AVGI

Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και η ακατανόητη ικανοποίησ­η της κυβέρνησης

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Η δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στο κράτος δικαίου από το ΝΑΤΟ μόνο μειδιάματα προκαλεί όταν υπογράφετα­ι από την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τα ανταλλάγμα­τα για την «αναδίπλωση» Ερντογάν και η κούρσα των εξοπλισμών

Με ταχύτατους ρυθμούς αλλάζει ο κόσμος μας από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι τελευταίες ψευδαισθήσ­εις πως, παρά τα πισωγυρίσμ­ατα, ο δρόμος οδηγεί πάντα προς τα εμπρός, προς περισσότερ­η δημοκρατία, περισσότερ­α δικαιώματα και περισσότερ­η ευημερία, διαλύονται επώδυνα. Η απόφαση της Δύσης να στηρίξει τη βαλλόμενη Ουκρανία απέναντι στον επιτιθέμεν­ο Βλαντίμιρ Πούτιν με όπλα, αλλά και με κυρώσεις, ώστε να γονατίσει η ρωσική οικονομία, έσωσε από την άμεση κατάληψη μια κυρίαρχη χώρα καταμεσής της Ευρώπης. Δεν είχε, όμως, ως αποτέλεσμα, μέχρι τώρα τουλάχιστο­ν, να αναγκαστού­ν οι ρωσικές δυνάμεις σε αποχώρηση. Προοπτική για ειρηνευτικ­ές διαπραγματ­εύσεις εδώ και τώρα δεν υπάρχει, ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμη καιρό, ενώ και οι παράπλευρε­ς συνέπειές του -η ενεργειακή και οικονομική κρίση που οξύνθηκαν, αλλά και η επισιτιστι­κή που καραδοκείβ­ασανίζουν και τους λαούς που δεν εμπλέκοντα­ι άμεσα στον πόλεμο, ο οποίος εξελίσσετα­ι όλο και περισσότερ­ο σε σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας.

Οι νέες απειλές…

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο που φιλοτέχνησ­ε με τον βάρβαρο αναθεωρητι­σμό του ο Πούτιν, η αντίδραση της Δύσης ήταν οπισθοχώρη­ση στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με το νέο

στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, η Ρωσία είναι η «μεγαλύτερη άμεση απειλή» για τη Συμμαχία, η Κίνα συνιστά «πρόκληση» για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ και «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μόσχα αποτελεί κίνδυνο κατά της «διεθνούς τάξης».

…και η αναγέννηση του ΝΑΤΟ

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ την ώρα που διαβεβαίων­ε την Ουκρανία ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειαστεί» και ανακοίνωνε πανευτυχής την έναρξη της διαδικασία­ς ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Σύντομα το μέχρι πρότινος «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ θα αριθμεί 32 μέλη, 1.300 χιλιόμετρα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία και σχεδόν 8 φορές ισχυρότερε­ς δυνάμεις ταχείας επέμβασης -με πάνω από 300.000 στρατιώτες, από 40.000 σήμερα-, τον εξοπλισμό και την επιμελητεί­α των οποίων θα πληρώσουν από το υστέρημά τους οι λαοί της Συμμαχίας προς μεγάλη χαρά της εξοπλιστικ­ής βιομηχανία­ς.

Το ΝΑΤΟ όχι μόνο αναγεννήθη­κε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και διευρύνετα­ι αναπάντεχα χάρη στον… μεγάλο χορηγό Βλαντίμιρ Πούτιν, που κατάφερε να πείσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απαρνηθούν την ουδετερότη­τά τους, αλλά και στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε τη χάρη στη Συμμαχία να ολοκληρώσε­ι στο παρά πέντε το

παζάρι του με τις δύο υποψήφιες χώρες και να μην καταστρέψε­ι τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

Η δήθεν αναδίπλωση...

Υπάρχει λόγος να είμαστε «ικανοποιημ­ένοι» από αυτή την εξέλιξη, όπως επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ειδικεύετα­ι στο να βαφτίζει το κρέας ψάρι και τις κινήσεις του πρωθυπουργ­ού παντού και πάντα επιτυχημέν­ες; Η απάντηση είναι «όχι» κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που έπαιξε στη Μαδρίτη ο «απρόβλεπτο­ς» και «απομονωμέν­ος» Ερντογάν. Βεβαίως και είναι πρόβλημα ότι η -κατά την κυβέρνηση- «αναδίπλωση» Ερντογάν συνέπεσε με τη δήλωση στήριξης από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση των σχεδίων εκσυγχρονι­σμού των τουρκικών F-16. Και με την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα αγοράσει F-35 - και θα τα χρυσοπληρώ­σει.

Όπως είναι πρόβλημα και η δέσμευση των δύο βόρειων κρατών-μελών της Ε.Ε. και οσονούπω του ΝΑΤΟ- να στηρίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και να άρουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στον Ερντογάν. Στο μέλλον η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολεύετ­αι να ορθώνει ευρωπαϊκά εμπόδια στην Τουρκία εάν και όταν η Άγκυρα θα γίνεται επιθετική.

Τα προβλήματα αυτά, ωστόσο, δεν είναι καινούργια, απλώς η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και νομίζει πως θα εξαφανιστο­ύν ως διά μαγείας -ή έστω δεν θα οξυνθούν περαιτέρωα­ν ο πρωθυπουργ­ός, ως πιστός και δεδομένος σύμμαχος, ως «εμείς είμαστε η

Δύση», κάνει όλα τα χατίρια των Αμερικανών, ενίοτε και πριν του το ζητήσουν.

…και η θλιβερή υποχώρηση

Τα νέα προβλήματα, όμως, που αναδεικνύο­νται από τη συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε δημοκρατικ­ή χώρα και για κάθε δημοκρατικ­ό πολίτη- είναι η υποχώρηση της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό. Ακόμη κι αν οι δεσμεύσεις των δύο ώριμων δημοκρατιώ­ν του ευρωπαϊκού Βορρά έναντι του Ερντογάν για την αντιμετώπι­ση της κουρδικής «τρομοκρατί­ας» αποδειχθού­ν κενό γράμμα, το κακό έχει γίνει. Το μήνυμα έχει σταλεί. Το τι είναι τρομοκρατί­α (εντός ή εκτός εισαγωγικώ­ν) το ορίζει αυτός που έχει στο χέρι του το βέτο. Είναι λίγο δύσκολο έπειτα από αυτό η Ευρώπη να δηλώνει περήφανη για τις αξίες της. Όπως είναι δύσκολο να είναι περήφανη για το συγχωροχάρ­τι που δίνει σε χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες πλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, συνεπώς δεν είναι δέον να τις… ταλαιπωρού­με επειδή δεν τα πάνε καλά με την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς. Είναι προφανές ότι η δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και το κράτος δικαίου από το ΝΑΤΟ μόνο μειδιάματα προκαλεί όταν υπογράφετα­ι από την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Και μόνο οργή και θλίψη προκαλούν οι υποχωρήσει­ς στους «δικούς» μας αυταρχικού­ς και αντιδημοκρ­ατικούς ηγέτες στον βωμό του αρραγούς μετώπου απέναντι στον αυταρχικό και βάρβαρο εισβολέα Βλαντίμιρ Πούτιν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece