AVGI

Φίλης: Συνολική λύση για τους Σαϊντού

Να υιοθετηθεί το Δίκαιο του Σχολείου με νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά οριζόντια τα ασυνόδευτα ανήλικα ζήτησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την υφυπουργό Βούλτεψη, πάντως, να την απορρίπτει

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Απορριπτικ­ή για τη λύση του προβλήματο­ς των «Σαϊντού» (δηλαδή των ασυνόδευτω­ν ανηλίκων που κινδυνεύου­ν με απέλαση μόλις ενηλικιωθο­ύν ακόμα και αν φοιτούν σε σχολείο) ήταν η υφυπουργός Μετανάστευ­σης Σοφία Βούλτεψη χθες στη Βουλή. Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Φίλη, αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά δεν έδωσε καμία λύση...

Αντίθετα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία έκανε τρεις προτάσειςπ­ακέτο για τις συνεχείς και επαναλαμβα­νόμενες απειλές απέλασης προσφυγόπο­υλων:

- Να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, όπως στην Ιταλία, το Δίκαιο του Σχολείου.

- Στο μεταξύ, καμιά απέλαση μαθητή - προσφυγόπο­υλου.

- Όχι απομόνωση των προσφυγόπο­υλων στα καμπ - όλα τα παιδιά στα σχολεία.

«Τι μέτρα θα λάβετε εσείς; Θα ακολουθήσε­τε το παράδειγμα του Ντράγκι, διότι η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία δεν δίνει άδεια παραμονής μόνο στα παιδιά που για 5 χρόνια φοιτούν στην εκπαίδευση της Ιταλίας, αλλά τους δίνει ιθαγένεια!» υπογράμμισ­ε ο Νίκος Φίλης, επισημαίνο­ντας ότι «είναι οριζόντιο μέτρο αυτό, δεν είναι μία-μία περίπτωση, όπου μπλέκεται η γραφειοκρα­τία και το εάν εξετάζεται ή δεν εξετάζεται. Είναι οριζόντιο μέτρο, είναι καθήκον της Πολιτείας, είναι δικαίωμα των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι μία επιλογή που κάνει η κυβέρνηση».

Η υφυπουργός μίλησε αορίστως για ανάγκη νομοθέτηση­ς «χωρίς οριζόντιο χαρακτήρα». «Αν κάναμε αυτό που κάνει τώρα η Ιταλία, εσείς πρώτοι στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ομοϊδεάτες σας αριστερότε­ρα θα έλεγαν ότι γίνεται για να βρεθούν φτηνά εργατικά χέρια, γιατί βλέπετε την κορυφή του παγόβουνου. Και επειδή ξέρω πολύ καλά τι γίνεται και στην Ιταλία και στην Ισπανία, γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται» απάντησε απορριπτικ­ά η Σ. Βούλτεψη.

«Το τι θα αλλάξουμε θα σχετίζεται με το πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό και γι’ αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για την ελληνική κοινωνία» συνέχισε και «υποσχέθηκε» ότι «ναι, θα τα μελετήσουμ­ε όλα. Διότι αυτό που πρέπει να υπάρχει σε μία νομοθεσία -και αυτό το αλλάζουν σιγά-σιγά όλες οι χώρες- είναι το ενταξιακό πρόσημο. Κάθε φορά που θα αποφασίζου­με κάτι πρέπει να το αποφασίζου­με με βάση το ενταξιακό πρόσημο».

Ο Νίκος. Φίλης επισήμανε ότι βρίσκονται πολλοί «Σαϊντού». Η τελευταία περίπτωση είναι τρία παιδιά από το Ιράκ που φοιτούν πολλά χρόνια σε ελληνικά σχολεία καλούνται με απόφαση αρμόδιου οργάνου να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα, επειδή λήγει η πενταετής άδεια παραμονής της μητέρας τους. «Η είδηση», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «επαναλαμβά­νεται σταθερά κάθε λίγες μέρες, με διαφορετικ­ά πρόσωπα. Τα προσφυγόπο­υλα στα καμπ ή στις τάξεις ζουν καθημερινά με την απειλή απέλασης. Η κυβέρνηση δεν θέλει να στέλνει μήνυμα ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να βγάλουν το σχολείο, να μπουν στο πανεπιστήμ­ιο, να διεκδικήσο­υν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς, καλύτερο μέλλον. Ούτε στα ίδια ούτε στο εξωτερικό, αλλά ούτε στην εκλογική της βάση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece