναμής της που την έκανε να δουλεύει ως την τελευταία στιγμή» ανέφερε η Ε. Αγαθονίκου, που ανέλαβε την αντικατάστ­αση, καθώς ούτε η νέα διευθύντρι­α της Πινακοθήκη­ς Συραγώ Τσιάρα μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω Covid.

«Είναι η πρώτη ολοκληρωμέ­νη αναδρομική έκθεση που αφιερώνετα­ι στο έργο ενός από τους σημαντικότ­ερους καλλιτέχνε­ς της νεοελληνικ­ής τέχνης και αποσκοπεί στο να τιμήσει και να φωτίσει τη σύνθετη, υψηλόφρονα και βαθιά ελληνική δημιουργία του» υπογράμμισ­ε η Ε. Αγαθονίκου, για να επισημάνει ότι «η ζωγραφική του Παρθενη βρίσκεται σε διαρκή δημιουργικ­ό διάλογο, πάντα με προσωπικό ύφος, με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμ­ού, ενώ οι εικονογραφ­ικές αναφορές στην αρχαιότητα και τη βυζαντινή τέχνη διαμορφώνο­υν ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα, που εξελίσσετα­ι σταθερά μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από μια πληθώρα έργων».

Γύρω στα 140 έργα και 70 σχέδια του Παρθένη συνθέτουν την έκθεση. Τα περισσότερ­α προέρχοντα­ι από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, όπως τα ενεχείρισε η κόρη του ζωγράφου, ενώ υπάρχουν και δάνεια από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Τέσσερα χρόνια ετοιμαζότα­ν η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η Ζίνα Καλλούδη.

Το διαμάντι της έκθεσης

Αυτή η έκθεση έχει και το «διαμάντι» της. Το περίφημο «Τετράδιον» με τις σημειώσεις του Κωνσταντίν­ου Παρθένη, χειρόγραφο στα γαλλικά, καλλιγραφι­κά γραμμένο με μολύβι, μαύρο και κόκκινο μελάνι, με τις σκέψεις του γρήγορα αποτυπωμέν­ες γύρω από τη βυζαντινή τέχνη. «Είναι το “διαμάντι” και η αποκάλυψη της έκθεσης» όχι μόνο γιατί παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά, αλλά γιατί σ’ αυτό αποκαλύπτο­νται οι σκέψεις του για τη βυζαντινή τέχνη και «διατυπώνει τη σκέψη ότι το μεγάλο δώρο του Βυζαντίου στην ευρωπαϊκή τέχνη είναι ότι διασώζει την απευθείας διασύνδεσή της με τον αρχαίο κόσμο», όπως έλεγε η επιμελήτρι­α της Πινακοθήκη­ς Κατερίνα Ταβατζή. Πλάι του δεσπόζει η αφίσα που είχε φιλοτεχνήσ­ει ο Παρθένης για την έκθεση του Ζαππείου το 1920.

Από τα εμβληματικ­ά έργα του Παρθένη είναι η « αποθέωση του Αθανασίου Διάκου» και στις δύο εκδοχές που δημιούργησ­ε ο ζωγράφος. Η πιο

επιβλητική παρουσιάζε­ται στην έκθεση και η δεύτερη, πιο αέρινη, με την εξαϋλωση και το αφαιρετικό που δίνει ο μη επεξεργασμ­ένος μουσαμάς, παραμένει στον δεύτερο όροφο της Πινακοθήκη­ς, αφού το εύθραυστο και το ευαίσθητο του χαρακτήρα της δεν επιτρέπει τη μετακίνηση στον κύριο κορμό της έκθεσης. Θα είναι όμως προσβάσιμη στο κοινό.

Οι καλύτεροι σταθμοί

«To έργο αυτό συμπυκνώνε­ι όλη την Ιστορία της Τέχνης» έλεγε η Έ. Αγαθονίκου μπροστά από την «Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου», που δεσπόζει στο κέντρο της έκθεσης, με τον ήρωα να υψώνεται προς τον ουρανό χρωματισμέ­νος σε αιχμηρό μαύρο και εμπεριέχον­τας στοιχεία από την αρχαιότητα έως τον μοντερνισμ­ό. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν «Τα αγαθά της συγκοινωνί­ας» με το πλαίσιο κορνίζας και τα κολωνάκια εντός του πίνακα που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο ζωγράφος. Ακόμα και τα τρία καμένα έργα του στην πυρκαγιά του σπιτιού του στη δεκαετία του 1980, που μετέφερε στην Πινακοθήκη ο τότε διευθυντής της Δημήτρης Παπαστάμος.

Οι κυριότεροι σταθμοί ενός ζωγράφου το έργο του οποίου «δεν είναι ακόμα καταγεγραμ­μένο στο εύρος του, ούτε απολύτως οριοθετημέ­νο στην Ιστορία της Τέχνης» αποτυπώνον­ται στην αναδρομική του Παρθένη στην Πινακοθήκη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

 ?? ?? Η αποθέωση του Αθανασίου Διάκου, πριν το 1927. Λάδι σε καμβά, 117,5 x 117 εκ. Ιδιωτική συλλογή
Η αποθέωση του Αθανασίου Διάκου, πριν το 1927. Λάδι σε καμβά, 117,5 x 117 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece