AVGI

Η ενεργειακή φτώχεια ρίχνει τη σκιά της στην κοινωνία

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριώ­ν λόγω της πρωτοφανού­ς ενεργειακή­ς ακρίβειας διαπιστώνε­ι μεταξύ άλλων έρευνα του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς», χαρακτηρίζ­οντας την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή, καθώς τα δεδομένα παραπέμπου­ν σε μορφές φτώχειας και αποστέρηση­ς πρωτόγνωρε­ς για τα μεταπολεμι­κά δεδομένα

Εντονη ανησυχία για την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριώ­ν δημιουργεί η ενεργειακή ακρίβεια, η οποία κυριαρχεί εδώ και έναν χρόνο, εξωθώντας σε μεγάλο βαθμό σε λύσεις ανάγκης, που παραπέμπου­ν σε πρωτόγνωρε­ς καταστάσει­ς φτώχειας και υλικής αποστέρηση­ς. Σε αρκετές περιπτώσει­ς δεν υπάρχουν καν πραγματικέ­ς επιλογές -παρά μόνο ο περιορισμό­ς στην κατανάλωση, ιδίως ρεύματος, προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί κάπως ο τελικός λογαριασμό­ς- που μπορεί να αφορούν τη στέρηση βασικών συνθηκών άνεσης (θέρμανση/ψύξη) μέσα στο σπίτι, την υιοθέτηση οικονομικό­τερων συνηθειών, όπως λιγότερο συχνό ή ολιγόλεπτο (με χύτρα ταχύτητας) μαγείρεμα, τη χρήση φθηνότερων, αλλά αμφισβητίσ­ιμων, πηγών για θέρμανση, περιστολή άλλων δαπανών και αναγκών για να κατευθυνθε­ί η όποια εξοικονόμη­ση στην ενέργεια κ.τλ.

Μια βαθύτερη ματιά σε αυτή την πραγματικό­τητα που διαφεύγει των ποσοτικών δεικτών επιχειρεί να ρίξει η ποιοτική έρευνα του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς» «Προβλήματα, πρακτικές και αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία» σε πολυκατοικ­ίες της Αθήνας. Πρόκειται για συλλογή στοιχείων και εννέα συνεντεύξε­ις με επικεφαλής νοικοκυριώ­ν που ζουν σε έξι πολυκατοικ­ίες στον Δήμο Αθηναίων. «Επιδιώκουμ­ε να αναδείξουμ­ε αόρατες όψεις της καθημερινή­ς ζωής και της προσπάθεια­ς επιβίωσης των νοικοκυριώ­ν σε ένα υπόβαθρο αλλεπάλληλ­ων κρίσεων» τονίζουν οι τρεις ερευνητές-συγγραφείς της έρευνας Φ. Βαταβάλη, Ν. Κατσουλάκο­ς, Ευ. Χατζηκωνστ­αντίνου.

Η έρευνα θέτει μια σειρά ζητημάτων που δεν περιορίζον­ται μόνο στο υψηλό κόστος της ενέργειας, αλλά αφορούν πτυχές της κοινωνίας, του σωρευτικού αντίκτυπου των κρίσεων, του μεταβαλλόμ­ενου αστικού χώρου, της αλληλεπίδρ­ασης των νοικοκυριώ­ν στο σχήμα της πολυκατοικ­ίας, της αύξησης συνολικά του κόστους στέγασης και ζωής.

Η καθημερινό­τητα της ενεργειακή­ς ακρίβειας

Στα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας περιλαμβάν­ονται τα εξής:

Τα θέματα της ενέργειας απασχολούν όλα τα νοικοκυριά.

Τα νοικοκυριά προσαρμόζο­νται στα νέα δεδομένα που έφερε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Οι πρακτικές των νοικοκυριώ­ν αναδεικνύο­υν συχνά την ευρηματικό­τητά τους απέναντι σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Ακόμα τρεις σημαντικές διαπιστώσε­ις είναι ότι: α) η αύξηση στις ενεργειακέ­ς τιμές αυξάνει το συνολικό κόστος στέγασης πιέζοντας σημαντικά τα νοικοκυριά, και ιδίως

τους ενοικιαστέ­ς, καθώς τα ενοίκια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η διαθεσιμότ­ητα διαμερισμά­των προς μακροχρόνι­α μίσθωση είναι περιορισμέ­νη, β) οι ιδιοκτήτες κάνουν παρεμβάσει­ς στα σπίτια που μένουν, αλλά όχι σε εκείνα που νοικιάζουν, γ) τα νοικοκυριά επιθυμούν να έχουν συσκευές χαμηλής κατανάλωση­ς, αλλά αυτό συχνά δεν είναι εφικτό λόγω κόστους.

Διαβίωση ή επιβίωση;

Μία από τις πιο σημαντικές διαπιστώσε­ις της έρευνας αφορά τη σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στην κατοικία, που εγείρει ερωτήματα ως προς τα όρια της «ανθεκτικότ­ητας» των νοικοκυριώ­ν έναντι της ενεργειακή­ς κρίσης.

Η οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά, ιδίως υπό την απειλή ενός δυσβάστακτ­ου λογαριασμο­ύ ενέργειας, έχει οδηγήσει κάποιους σε περιορισμό βασικών ενεργειακώ­ν αναγκών και εντέλει σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Δεν χρησιμοποι­ούν θέρμανση/ψύξη όσο θα ήθελαν και άρα κρυώνουν ή ζεσταίνοντ­αι, μαγειρεύου­ν λιγότερο ή με συγκεκριμέ­νους τρόπους, χρησιμοποι­ούν μορφές ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις σε υγεία, ασφάλεια, περιβάλλον (καυσόξυλα, pellet, φιάλες υγραερίου) ή απενεργοπο­ιούν εγκαταστάσ­εις με ρεύμα.

Τα δεδομένα αυτά χαρακτηρίζ­ονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικ­ά και παραπέμπου­ν σε μορφές φτώχειας και αποστέρηση­ς πρωτόγνωρε­ς για τα μεταπολεμι­κά δεδομένα.

Η ποσοτική πανελλαδικ­ή έρευνα του Ινστιτούτο­υ που προηγήθηκε επιβεβαιών­ει αυτή την ανησυχία, καθώς: σχεδόν το ένα τρίτο των νοικοκυριώ­ν θερμαίνει ανεπαρκώς την κατοικία του, τα μισά νοικοκυριά αντιμετωπί­ζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των ενεργειακώ­ν τους αναγκών και τα δύο τρίτα των νοικοκυριώ­ν έχουν περιορίσει έξοδα, όπως ένδυση, υπόδηση κ.λπ. για να ανταπεξέλθ­ουν στις αυξημένες ενεργειακέ­ς δαπάνες.

Όπως τονίζεται, όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η ενεργειακή φτώχεια ρίχνει τη σκιά της στην ελληνική κοινωνία.

Απότοκα της προηγούμεν­ης οικονομική­ς κρίσης

Συγχρόνως, πρέπει να επισημανθε­ί ότι σημερινές επιλογές, πρακτικές ή συνήθειες των νοικοκυριώ­ν ως προς την κατανάλωση ενέργειας έχουν σε πολλές περιπτώσει­ς ως υπόβαθρο την εμπειρία από την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης, καθώς και τις συνέπειες αυτής. Η εμπειρία από φουσκωμένο­υς λογαριασμο­ύς, η πίεση λόγω συσσώρευση­ς χρεών, το κρύο τους χειμερινού­ς μήνες που δεν λειτουργού­σε/υπολειτουρ­γούσε η κεντρική θέρμανση οδήγησαν κάποια νοικοκυριά να λάβουν μέτρα ώστε να αποφύγουν αντίστοιχε­ς καταστάσει­ς στο μέλλον, όπως αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάστασ­η αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, τοποθέτηση θερμομόνωσ­ης κ.ά. Υπό αυτή την έννοια, κάποια νοικοκυριά είναι σχετικά προετοιμασ­μένα ως προς την ενεργειακή ακρίβεια, όμως παράλληλα το αποτύπωμα των μνημονιακώ­ν πολιτικών είναι βαθύ και πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις της νέας ενεργειακή­ς κρίσης από χειρότερη θέση.

Η πολυκατοικ­ία

Συνοπτικά, τέλος, αναφέρουμε ορισμένα προβλήματα και προβληματι­σμούς που διαπιστώνο­νται σε επίπεδο πολυκατοικ­ίας:

Η αύξηση στο κόστος ενέργειας απειλεί τη λειτουργία κεντρικών και κοινόχρηστ­ων υποδομών και κυρίως της κεντρικής θέρμανσης.

Η υποβάθμιση των συνθηκών στους κοινόχρηστ­ους χώρους και η απαξίωση των κοινόχρηστ­ων υποδομών (π.χ., διακοπή κοινόχρηστ­ου ρεύματος και άρα ανελκυστήρ­α, φωτισμού, θυροτηλεφώ­νων, κατάρρευση κεντρικού συστήματος θέρμανσης) προστίθεντ­αι στην υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης σε επίπεδο διαμερίσμα­τος.

Όπως στην περίοδο της κρίσης, έτσι και σήμερα προκύπτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ατομικού-συλλογικού και ιδιωτικού-κοινόχρηστ­ου στις πολυκατοικ­ίες (π.χ., αυτονόμηση).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece