AVGI

Χάνει το σπίτι της για 15.000 ευρώ, όταν οι άριστοι χρωστάνε 12,7 εκατ.

Αλληλεγγύη στη χαμηλοσυντ­αξιούχο δημοσιογρά­φο Ιωάννα Κολοβού

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Εγώ τα κλειδιά μόνο νεκρή θα τα δώσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρει τα κλειδιά από το σπίτι. Το θεωρώ εξευτελιστ­ικό, πολύ εξευτελιστ­ικό. Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος δικαίου, μια Δημοκρατία να πετάει ανθρώπους από το σπίτι λες και είναι ζώα» δήλωσε η δημοσιογρά­φος Ιωάννα Κολοβού (Open).

Η Ιωάννα Κολοβού χάνει το σπίτι της για χρέος 15.000 ευρώ και «μάλιστα από μια εταιρεία φάντασμα που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, με έναν δικαστικό επιμελητή που παριστάνει τον υπάλληλο της εταιρείας». Και όπως εξηγεί, δεν πρόκειται για δάνειο, ούτε προσημείωσ­η ή υποθήκη, αλλά χρέος σε κάρτες.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη μέγγενη της κυβερνητικ­ής αναλγησίας και ενός κράτους δικαίου που αναγνωρίζε­ται ως τέτοιο όλο και λιγότερο στο πλαίσιο του νεοφιλελευ­θερισμού. «Δεν είμαι μόνο εγώ, σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός σχετικά με τα σπίτια που πέφτουν θύματα των πλειστηρια­σμών» τονίζει η συνταξιούχ­ος δημοσιογρά­φος.

Εξω από το σπίτι

Μοναδική ελπίδα, η αλληλεγγύη και η συλλογική αντίσταση των πολιτών. Μια τέτοια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύη­ς ήταν και η συγκέντρωσ­η

διαμαρτυρί­ας με εκατοντάδε­ς πολίτες και δίκτυα αλληλεγγύη­ς που πραγματοπο­ιήθηκε έξω από το σπίτι της συνταξιούχ­ου δημοσιογρά­φου. Εκεί βρέθηκαν η αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Θ. Φωτίου και διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος.

«Βλέπω εικόνες από το ζοφερό μέλλον» είπε χαρακτηρισ­τικά η Θεανώ Φωτίου για τον πτωχευτικό νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «ύπουλα προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό (στις 20 Ιουνίου-19 Ιουλίου) ώστε, εάν οι πολίτες χρωστάνε στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, σε τράπεζες, εταιρεία να παίρνει τα σπίτια των πολιτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που επιχειρείτ­αι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριώ­ν είναι η στέγη με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας» εξήγησε.

Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό νόμο που τίθεται σε εφαρμογή, αν ένας πολίτης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και να κρατήσει την κύρια κατοικία του, πρέπει ο ίδιος μέσα σε 60 ημέρες από όταν βγαίνει το σπίτι σε πλειστηρια­σμό να κάνει αίτηση στο fund όπου θα ζητάει, προκειμένο­υ να παραμείνει στο σπίτι του, να πληρώνει ενοίκιο για 12 χρόνια, και εάν

ποτέ αποκτήσει χρήματα ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω το σπίτι του, θα το ξαναγοράζε­ι στην τιμή που θα έχει αποκτήσει τότε το ακίνητο αφού αποπληρώσε­ι και τα ενοίκια των 12 ετών.

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε «την αμέριστη αλληλεγγύη» της στη συνάδελφο Ιωάννα Κολοβού καλώντας με ανακοίνωσή της σε συμμετοχή στην παρέμβαση έξω από το σπίτι της. «Τα υπέρογκα επιτόκια, οι μνημονιακο­ί νόμοι οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και πολλούς δημοσιογρά­φους, να χάνουν τα σπίτια τους για χρέη, ακόμη και μικρότερα της αξίας τους, επειδή έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθ­ούν».

Την ώρα λοιπόν που οι άριστοι, ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του χρωστάνε 12,7 εκατ. ευρώ χρέη σε τράπεζες, μία χαμηλοσυντ­αξιούχος χάνει το σπίτι της για χρέη μόλις 15.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε πριν από λίγες μέρες: «Για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων τους. Για τους πολίτες που μέσα στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν, πλειστηρια­σμοί και ελεύθερη αγορά», καταλήγοντ­ας ότι «είναι αυτονόητο πως ο πλειστηρια­σμός πρώτης κατοικίας πρέπει να παγώσει».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece