AVGI

Κόβεται η χρηματοδότ­ηση από Ε.Ε. αν δεν σταματήσου­ν οι επαναπροωθ­ήσεις

Απειλή από την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον σε υπουργούς της κυβέρνησης, στους οποίους τόνισε πως οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσου­ν τώρα

- Κατερίνα Μπρέγιαννη

Κόκκινη κάρτα έδειξε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παράνομες επαναπροωθ­ήσεις, απειλώντας παράλληλα με διακοπή της χρηματοδότ­ησης διότι, όπως τόνισε, αυτή συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν της Ε.Ε.

Μετά από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατεία­ς, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκ­ο, και Γιώργο Γεραπετρίτ­η, με θέμα «τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευ­ση και τα θεμελιώδη δικαιώματα» απαίτησε με σειρά αναρτήσεών της στο Τουίτερ να σταματήσου­ν οι βίαιες επαναπροωθ­ήσεις προσφύγων.

Η επίτροπος τόνισε ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. από την παράνομη είσοδο αποτελεί υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσου­ν τώρα». Ενημέρωσε επίσης ότι «οι υπουργοί περιέγραψα­ν νέα πρόταση για την ενσωμάτωση των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στο σύστημα ασύλου» που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίο­υ.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. απειλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αναστολή της χρηματοδότ­ησης. Άλλωστε είναι κάτι που σταδιακά εφαρμόζετα­ι ήδη με περικοπές στα διάφορα προγράμματ­α που τρέχουν για τους πρόσφυγες. Η απειλή όμως πλέον θα γίνει πράξη επίσημα και θα αφορά όλες τις χρηματοδοτ­ήσεις, με την ανησυχία να κορυφώνετα­ι για την

τύχη όλων των προγραμμάτ­ων, που είναι ιδιαίτερα αμφίβολη από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι πρώτες περικοπές θα αφορούν την Ακτοφυλακή, ενώ κορυφώνετα­ι η αγωνία και για τα προγράμματ­α στέγασης των προσφύγων όπως το ESTIA κ.ά. που τρέχουν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό οδηγεί τους ανθρώπους σε ασφυκτικές συνθήκες σε δομές που απειλούντα­ι με δραματική συρρίκνωση.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίε­ς για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το άσυλο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ωστόσο οι πρακτικές που εφαρμόζει σχεδιάζοντ­ας απελάσεις ακόμα και μικρών παιδιών δεν είναι ευοίωνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece