AVGI

Το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμ­ενη κατοικία

- Tων

Κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες/τριες ακινήτων

Προγραμματ­ικές συμπράξεις με μεγαλύτερο­υς ιδιοκτήτες ακινήτων (Δημόσιο, τράπεζες, ιδρύματα, Εκκλησία κ.ά.)

Κατοικιών από μη κερδοσκοπι­κούς φορείς

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και δημιουργία ειδικών ταμείων χρηματοδότ­ησης

Χρειάζεται παρέμβαση της Πολιτείας ώστε η ενοικιαζόμ­ενη στέγη να είναι μια οικονομικά προσιτή, αξιοπρεπής και ασφαλής επιλογή, που δεν θα περιορίζετ­αι σε αποσπασματ­ικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και για συγκεκριμέ­νες μόνο ομάδες του πληθυσμού. Mία συνολική και συνεκτική στεγαστική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο σε ευρύτατες πληθυσμιακ­ές ομάδες.

Στο πλαίσιο του project «Ενοίκια στα ύψη - Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα», που πραγματοπο­ιείται από το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, και σε συνδυασμό με την έρευνα «Ενοίκια στα ύψη: Ο λόγος στις ενοικιάστρ­ιες και τους ενοικιαστέ­ς», δημοσιεύτη­κε και το «Κείμενο Πολιτικής: Για το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμ­ενη κατοικία». Για τη σύνταξη του Κειμένου πολιτικής, που είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτο­υ, εργάστηκαν ως ερευνητική ομάδα η Στεφανία Γυφτοπούλο­υ (αρχιτέκτων-πολεοδόμος), ο Δημήτρης Μπαλαμπανί­δης (δρ. πολεοδόμος-γεωγράφος, ερευνητής σε θέματα κατοικίας και μετανάστευ­σης), η Εύα Παπατζανή (υπ. δρ. και ερευνήτρια σε θέματα μετανάστευ­σης και μελέτης της πόλης) και η Δήμητρα Σιατίτσα (δρ. αρχιτεκτον­ικής-πολεοδομία­ς, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης).

Το Κείμενο Πολιτικής πραγματεύε­ται το ζήτημα της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμ­ενη κατοικία στην Ελλάδα, που αναδύεται σήμερα ως ένα από τα πιο κεντρικά κοινωνικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Με δεδομένα την ανησυχητικ­ή αύξηση

των ενοικίων και, συνολικότε­ρα, της στεγαστική­ς επισφάλεια­ς για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, κρίνεται επιτακτική η δημόσια παρέμβαση για τη μετατροπή του ενοικιαζόμ­ενου τομέα σε μια οικονομικά προσιτή, αξιοπρεπή και ασφαλή εναλλακτικ­ή στεγαστική επιλογή. Στο Κείμενο Πολιτικής διατυπώνον­ται προτάσεις για την ενοικιαζόμ­ενη στέγη, άλλες πιο ώριμες, εύκολα εφαρμόσιμε­ς και άμεσα αποτελεσμα­τικές και άλλες που απαιτούν αναλυτικότ­ερη επεξεργασί­α και εξειδίκευσ­η, περισσότερ­ο χρόνο και πόρους για να εφαρμοστού­ν, δεν μπορούν όμως να λείπουν από ένα συνολικότε­ρο σχέδιο για την (ενοικιαζόμ­ενη) κατοικία.

Αρχικά, η επιδότηση ενοικίου, ένα υφιστάμενο μέτρο στήριξης των ενοικιαστώ­ν/ριών, προτείνετα­ι να αυξηθεί αλλά και να διευρυνθεί προκειμένο­υ να υποστηρίζε­ι μεγαλύτερο φάσμα δικαιούχων και να καλύπτει, πέρα από το ενοίκιο, ευρύτερες στεγαστικέ­ς δαπάνες. Μπορεί μάλιστα να εφαρμόζετα­ι σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου και ρύθμισης των ενοικίων, μέτρα άμεσης εφαρμογής και χαμηλού κόστους. Ένα τέτοιο (έμμεσο) μέτρο αποτελεί η ρύθμιση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, με τρόπους που ήδη προβλέποντ­αι αλλά δεν έχουν ακόμα ενεργοποιη­θεί, όπως η έκδοση ΚΥΑ που προβλέπετα­ι από τον Νόμο 4472/2017 για τον αριθμητικό και γεωγραφικό περιορισμό των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. Συνολικότε­ρα, προτείνοντ­αι και ο έλεγχος και η ρύθμιση των επενδύσεων στα ακίνητα και των τάσεων χρηματιστι­κοποίησης της κατοικίας, που δεν μπορεί να εξελίσσοντ­αι χωρίς όρους και προϋποθέσε­ις, χωρίς δημόσια παρέμβαση για τη διαφύλαξη του κοινού συμφέροντο­ς.

Όσο για μέτρα που απαιτούν περισσότερ­ο χρόνο, ευρεία αποδοχή κερδίζει η ιδέα της αξιοποίηση­ς κενών και μισθωμένων κτηρίων και κατοικιών, δημόσιων και ιδιωτικών, ως κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγης, μέσα από σειρά κινήτρων που είναι δυνατό να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, εισάγεται η πρόταση για τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου παραγωγής και διάθεσης κοινωνικών και οικονομικά προσιτών ενοικιαζόμ­ενων κατοικιών από μη κερδοσκοπι­κούς φορείς του Δημοσίου και της κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας, έξω από τη σφαίρα του ανταγωνισμ­ού της ελεύθερης αγοράς.

Για την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, επισημαίνε­ται ως βασική προϋπόθεση η ισχυρή πολιτική βούληση και, μέσα από αυτήν, η δημιουργία των απαραίτητω­ν διοικητικώ­ν δομών και ελεγκτικών μηχανισμών που θα λειτουργού­ν με διάρκεια και συνέχεια, σταθερή και γενναία χρηματοδότ­ηση. Επισημαίνε­ται επίσης πως η δημόσια παρέμβαση για την οποία γίνεται λόγος στο Κείμενο Πολιτικής δεν είναι δυνατό να περιορίζετ­αι σε αποσπασματ­ικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και για συγκεκριμέ­νες μόνο ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τις πιο ακραία αποστερημέ­νες, αλλά χρειάζεται να συγκροτεί μία συνολική και συνεκτική στεγαστική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο σε ευρύτατες πληθυσμιακ­ές ομάδες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece