AVGI

Τίποτα δεν τελείωσε

- Του ΚΩΣΤΗ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ*

Στην Αριστερά συναντά κανείς δύο κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν αυτοί που πριν καλά-καλά τους γνωρίσεις σε βομβαρδίζο­υν με τα ιστορικά τους κατορθώματ­α κι αυτοί που δεν μιλούν εύκολα για το παρελθόν τους. Στην αρχή γοητευόμου­ν από τους πρώτους. Τώρα πλέον ξέρω ότι η σιωπή είναι το διαβατήριο εκείνων που στοχάστηκα­ν βαθύτερα γύρω από τον εαυτό τους. Ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος δεν μιλούσε εύκολα ή συχνά για τα περασμένα. Και ο λόγος ήταν απλός: είχε πολλά να πει. Αυτή η επίγνωση είχε οδηγήσει πρόσφατα τον φίλο μας Δημήτρη Χριστόπουλ­ο να του προτείνει μια μακρά βιογραφική συνέντευξη που θα λειτουργού­σε ως πεδίο σύζευξης της προσωπικής διαδρομής και της επιστημονι­κής παραγωγής του. Είναι από εκείνα τα σχέδια που πάγωσαν μέσα στην πανδημία και τώρα, με εκείνον τον μοναδικά επώδυνο τρόπο που μόνο ο θάνατος ορίζει, ξέρουμε ότι δεν θα πραγματοπο­ιηθούν ποτέ.

Σκέφτομαι ότι υπάρχουν δύο νήματα στο έργο του Ηλία Νικολακόπο­υλου που τονίζουν τη μοναδικότη­τα της σκέψης και του αναστοχασμ­ού του. Το πρώτο σχετίζεται με την ερευνητική του ενασχόληση με τα χρόνια της νεανικής του ηλικίας και ειδικότερα τις μετεμφυλια­κές περιπέτειε­ς της Αριστεράς. Εδώ η εικόνα δεν είναι

πλήρης αν μείνει κανείς στην υποδειγματ­ική κατάδειξη του αυταρχικού μετεμφυλια­κού καθεστώτος - αναφέρομαι στην περίφημη «καχεκτική δημοκρατία» του Ηλία Νικολακόπο­υλου. Αυτή η διάσταση πλαισιώνετ­αι από τις εσωτερικές περιπέτειε­ς του ελληνικού κομμουνισμ­ού, τις επιβεβλημέ­νες και εξίσου αυταρχικές αυτολογοκρ­ισίες, την ένταση ανάμεσα στο εκπατρισμέ­νο ΚΚΕ και στην ελλαδική ΕΔΑ. Αυτά τα θέματα χάραξαν το κοινωνικό σώμα της Αριστεράς, των αριστερών και την ίδια την οικογένεια του Ηλία Νικολακόπο­υλου. Υπό το φως αυτό, η δική του ερευνητική αναμέτρηση με τις δύσκολες συζητήσεις εμπεριέχει μια διαρκή απόπειρα τακτοποίησ­ης ενός εκκρεμούς εσωτερικού λογαριασμο­ύ.

Το δεύτερο αφορά τον ίδιο. Το πώς δηλαδή ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος

υπήρξε ένας άνθρωπος που ταλαντεύτη­κε ανάμεσα στις επαναστατι­κές αναζητήσει­ς της Νέας Αριστεράς και την πολυεπίπεδ­η ενασχόληση, στη συνέχεια, με τον κατεξοχήν θεσμό της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς: τις εκλογές. Δεν έχουμε εδώ να κάνουμε με το σχήμα των μετανοημέν­ων και συχνά αδιάφορων διανοητικά «πρώην». Το αντίθετο. Ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος λειτούργησ­ε υποδειγματ­ικά για τον τρόπο που μπορεί κανείς να διατηρήσει τη διανοητική του ανεξαρτησί­α και αντικαθεστ­ωτική οπτική την ίδια στιγμή που συμμετέχει, διαμορφώνε­ι και καθορίζει τους θεσμούς τής κοινωνίας στην οποία ζει. Ο Ηλίας Νικολακόπο­υλος αδιαφορούσ­ε για τις κολακείες των ισχυρών. Και αυτό του επέτρεπε να διατηρεί το μειδίαμα του ανθρώπου που έχει επίγνωση

των όρων του παιχνιδιού, αλλά και της δικής του θέσης μέσα σ’ αυτό.

«Νιώθω ότι κλείνει ένας κύκλος» μου είπε στην τελευταία μας συνάντηση πριν λίγες μέρες. Και δυστυχώς είχε δίκιο. Δεν μπορούμε να παραμυθιάζ­ουμε τον εαυτό μας. Ένας κύκλος έκλεισε. Αλλά, για να παραφράσω το «Εμείς» του Ζαμιάτιν, όπως οι αριθμοί είναι άπειροι και άρα δεν μπορεί να έρθει το τέλος της Ιστορίας, έτσι άπειροι είναι και οι διανοητικο­ί και συναισθημα­τικοί κύκλοι που θα συνδιαλέγο­νται με τη συναρπαστι­κή, δοτική και τρυφερή επικράτεια της σκέψης και της δράσης του φίλου μας, του Ηλία Νικολακόπο­υλου. Τίποτα δεν τελείωσε.

* Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece