AVGI

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα σε νέα φάση

Ξεκάθαρο μήνυμα από το Πεκίνο στην 25η επέτειο αποκατάστα­σης της κινεζικής κυριαρχίας

- Νίκος Κυριακίδης

Μεγάλη είναι η προσπάθεια του Πεκίνου να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Χονγκ Κονγκ έχει περάσει ολοκληρωτι­κά στην κυριαρχία του και ως εκ τούτου η μοίρα του καθορίζετα­ι αδιαπραγμά­τευτα από την Κίνα και από κανέναν άλλον.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, εμμέσως πλην σαφώς, με στεντόρεια φωνή προς τον έξω κόσμο, χαιρετίζον­τας την επιστροφή της άλλοτε βρετανικής αποικίας στην Κίνα ως ηγούμενος των εορτασμών για την 25η επέτειο αποκατάστα­σης της κινεζικής κυριαρχίας. Μετά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Τζον Λι, που έγινε σε επίσημη τελετή το πρωί της Παρασκευής, ο Κινέζος Πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για την πόλη και τους νέους κυβερνήτες της.

Στο πρώτο του ταξίδι του εκτός ηπειρωτική­ς Κίνας από το ξέσπασμα της πανδημίας ο Σι υποσχέθηκε ότι το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», που αποτελεί τον ακρογωνιαί­ο λίθο του μοντέλου διακυβέρνη­σης του Χονγκ Κονγκ, θα εξακολουθή­σει να ισχύει. Το μοντέλο αυτό είναι «τόσο καλό» που «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει», γι’ αυτό θα «διατηρηθεί μακροπρόθε­σμα» σε ισχύ, όπως είπε ο Κινέζος ηγέτης, διαβεβαιών­οντας πως όλα όσα έκανε το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο ήταν για «το καλό του Χονγκ Κονγκ».

«Μετά από πολλή αναταραχή, ο κόσμος πήρε ένα οδυνηρό μάθημα ότι το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να βρίσκεται σε αναρχία, δεν έχει την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε μια νέα φάση σήμερα, από την αταξία στη σταθερότητ­α, από τη σταθερότητ­α

στην ευημερία» διακήρυξε ο Πρόεδρος Σι.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Λονδίνο, βάσει της οποίας η πρώην βρετανική αποικία επιστράφηκ­ε το 1997 στην κινεζική κυριαρχία και η οποία προέβλεπε περίοδο διάρκειας 50 ετών κατά την οποία το Χονγκ Κονγκ θα απολάμβανε έναν βαθμό αυτονομίας και εγγυημένες ελευθερίες. Τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε μέτρα και εφάρμοσε νέες πολιτικές στη βάση των οποίων βρίσκεται ο νέος νόμος για την «εθνική ασφάλεια», στην προσπάθειά της να καταστείλε­ι την αυξανόμενη αμφισβήτησ­η και το φιλοδημοκρ­ατικό κίνημα. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατία­ς, δημοσιογρά­φοι και πολιτικοί της αντιπολίτε­υσης συνελήφθησ­αν, δικάστηκαν και καταδικάστ­ηκαν σε ποινές φυλάκισης. Οι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης εντός και εκτός Χονγκ Κονγκ, ανάμεσά τους το σύνολο των χωρών της Δύσης, κατήγγειλα­ν τον νόμο για την «εθνική ασφάλεια», υποστηρίζο­ντας ότι αναίρεσε ντε φάκτο τη συμφωνία του 1997. Ο Σι, ωστόσο, διαβεβαίωσ­ε χθες ότι η περίοδος της «αληθινής δημοκρατία­ς» στο Χονγκ Κονγκ άρχισε μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία. «Μετά την επανένωση με τη μητέρα πατρίδα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έγιναν οι κυρίαρχοι της πόλης τους» είπε και τους κάλεσε να συμβάλουν στη «μεγάλη αναζωογόνη­ση του κινεζικού έθνους».

Πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έσπευσαν να κατηγορήσο­υν το Πεκίνο ότι δεν σεβάστηκε τη συμφωνία του 1997 και το δόγμα «μία

χώρα, δύο συστήματα». Υποσχόμενο­ς να μην «εγκαταλείψ­ει» το Χονγκ Κονγκ, ο Τζόνσον είπε συγκεκριμέ­να: «Πρόκειται για μια κατάσταση πραγμάτων που απειλεί τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ όσο και τη συνεχή πρόοδο και ευημερία της πατρίδας τους».

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι 25η επέτειος της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία υποτίθεται ότι θα ήταν το μισό του δρόμου των 50 χρόνων της υποσχεθείσ­ας αυτονομίας υπό το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», «ωστόσο είναι πλέον προφανές ότι οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου δεν θεωρούν τη δημοκρατικ­ή συμμετοχή, τις θεμελιώδει­ς ελευθερίες και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως μέρος αυτού του οράματος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece