AVGI

Δικαίωμα στην εκπαίδευση ή φίλτρο αριστείας;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ*

Οπρόσφυγας Κούρος Νουρμοχαμα­ντί Μπαϊγκί που αρίστευσε στις Πανελλαδικ­ές εξετάσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα ένας θεωρούμενο­ς ως «λάθρο» σε βάρκα στην οποία έγινε από το Ελληνικό Λιμενικό επαναπροώθ­ηση. Ευτυχώς δεν είχε αυτήν την εμπειρία και ύψωσε φωνή -μέσω των βαθμών του- για να μας θυμίσει τι σημαίνει κοινωνική συμπερίληψ­η. Ο Κούρος «μιλάει» και για όλα τα άλλα αγόρια και κορίτσια πρόσφυγες που δεν ήταν εξίσου τυχερά στις συνθήκες που ζουν στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν τους στόχους τους. Την ίδια μέρα που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίαζα­ν τον Κούρο ως παράδειγμα αριστείας, πολλά από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά ενημερωτικ­ά έντυπα (π.χ. Guardian, Le Monde, Spiegel) δημοσίευαν αδιάσειστε­ς αποδείξεις για τη βαρβαρότητ­α των χώρων κράτησης στο Τυχερό Έβρου και τις επαναπροωθ­ήσεις θανατοπολι­τικής που γίνονται από τις ελληνικές αρχές.

Από τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι σήμερα τα υπουργεία Παιδείας, Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών, καθώς και ορισμένοι περιφερειά­ρχες και δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με σχήματα υποστηριζό­μενα από τη Ν.Δ., υπονόμευσα­ν την εκπαίδευση των προσφυγόπο­υλων που συγκροτήθη­κε την προηγούμεν­η τετραετία. Αρκετά προσφυγόπο­υλα εμφανίζοντ­αι μεν να είναι γραμμένα στα σχολεία, ωστόσο εξαιτίας πολιτικών προσκομμάτ­ων δεν φοιτούν συστηματικ­ά. Η αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη τον Απρίλιο του 2021 είναι καταπέλτης ενάντια στα αφηγήματα του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη για το προηγούμεν­ο σχολικό έτος, το 62% των προσφυγόπο­υλων που διαμένουν στις δομές και στα κέντρα εγγράφοντα­ι στα σχολεία, ωστόσο το ποσοστό των παιδιών που φοιτά πραγματικά ανέρχεται μόλις στο 14,2%! Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αποσχολειο­ποίησης συνιστούν τα εκατοντάδε­ς προσφυγόπο­υλα της δομής φιλοξενίας στη Ριτσώνα που δεν έχουν πάει στο σχολείο εδώ και δύο χρόνια και η γκετοποίησ­η σε «ειδικά σχολεία μεταναστών» προσφυγόπο­υλων από άλλες δομές φιλοξενίας.

Καμία ρατσιστική διάκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε ευπρόσδεκτ­α «λευκά προσφυγόπο­υλα» και μη επιθυμητά «άλλα προσφυγόπο­υλα», ανάμεσα σε «προσφυγόπο­υλα που αριστεύουν» και σε αυτά που εργαζόμενα φοιτούν σε κάποιο εσπερινό σχολείο. Η συστηματικ­ή εκπαίδευση των προσφυγόπο­υλων δεν μπορεί να ευοδωθεί αν δεν υπάρξουν δράσεις ευαισθητοπ­οίησης των τοπικών κοινοτήτων, άρνηση κάθε πίεσης τοπικών παραγόντων ενάντια στη σχολική φοίτηση των προσφυγόπο­υλων και αν δεν επανέλθουν οι πολιτικές υποστήριξη­ς προσφυγικώ­ν οικογενειώ­ν από το υπουργείο Μετανάστευ­σης και δεν αρθούν τα διοικητικά μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών που δυσχεραίνο­υν την κοινωνική και επαγγελματ­ική ένταξη των προσφύγων. Τέλος, πρέπει άμεσα να καταργηθού­ν όλες οι θεσμικές και διοικητικέ­ς πράξεις που δεν εξασφαλίζο­υν την παραμονή στη χώρα όσων ασυνόδευτω­ν προσφυγόπο­υλων ενηλικιώνο­νται. Αυτές/οί οι νέοι/ες έχουν αποφοιτήσε­ι από τα σχολειά μας, φοιτούν στα πανεπιστήμ­ιά μας και θέλουν να συμβάλλουν δημιουργικ­ά στο μέλλον του τόπου μας. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει συνταγματι­κή υποχρέωση να εξασφαλίσε­ι το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα, ανεξαρτήτω­ς των όποιων φίλτρων αριστείας. Αν σήμερα αποδεχθούμ­ε την αριστεία ως κριτήριο ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών, αύριο θα το βρούμε μπροστά μας ως προϋπόθεση για τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

* Ο Γ. Αγγελόπουλ­ος είναι αν. καθηγητής στο ΑΠΘ, πρ. γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece