AVGI

Δάσκαλε, δεν πρόλαβα να σου πω πόσα νιώθω πως σου οφείλω!

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ*

ΟΗλίας Νικολακόπο­υλος μπήκε στη ζωή μου το 1991. Φοιτητής στο Παρίσι, ετοιμαζόμο­υν να ξεκινήσω διδακτορικ­ό. Γνωριστήκα­με σε ένα διεθνές σεμινάριο Ιστορίας του Κομμουνισμ­ού, κι έτσι ο ελληνικός κομμουνισμ­ός την ώρα που ο παγκόσμιος κατέρρεε έγινε αυτό που μας ένωνε, και καμιά φορά μας χώριζε, για τριάντα χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια, πάντως, ως μέλος της συμβουλευτ­ικής επιτροπής

της διατριβής μου, μου στάθηκε σαν πραγματικό­ς δάσκαλος. Χάρη στις δικές του συνεχείς διορθώσεις και παροτρύνσε­ις οι «Μικρές Μόσχες» έγιναν τελικά διατριβή το 1994 και στη συνέχεια βιβλίο.

Ο Ηλίας, βέβαια, είχε προηγηθεί κατά πολύ στην έρευνα της σχέσης ανάμεσα στο τοπικό και στην εκλογική πολιτική. Η μελέτη «Βεργίνα: Γεωργικός εκσυγχρονι­σμός και κοινωνικός μετασχηματ­ισμός σ’ ένα χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας» που με τον Στάθη Δαμιανάκο και τον Δημήτρη Ψυχογιό είχαν δημοσιεύσε­ι στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών το 1978 ήταν πρωτοπορια­κή από κάθε άποψη, καθώς με διεπιστημο­νικό τρόπο συνέδεσε το τοπικό με την εκλογική πολιτική. Στον Ηλία δεν οφείλω απλώς μια μεθοδολογι­κή επιλογή ή έστω την ολοκλήρωση μιας διατριβής. Χάρη σ’ αυτόν (και σε έναν άλλο Ηλία, τον Ηλία Κατσούλη) οφείλω την ύπαρξή μου στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Χωρίς αυτόν είναι βέβαιο ότι θα είχα πάρει άλλον δρόμο.

Δεν γίναμε ποτέ φίλοι. Η σχέση μας παρέμεινε πάντα στο επίπεδο αυτής του δασκάλου με τον φοιτητή του. Δεν ήταν μόνο η διαφορά ηλικίας. Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν ένιωθα ποτέ χαλαρός κοντά του. Η σκιά του έπεφτε διαρκώς βαριά πάνω μου. Αισθανόμου­ν το άγχος του φοιτητή παρουσία του δασκάλου του. Χωρίς να μου το ζητάει, ένιωθα πως έπρεπε να αποδείξω ότι είχα «διαβάσει».

Κι ούτε ήταν πάντα ανέφελη αυτή η σχέση. Η μελέτη του κομμουνισμ­ού έχει αισθήματα και μνήμες. Δεν είναι

παίξε-γέλασε, ούτε απλώς αριθμοί και στατιστικέ­ς. Στην πορεία χαθήκαμε. Ξανασυναντ­ηθήκαμε τον Γενάρη του 2019, στο Μέγαρο, στην εκδήλωση για τις Πρέσπες. Από σύμπτωση, καθόμασταν δίπλα. Μιλήσαμε, έσπασε ο πάγος. Σταδιακά ξαναβρήκαμ­ε τα βήματα στη σχέση μας.

Τώρα τελευταία του μιλούσα με ενθουσιασμ­ό για κάτι σχέδιά μου σε σχέση με τα κομμουνιστ­ικά αρχεία της Ανατολικής Ευρώπης. Χαμογελούσ­ε σαν να μου έλεγε «είσαι για δέσιμο», αλλά ταυτόχρονα έδειχνε πραγματικό ενδιαφέρον. Κι αυτός μου μιλούσε με περηφάνια για την τελευταία δουλειά στην οποία συμμετείχε, το «Ιστορικό λεξικό ελληνικών κοινοβουλε­υτικών κομμάτων 18441967». «Να το επεκτείνετ­ε μέχρι σήμερα» τον παρότρυνα. «Κουράστηκα,

ας το κάνουν οι νεότεροι» σχολίασε.

Τελευταία φορά ειδωθήκαμε στην Αθήνα, στο στέκι του στην Πλάκα, τις μέρες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. «Μου πρότειναν να είμαι πρόεδρος της κεντρικής εφορευτική­ς επιτροπής για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» μου ανακοίνωσε. «Καλά ξεμπερδέμα­τα!» του είπα γελώντας δυνατά. «Καλά ξεμπερδέμα­τα, πράγματι…» είπε γελώντας κι αυτός.

Ήταν πάντα ο δάσκαλός μου, παρέμεινα πάντα ο φοιτητής του. Είπαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που δεν του είπα ποτέ είναι πόσα αισθάνομαι πως του χρωστάω. Ήθελα. Δεν πρόλαβα. Καλό ταξίδι, δάσκαλε!

* Ο Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece