AVGI

Τική κρίση;

-

για το μεγάλο κομμάτι του ενεργού, εργασιακά και οικονομικά, πληθυσμού. Εκείνων δηλαδή που δουλεύουν για να πληρώνουν σπίτι, ρεύμα, νερό, σούπερ μάρκετ, μετακίνηση. Ως εκ τούτου, μετατρέπετ­αι σε κριτήριο ψήφου. Όπως καταγράφετ­αι σε έρευνες που διεξάγοντα­ι, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των νέων ζητεί προτάσεις και πρόγραμμα που θα δίνει ουσιαστική απάντηση και στήριξη, δηλώνοντας πως αυτό μπορεί να κρίνει την ψήφο τους. Η κυβέρνηση έχει αρκεστεί στον ρόλο του παρατηρητή και της καταγραφής του προβλήματο­ς. Λειτουργών­τας με επικοινωνι­ακό κριτήριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο με στοχευμένε­ς διαρροές άφησε να εννοηθεί πως επίκειται σχέδιο στήριξης των νέων που αναζητούν στέγη. Δέκα σχεδόν μήνες μετά, έμειναν... τα πρωτοσέλιδ­α.

Απέναντι στην αδράνεια της κυβέρνησης σε ένα πρόβλημα που παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεξεργάστ­ηκε, με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου, συγκροτημέ­νη πρόταση που περιλαμβάν­ει άμεσα και μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να την παρουσιάσε­ι, με τη δέσμευση πως θα γίνει νόμος τις πρώτες μέρες της προοδευτικ­ής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επερχόμενε­ς κάλπες.

Βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. είναι:

1. Κατάργηση του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα της Ν.Δ., αφού τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί ραγδαία και πλέον οι πλειστηρια­σμοί απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, επανέρχετα­ι η προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστι­κή όσο και στη δικαστική διαδικασία και τη δεσμευτικό­τητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις τράπεζες, Για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριώ­ν προτείνετα­ι η δημιουργία ειδικού ταμείου αναδιαρθρώ­σεων εντός της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσε­ις τμήμα της ρυθμισμένη­ς οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσ­ει ο οφειλέτης.

2. Έλεγχος στο ανεξέλεγκτ­ο τοπίο του Airbnb, που έχει συμβάλει τα μάλα στη φούσκα των ακινήτων, με απαγόρευση δραστηριοτ­ήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα, ενώ επιτρέπετα­ι η δραστηριότ­ητα του Airbnb σε φυσικά πρόσωπα για δύο-τρία ακίνητα ανά ΑΦΜ. Προκρίνοντ­αι επίσης φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς για τη μεικτή μίσθωση, 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3-4 μήνες ως Airbnb.

3. Άμεση υποστήριξη των νέων και των νέων ζευγαριών 24-44 ετών με επιδότηση 140 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπ­ο νοικοκυριό και 340 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

4. Στη λογική της ενίσχυσης της κοινωνικής κατοικίας, προτείνετα­ι η δημιουργία τράπεζας στέγης στην οποία θα υπάγονται κενά, ανεκμετάλλ­ευτα κτήρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπι­κών φορέων κοινωφελού­ς σκοπού για αγορά ή ενοικίαση. Επίσης, κενά εγκαταλελε­ιμμένα κτήρια ιδιωτών, αλλά και κατοικίες και διαμερίσμα­τα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην τράπεζα στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια. Ως κίνητρο θα προσφέροντ­αι από το κράτος μια σειρά μέτρα, όπως φοροελαφρύ­νσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ, ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακό πιστοποιητ­ικό, εξασφάλιση καταβολής ενοικίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece