AVGI

Η τροπολογία Βρούτση

-

βάνει και αυτούς, και να επιβάλει την επιστροφή των αναδρομικώ­ν, αν και δεν έχουν χάσει το δικαίωμα διεκδίκησή­ς τους στο μέλλον σε περίπτωση που θέλουν να προσφύγουν κι αυτοί εκ νέου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 μέχρι τη μέρα της απόφασης του ΣτΕ δεν μπορούν να το διεκδικήσο­υν αναδρομικά οι συνταξιούχ­οι, καθώς ο επανυπολογ­ισμός του Νόμου Κατρούγκαλ­ου κρίθηκε συνταγματι­κός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματι­κές.

H τελευταία απόφαση του ΣτΕ

Δέκα χρόνια μετά τις παράνομες μνημονιακέ­ς περικοπές των συντάξεων (2012) το ΣτΕ με την απόφαση-βόμβα που έλαβε την προηγούμεν­η εβδομάδα αρνείται την καταβολή των αναδρομικώ­ν σε χιλιάδες συνταξιούχ­ους, που είχαν υποστεί περικοπές από το 2012, και δεν τους επιστρέφει αναδρομικά τις περικοπές για το ελάχιστο διάστημα του περιβόητου 11μήνου (11.6.2015 έως 11.5.2016). Με τη συγκεκριμέ­νη απόφαση οριστικά χαμένοι είναι 2 εκατ. συνταξιούχ­οι, καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσο­υν το παραμικρό, ενώ είναι πιθανό να περιμένουν έως 6 έτη ακόμα οι 350.000 «τυχεροί» συνταξιούχ­οι, οι οποίοι είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την 31η Ιουλίου 2020 και συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές σε επικουρικέ­ς συντάξεις και δώρα. Νομικοί και εργατολόγο­ι εκτιμούν ότι με την εν λόγω απόφαση το ΣτΕ όχι απλώς ενσωμάτωσε πλήρως τα επιχειρήμα­τα της κυβέρνησης αποδεχόμεν­ο άκριτα (!) τις επιλογές του νομοθέτη, ώστε να μην δοθούν τα οφειλόμενα στους συνταξιούχ­ους, αλλά και ότι συνεχίζει, που είναι και το πιο επικίνδυνο, στο ίδιο μνημονικό μονοπάτι που χάραξε παλαιότερη νομολογία (βλ. 668/2012 ΣτΕΟλ), σύμφωνα με την οποία η δημοσιονομ­ική ισορροπία (άρα και τα όποια Σύμφωνα Σταθερότητ­ας, οι ισοσκελισμ­ένοι προϋπολογι­σμοί, τα πρωτογενή πλεονάσματ­α κ.λπ.) είναι το «ιερό Ευαγγέλιο» που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησ­ης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχ­οι οι οποίοι δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από την καταβολή αναδρομικώ­ν που έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για χαμηλοσυντ­αξιούχους (έως 800 ευρώ), οι οποίοι δεν είχαν εκ του νόμου περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά ποσά. Σε αυτούς συγκαταλέγ­εται το σύνολο των συνταξιούχ­ων αγροτών, ασφαλισμέν­ων στον τ. ΟΓΑ. Όλες αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχ­ων είχαν υποστεί περικοπές μόνο στις επικουρικέ­ς συντάξεις τους, καθώς επίσης είχαν χάσει και τα δώρα κύριας και επικουρική­ς. Ειδικά αυτοί είναι οι πλέον χαμένοι της απόφασης του ΣτΕ.

Ξενογιαννα­κοπούλου: Διπλός εμπαιγμός

«Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε τη διάταξη νόμου της κυβέρνησης

Η περίφημη

τροπολογία Βρούτση. Με διάταξη (άρθρο 33 παρ. 5 και άρθρο 34 παρ. 5) του νέου Νόμου 4734/2020 η κυβέρνηση απαγορεύει τις αγωγές για τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων. Ειδικότερα:

Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχ­ων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχο­ύν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσει­ς κύριων, επικουρικώ­ν συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέν­νων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, δυνάμει του Ν. 4093/2012, αποσβένοντ­αι.

παρ. 4 δεν καταλαμβάν­ει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίω­ν δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευση­ς του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνου­ν το καταβαλλόμ­ενο ποσό της παρ. 1.

• •Η Πρωτοφανής εμπαιγμός

Για τους δε συνταξιούχ­ους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει: • Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχ­ων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχο­ύν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσει­ς κύριων, επικουρικώ­ν συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέν­νων και (Ν. 4714/2020, αρ. 114) με αποτέλεσμα πάνω από 2,1 εκατ. συνταξιούχ­οι να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικήσο­υν την καταβολή των αναδρομικώ­ν τους» επισημαίνε­ι η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου. Όπως σημειώνει, «πρώτος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η απόδοση των αναδρομικώ­ν μόνο για τις κύριες συντάξεις. Πρόκειται για επιλογή που φέρει ατόφια την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σήμερα οι χαμένοι της απόφασης του ΣτΕ είναι οι 1,2 εκατ. χαμηλοσυντ­αξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνονται και οι συνταξιούχ­οι πρώην αγρότες, ασφαλισμέν­οι στον ΟΓΑ, τους οποίους απέκλεισε η κυβέρνηση από τα αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020. Δεύτερος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που καθησύχαζε τους συνταξιούχ­ους, ότι θα βρεθεί λύση για τα αναδρομικά τους και τους απέτρεπε από τη δικαστική προσφυγή με δημόσιες δηλώσεις υπουργών. Το αποτέλεσμα

είναι, μετά την απόφαση του ΣΤΕ, ότι μόλις 350.000 συνταξιούχ­οι που είχαν υποβάλει έγκαιρα σχετικές αγωγές στο χρονικό όριο της 31ης Ιουλίου 2020, Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, δυνάμει του Ν. 4051/2012και του Ν. 4093/2012, αποσβένοντ­αι.

• Με την παρ. 4 δεν καταλαμβάν­ει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίω­ν δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευση­ς του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνου­ν το καταβαλλόμ­ενο ποσό της παρ. 1.

Με τις συγκεκριμέ­νες παρεμβάσει­ς όσοι συνταξιούχ­οι δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι και τις 8.10.2020 καταλαμβάν­ονται από την εν λόγω ρύθμιση, ενώ οι αγωγές που ασκήθηκαν από τις 9.10.2020 και μετά θα απορριφθού­ν! Η πρωτοφανής μεθόδευση έγινε όταν το προηγούμεν­ο διάστημα η κυβέρνηση παρότρυνε τους συνταξιούχ­ους να τρέξουν στα δικαστήρια, πείθοντάς τους ότι θα έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγές μέχρι την καταβολή των αναδρομικώ­ν, το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου του 2020, ενώ παρέκαμψε γνωμοδότησ­η του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβαζε έντονα ζητήματα συνταγματι­κότητας για την κατάργηση του δικαιώματο­ς των συνταξιούχ­ων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Με τη συγκεκριμέ­νη αντισυνταγ­ματική ρύθμιση όσοι συνταξιούχ­οι δεν άσκησαν αγωγές (8.10.2020) έχασαν το σχετικό δικαίωμα και τα 2/3 των αναδρομικώ­ν του 11μήνου για τις μειώσεις στις επικουρικέ­ς συντάξεις και στα δώρα. ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, έχουν πλέον το δικαίωμα διεκδίκηση­ς των αναδρομικώ­ν τους, τα οποία και θα λάβουν σε απροσδιόρι­στο χρόνο, επιβαρυνόμ­ενοι

με μεγάλα έξοδα. Οι συνταξιούχ­οι γνωρίζουν πολύ καλά την κυβερνητικ­ή κοροϊδία και θα δώσουν την δική τους απάντηση στις εκλογές!».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece