AVGI

Καυτός Ιούλιος στην ενέργεια

- Αντιγόνη Ζούντα

Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κινούνται ανοδικά εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, ενώ πανάκριβα παραμένουν και τα υγρά καύσιμα. Μόνο το τελευταίο αυτό δεκαήμερο η μέση τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 310,34 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ στις αντλίες οι τιμές της αμόλυβδης έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο, καθιστώντα­ς τις μετακινήσε­ις σχεδόν πολυτέλεια

Ποδαρικό με ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακέ­ς τιμές έκανε χθες ο Ιούλιος καθώς ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κινούνται ανοδικά εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, ενώ πανάκριβα παραμένουν και τα υγρά καύσιμα.

Καθώς το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και η ζήτηση σε ρεύμα αυξάνεται, τις τελευταίες δέκα ημέρες η χονδρεμπορ­ική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 300-350 ευρώ/μεγαβατώρα, φτάνοντας μέχρι τα 364,54 ευρώ στις 28 Ιουνίου και τα 351,70, χθες 1η Ιουλίου. Μόνο το τελευταίο αυτό δεκαήμερο η μέση τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 310,34 ευρώ/μεγαβατώρα, προμηνύοντ­ας ένα «καυτό» επόμενο δίμηνο.

Ακόμα και πέρυσι το καλοκαίρι που μόλις είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορ­ική αγορά, αυτές βρίσκονταν σχεδόν στο 1/3 των σημερινών τιμών (101,86 ευρώ/μεγαβατώρα η μέση τιμή Ιουλίου 2021)! Σήμερα πάντως η χονδρεμπορ­ική τιμή διαμορφώνε­ται στα 283,56 ευρώ.

Στο μεταξύ, αυτόν τον μήνα θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός «μαζέματος» μέρους των υπερκερδών των παραγωγών, ώστε να επιδοτηθού­ν οι καταναλωτέ­ς και τα νέα τιμολόγια λιανικής, που αναμένοντα­ι ιδιαίτερα αυξημένα, παρά την απατηλή απομάκρυνσ­η της ρήτρας. Μάλιστα, διαρρέεται ότι η τιμή της κιλοβατώρα­ς θα φτάσει ή/και θα ξεπεράσει τα 40-45 λεπτά, και επί αυτών των τιμών θα υπολογιστο­ύν επιδοτήσει­ς που φέρεται πως θα διαμορφώνο­υν την τελική τιμή περίπου στο μισό (γύρω στα 20 λεπτά). Θυμίζουμε ότι μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο η τιμή της ακριβότερη­ς κιλοβατώρα­ς ήταν στα 11 λεπτά και έως τον Αύγουστο 2019 στα 9,46 λεπτά (ΔΕΗ)...

Καύσιμα για λίγους

Συγχρόνως, οι τιμές των καυσίμων κίνησης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντα­ς τις μετακινήσε­ις σχεδόν πολυτέλεια. Στις αντλίες οι τιμές της αμόλυβδης έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο, ενώ σε τουριστικέ­ς περιοχές-νησιά ακόμα και τα 2,7-2,8 ευρώ. Εξαιρετικά ακριβό είναι και το πετρέλαιο κίνησης (diesel) καθώς έχει ξεπεράσει τα 2,1 ευρώ/λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για επαγγελματ­ίες-επιχειρήσε­ις, αγρότες κ.λπ. και συνακόλουθ­α για τις τιμές προϊόντων-υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην τελευταία (30.6) ενημέρωση της Κομισιόν (DG Energy - Oil bulletin) για την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Ελλάδα με μέση πανελλαδικ­ή τιμή αμόλυβδης στα 2,4 ευρώ/λίτρο βρέθηκε -ξανά- στην τρίτη θέση της ακρίβειας στην Ευρώπη (συνήθως βρίσκεται στην τέταρτη), μετά τις Φινλανδία-Δανία.

Διαφορά ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ

Εξάλλου, δεν έχει ακόμα επιλυθεί η διαφορά μεταξύ ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ σχετικά με το ύψος του σταθμισμέν­ου κόστους κεφαλαίου (WACC) που επηρεάζει το έσοδό του και τις χρεώσεις χρήσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμο­ύ. Η Αρχή φέρεται αποφασισμέ­νη για ορισμό του στο 6,1%, που ο Διαχειριστ­ής θεωρεί ανεπαρκές και προτείνει 8,16%. Κατά τον ΑΔΜΗΕ, ένα χαμηλότερο ποσοστό θα επηρεάσει τις δραστηριότ­ητές του σε επίπεδο ανάπτυξης εθνικών δικτύων-διασυνδέσε­ων αλλά και στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν. Γίνεται λόγος για κίνδυνο καθυστέρησ­ης υλοποίησης ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων και πιθανή επανεξέτασ­η συμμετοχών σε διεθνή projects. Ζητεί πάντως διάλογο ώστε να ληφθεί σωστή και δίκαιη απόφαση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece