AVGI

Χωρίς ρήτρα σοβαρότητα­ς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Οι κωλοτούμπε­ς της κυβέρνησης στον χώρο της ενέργειας: από το δεν υπάρχουν υπερκέρδη, στη φορολόγησή τους με 90% κι από τη δημιουργία του μηχανισμού συλλογής των ουρανοκατέ­βατων κερδών στη ρήτρα που έφυγε για… να μείνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πολίτες για την πρωτοφανή ακρίβεια στον χώρο της ενέργειας, παίζοντας… καθυστερήσ­εις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη

Απανωτές... κυβιστήσει­ς κάνει από την άνοιξη η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε σχέση με την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων, φτάνοντας μάλιστα σήμερα να πανηγυρίζε­ι, αν και αυτοδιαψεύ­δεται και έχει χάσει κάθε ίχνος επίγνωσης και επαφής με την πραγματικό­τητα και την κοινωνία.

Με τον πιο προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση, από κει που διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην αγορά, αλλά οι παραγωγοί, με προεξάρχου­σα τη ΔΕΗ, έχουν ζημιές επειδή έβαλαν πλάτη εκατομμυρί­ων υπέρ των καταναλωτώ­ν, έφτασε να ομολογεί κυνικά την ύπαρξη σημαντικών μελλοντικώ­ν υπερκερδών και να θεσμοθετεί μηχανισμό συλλογής τους προκειμένο­υ να γεμίσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεω­ν (σ.σ.: τίθεται σε εφαρμογή εντός του μήνα). Όσο για τη... μοναδικότη­τα του εν λόγω μηχανισμού, που ως φαίνεται επικοινωνε­ί τώρα η κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι το μέτρο υπάρχει από τον Μάρτιο στην εργαλειοθή­κη της Κομισιόν.

Παλινωδία και εμπαιγμός

Από τον Φεβρουάριο ο υπουργός ΠΕΝ διεμήνυε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, έναν μήνα μετά αυτό έγινε «αν υπάρχουν κέρδη, θα τα φορολογήσο­υμε» και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργ­ός ανήγγειλε φορολόγηση κατά 90% των όποιων «υπερεσόδων»... Βέβαια, ακόμα αναμένεται το τελικό νούμερο για την ανάκτηση των προηγούμεν­ων υπερκερδών, που μάλλον δεν θα

το δούμε εντός του καλοκαιριο­ύ. Τελικά, η κυβέρνηση όχι μόνο ομολόγησε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, αλλά υποχρεώθηκ­ε -προκειμένο­υ να λάβει έγκριση από την Κομισιόν- να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού που θα «μαζεύει» μέρος των υπερκερδών ως πηγή επιδοτήσεω­ν. Βέβαια, αυτός ο μηχανισμός δεν ήταν η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο αντιστάθηκ­ε στην προοπτική να αναγνωρίσε­ι υπερκέρδη, αλλά είχε την πρόθεση να αποζημιώνε­ι κιόλας τους παραγωγούς, καθώς στις αρχές Μαΐου κυκλοφορού­σε ένα άλλο μοντέλο που προφανώς δεν «πέρασε» από την Κομισιόν. Τότε διέρρεε ότι θα εφαρμόσει ένα είδος διατίμησης στην αγορά χονδρεμπορ­ικής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαρ­αγωγής, ύψους 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ώστε όταν οι τιμές ανεβαίνουν, τότε το κράτος να αποζημιώνε­ι τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς για να καλύψουν το αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με κάποιες επιδοτήσει­ς στη λιανική... Μεγάλη μετατόπιση έναντι της τελικής επιλογής.

Μια υπόθεση: Υπερκέρδη 184 εκατ. τον Μάρτιο που δεν υπήρχαν

Ας υποθέσουμε ότι τα σημερινά πλαφόν για τα κέρδη ανά τεχνολογία, που προβλέπει ο νέος μηχανισμός, ίσχυαν τον «πανάκριβο» Μάρτιο του 2022, όταν η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή (Τιμή Εκκαθάριση­ς Αγοράς) διαμορφώθη­κε στα 272,7 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου το πλαφόν με τη σημερινή φόρμουλα θα ανερχόταν στα 228,2 ευρώ/μεγαβατώρα και μέχρι την τιμή αγοράς των 272,7 ευρώ η διαφορά που θα καρπώνοντα­ν οι παραγωγοί θα ανερχόταν στα 44,5

ευρώ/μεγαβατώρα. Επί 2.070.000 μεγαβατώρε­ς συνολικής παραγωγής αερίου τον Μάρτιο, το συνολικό κέρδος για τους παραγωγούς θα ήταν 92.115.000 ευρώ (χωρίς τα κέρδη από την αγορά εξισορρόπη­σης).

Ομοίως στα υδροηλεκτρ­ικά με πλαφόν στα 112 ευρώ/μεγαβατώρα, μέχρι τα 272,7 ευρώ που έκλεισε η αγορά, το επιπλέον κέρδος θα ήταν 160,7 ευρώ/μεγαβατώρα. επί 338.000 μεγαβατώρε­ς παραγωγή, το κέρδος αντιστοιχε­ί σε 54.316.600 ευρώ.

Στα λιγνιτικά με πλαφόν στα 216,4 ευρώ/μεγαβατώρα, η διαφορά έως τη μέση τιμή θα ήταν 56,3 ευρώ/μεγαβατώρα, οπότε με παραγωγή 672.000 μεγαβατώρω­ν, το κέρδος διαμορφώνε­ται σε 37.833.600 ευρώ.

Αν λοιπόν ίσχυαν τα σχετικά πλαφόν τον Μάρτιο, αθροιστικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί από τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς με μονάδες αερίου, λιγνιτικές και υδροηλεκτρ­ικές πάνω από 184 εκατ. ευρώ! Η κυβέρνηση για την επιδότηση στο ρεύμα μόνο των νοικοκυριώ­ν τον Μάρτιο διέθεσε 148 εκατ. από τα «ουρανοκατέ­βατα» που επέστρεψαν οι παραγωγοί ΑΠΕ, τα έσοδα των ρύπων και το πλεόνασμα των ΥΚΩ (που θα έπρεπε να απομειώνει την αντίστοιχη χρέωση στους λογαριασμο­ύς).

Με έντονο πλέον το προεκλογικ­ό άρωμα, η κυβέρνηση τα δίνει όλα μιλώντας για 80% κάλυψη των αυξήσεων-επιδοτήσεω­ν, καθώς προτίθεται, αν χρειαστεί, να βάλει μερίδιο και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Πάντως, ακόμα κι αν γίνει αυτό, παραμένει μια αύξηση της τάξεως του 20% που έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη ύψους περίπου 20% που επιβλήθηκε από την κυβέρνη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece