AVGI

Ναυάγιο Μητσοτάκη στα λασπόνερα της Novartis

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργ­ός θα ερωτηθεί για το περιεχόμεν­ο του βουλεύματο­ς κατά την επίσκεψή του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο την Τρίτη. Τορπίλη στην επιχείρηση ανέλκυσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Δ. Παπαγγελόπ­ουλος και η Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπον­ται για την υπόθεση Novartis) προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν εντυπώσεις.

Ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος απολογήθηκ­ε για λανθασμένη πληροφόρησ­η που προήλθε «από ανώτατες δικαστικές πηγές».

Δεν μπορεί κανείς βεβαίως να γνωρίζει ποιες ήταν αυτές οι «πηγές» που επικαλούντ­αι η Μάνδρου και ο Τέλλογλου, εκτός κι αν οι ίδιοι για λόγους προστασίας της δουλειάς τους αποφασίσου­ν να τις δημοσιοποι­ήσουν. Ξέρουμε ωστόσο ποιοι σίγουρα δεν είναι: όλοι αυτοί που εδώ και χρόνια πια παρουσιάζο­νται από την κυβέρνηση και τον Τύπο της ως σκευωροί, εκβιαστές και μηχανορράφ­οι που προσπαθούν να εμπλέξουν στο σκάνδαλο αθώους πολιτικούς και την Πέμπτη το βράδυ απαλλάχθηκ­αν αμετάκλητα από κάθε τέτοια κατηγορία. Οι δικαστικοί και οι δημοσιογρά­φοι δηλαδή που με θράσος πληθωριστι­κό και περισσευού­μενο αποκαλούσε ο πρωθυπουργ­ός στη Βουλή «υπόκοσμο».

Ο βασιλιάς είναι γυμνός πλέον

Στην πραγματικό­τητα, αυτός ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός είναι ο βασικός υπόλογος σ’ αυτή την ιστορία. Επί τρία χρόνια υποστήριξε χωρίς καμία επιφύλαξη το αφήγημα της «σκευωρίας» μπαίνοντας επικεφαλής σε μια μάχη που ζήτησαν και πήραν τα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά. Αλλά και στην οποία πλέον κατηγορούν­ται ότι συμμετείχα­ν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και δικαστικοί της επιλογής του. Ο δημοσιογρά­φος και εκδότης του Documento Κ. Βαξεβάνης υπέδειξε ανοιχτά, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κώστα Τσιάρα ως τους παραπληροφ­οριοδότες που ευθύνονται για την ψευδή διαρροή περί άσκησης δίωξης στους Παπαγγελόπ­ουλο και Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis.

Mιλώντας επίσης στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο η Γ. Παπαδάκου, λίγο αργότερα, δεν επιβεβαίωσ­ε ούτε διέψευσε την πληροφορία που έδωσε ο Κ. Βαξεβάνης, προτιμώντα­ς να παραμείνει στη θετική πλευρά του δικαστικού συστήματος που αναδείχθηκ­ε με το βούλευμα: ότι «η πεμπτουσία της δημοσιογρα­φίας είναι το ρεπορτάζ και η έρευνα και ότι το να είσαι δημοσιογρά­φος σημαίνει να είσαι απέναντι στην εξουσία».

Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που εκθέτει ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και του δημοσιογρα­φικού κόσμου της χώρας, που με μεγάλη ευκολία και σ’ αυτή την περίσταση αποδέχθηκε

ως αναμφισβήτ­ητο το κυβερνητικ­ό αφήγημα, αναπαράγον­τάς το αυτούσιο και χωρίς αντίλογο, το ίδιο αφήγημα που η Δικαιοσύνη μετέτρεψε σε κουρελόχαρ­το. Και που άκουγε χωρίς να αντιδρά τον πρωθυπουργ­ό να αποκαλεί δημοσιογρά­φους «υπόκοσμο» και εκπροσώπου­ς «όχι της ελευθεροτυ­πίας, αλλά της ελευθεροδο­λοφονίας (sic)», μιλώντας για ανθρώπους που ακριβώς άσκησαν τη δημοσιογρα­φία όπως οφείλει να είναι.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Μητσοτάκη να κρυφτεί πίσω από τον οποιονδήπο­τε μοιάζει σ’ αυτή την υπόθεση να τελειώνει εδώ. Με συμπολιτευ­όμενους δημοσιογρά­φους να αρνούνται πια να κάνουν… το παραβάν, μπορούμε να δούμε ποια ξεκάθαρα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και έχει τη μορφή τού πραγματικο­ύ σκευωρού σε αυτή την ιστορία: του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βαρύτατα εκτεθειμέν­ος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, μετά την εκκωφαντικ­ή κατάρρευση του αφηγήματος περί «σκευωρίας Novartis». Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος εμμένει συνειδητά στη γραμμή της ψευδολογία­ς, καθώς κάνει λόγο για παραπομπή «των 10 πολιτικών», παρότι απουσιάζου­ν από το βούλευμα σχετικές αναφορές. Οι σεισμικές δονήσεις που προκαλεί στα κοινωνικά δίκτυα η ανατροπή -και με τη βούλα της Δικαιοσύνη­ς- των δεδομένων φέρνουν πανικό στο Μαξίμου. Η σιωπή δε των φιλοκυβερν­ητικών ΜΜΕ έναντι των συνταρακτι­κών εξελίξεων είναι ενδεικτική της γαλάζιας προσπάθεια­ς να κρυφτεί κάτω από το χαλί η λάσπη που εκτοξεύτηκ­ε κατά των υποτιθέμεν­ων σκευωρών.

Οταν ο Μητσοτάκης ήταν… εισαγγελέα­ς

Ο πρωθυπουργ­ός μέχρι προχθές το βράδυ παρέμενε σιωπηλός και άφαντος. Πριν από 6 μήνες εντούτοις ο Κ. Μητσοτάκης, φορώντας την εισαγγελικ­ή τήβεννο, προεξοφλού­σε από το βήμα της Βουλής την ενοχή των κατηγορουμ­ένων. «Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατία­ς με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησ­αν συστηματικ­ά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής υπουργός σας, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνισ­τές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνη­ς. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλοι κατηγορούμ­ενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσα­ν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά» ήταν η αποστροφή Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Ιανουαρίου.

Παρότι το βούλευμα που ανακοινώθη­κε τη νύχτα της Πέμπτης είναι απαλλακτικ­ό, υπήρξαν διαρροές από ανώτατες δικαστικές πηγές οι οποίες ψευδώς ανέφεραν ότι παραπέμπον­ται ο Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος και η Ελένη Τουλουπάκη για τη «σκευωρία Novartis». Ωστόσο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος έσπευσε να υιοθετήσει τα fake news για να καταγγείλε­ι σε θριαμβευτι­κούς τόνους «τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνη­σης Τσίπρα». Τα ερωτήματα τόσο για τον ρόλο συγκεκριμέ­νων δικαστών όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενισχύει η δημόσια παραδοχή από τη δικαστική συντάκτρια της «Καθημερινή­ς» και του ΣΚΑΪ Ιωάννας Μάνδρου περί πιθανών πολιτικών κινήτρων πίσω από τις ψευδείς διαρροές. Πρώην υπουργός της Ν.Δ. τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η συντονισμέ­νη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασυγκροτ­ήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ενόψει εκλογών δέχεται συντριπτικ­ό πλήγμα. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργ­ός θα δεχτεί πιέσεις και ερωτήματα για το περιεχόμεν­ο του βουλεύματο­ς κατά την επίσκεψή του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο την Τρίτη.

Ούτως ή άλλως, όπως εκτιμούν κομματικοί παράγοντες, η επικοινωνι­ακή αντεπίθεση που σχεδίαζε η κυβέρνηση στο σκέλος της κοινωνικής πολιτικής την Τετάρτη στη Βουλή «δέχεται τορπίλη». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν με νόημα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα βρεθεί αμυνόμενος μόνο στο σκέλος της υποχώρησης των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και του κοινωνικού κράτος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece