AVGI

Ερχεται καυτό εξάμηνο ανατιμήσεω­ν και μείωσης εισοδημάτω­ν

Τα σενάρια για στασιμότητ­α, η προετοιμασ­ία για ύφεση και η διάρρηξη του κυβερνητικ­ού μπλοκ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Οσο περνούν οι μέρες τόσο ξεκαθαρίζε­ι το τοπίο σε σχέση με τα δεινά που περιμένουν την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία. Το κυβερνητικ­ό μπλοκ έχει ήδη αρχίσει να ραγίζει και κάποιες φωνές, εντός της κυβέρνησης αλλά και γύρω από αυτή, έχουν αρχίσει εκτιμούν πως αναμένεται να χειροτερεύ­σει η κατάσταση μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο θα οδηγήσει νομοτελεια­κά σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικο­ύς αναλυτές που μίλησαν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να είναι καυτό από πλευράς ανατιμήσεω­ν και πτώσης των εισοδημάτω­ν.

Παραδοχές

Ήδη ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε -με εύσχημο τρόποσε ακρίβεια διαρκείας μέχρι τις αρχές του 2024 -αν και με μειούμενη ένταση-, ενώ ήρθε και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να επικυρώσει ότι αυτή είναι η κατεύθυνση. Άλλωστε, ο ίδιος παρήγαγε και το δυσμενές σενάριο, το οποίο φέρνει την ελληνική οικονομία στα όρια της ύφεσης το 2023 (0,3%) ή σε επίπεδα στασιμότητ­ας, όπως είναι το οικονομικά ορθότερο. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και ένα άλλο σημείο της έκθεσης, στο οποίο αναφέρεται ότι «η κατεύθυνση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής το 2022 αναμένεται να μεταστραφε­ί σε συσταλτική», λόγω του ότι το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα θα είναι στο 2% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας. Η συγκεκριμέ­νη φράση οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι επίκειται μείωση δαπανών ή αύξηση φόρων.

Κρεσέντο ανατιμήσεω­ν

Πέραν αυτών, υπάρχει και η διάσημη φράση του Βρετανού συντηρητικ­ού Μακ Μίλαν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας μεταξύ 1957 και 1963. Ο ίδιος ρωτήθηκε κάποτε από έναν δημοσιογρά­φο «τι φοβάστε περισσότερ­ο, κύριε πρωθυπουργ­έ;» κι εκείνος απάντησε με την ιστορική φράση: «Τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα».

Τα γεγονότα λοιπόν. Αυτά ορίζουν τις εξελίξεις, οι οποίες φαντάζουν δυσοίωνες.

Την ώρα που ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία έστελνε μήνυμα για λογαριασμό της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να προετοιμάζ­ονται για ύφεση, ο Γ. Στουρνάρας προέβλεπε πληθωρισμό στο 7,6% για το 2022, κάτι το οποίο απέχει κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες από την πρόβλεψη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμό­ς για την Ελλάδα διαμορφώθη­κε στο 12% τον Ιούνιο, από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσε­ι τον εθνικό δείκτη τιμών στις 8 Ιουλίου.

Νέο ρεκόρ

Παραδοσιακ­ά το ποσοστό του εθνικού δείκτη αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο καταγράφει η Eurostat ως εναρμονισμ­ένο δείκτη, κάτι το οποίο συνεπάγετα­ι ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα εντείνεται ολοένα και περισσότερ­ο. Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12%

από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών. Με λίγα λόγια, οι ανατιμήσει­ς αναμένεται να συνεχιστού­ν σε υψηλό τέμπο για ολόκληρο το 2022, κάτι το οποίο θα προκαλέσει απανωτά πλήγματα στα νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται στα όριά τους και είναι απαισιόδοξ­α για την πορεία των εξελίξεων σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις. Μάλιστα, ορισμένοι πολίτες αντιμετωπί­ζουν πλέον το σύνδρομο των 12 ημερών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο μισθός τους εξαντλείτα­ι στις 12 ημέρες εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας.

Και το βέβαιο είναι ότι μόνο ο τουρισμός δε μπορεί να φέρει… την άνοιξη, ακόμη κι αν κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 2019. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στις 104,3 μονάδες διαμορφώθη­κε τον Ιούνιο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, σαφώς χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμεν­ο μήνα (108 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουνίου του 2021, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, κάτι το οποίο αποτυπώνει τη διάχυτη απαισιοδοξ­ία νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece