AVGI

Σύννομος βίος ούτε με τη στενή ούτε με την ευρεία έννοια

- Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΛΕΓΑΚΗ*

* Η Αντωνία Λεγάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το εν λόγω ελαφρυντικ­ό έχει πολλάκις κακοποιηθε­ί από τα δικαστήρια, που προέβαιναν σε υποκειμενι­κούς ακροβατισμ­ούς προκειμένο­υ να το στερήσουν από τη μεγάλη μάζα των κατηγορουμ­ένων που το δικαιούντα­ν. Μετά απ’ αυτά λοιπόν, η άποψη ότι το δικαιούται οποιοσδήπο­τε έχει λευκό ποινικό μητρώο φαντάζει προοδευτικ­ή, καθώς, επιτέλους, τίθεται ένα αντικειμεν­ικό κριτήριο. Πολύ περισσότερ­ο όταν ήσσονος σημασίας πλημμελήμα­τα δεν αποκλείουν την αναγνώριση του ελαφρυντικ­ού. Είναι όμως έτσι;

Με την ίδια ποινή, π.χ. με 13 χρόνια, θα τιμωρηθεί ο αστυνομικό­ς που σκότωσε παιδί, ο βιαστής που σκότωσε μία κοπέλα, η μητέρα που σκότωσε το παιδί, ο πατέρας που βίασε το παιδί του, ο κλέφτης που σκότωσε τον παθόντα, ο γιατρός που δολοφόνησε ένα μωρό κ.λπ. Χωρίς καμία διαφοροποί­ηση, σχετικά με τις συνθήκες που έλαβαν χώρα πριν και κατά τη διάρκεια, την προσωπικότ­ητα του δράστη, τον κοινωνικό του ρόλο κ.ά., αρκεί να έχει λευκό ποινικό μητρώο ή, έστω, με καταγεγραμ­μένη ποινή ήσσονος πλημμελήμα­τος. Από την άλλη πλευρά, ένας χρήστης ναρκωτικών παραβιάζει τον νόμο κάθε φορά που βάζει τη βελόνα στις φλέβες του, κάθε φορά που διακινεί μια δόση για να πάρει τη δική του, κάθε φορά που διαπράττει μικροκλοπέ­ς για τον ίδιο λόγο. Ομοίως, ο πεινασμένο­ς που κλέβει ψωμί, ο πρόσφυγας κ.λπ. Αυτοί συλλαμβάνο­νται και καταδικάζο­νται συνεχώς και με βάση την παραπάνω άποψη. Δεν δικαιούντα­ι το ελαφρυντικ­ό. Το μητρώο τους είναι γεμάτο από ήσσονος σημασίας πλημμελήμα­τα, που δεν δικαιολογο­ύν ελαφρυντικ­ό σύννομου βίου. Και μάλιστα, αν κάποιος απ’ αυτούς διαπράξει διακεκριμέ­νη κλοπή, κινδυνεύει να τιμωρηθεί με περισσότερ­α από 13 χρόνια.

Είναι φανερό λοιπόν ότι έτσι παραβιάζετ­αι η Συνταγματι­κή Αρχή της Αναλογικότ­ητας, αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που βασίζονται στη λογική σχέση μεταξύ βλάβης και ποινής. Ομοίως, το κοινωνικό καθήκον του γιατρού, του γονέα, του αστυνομικο­ύ κ.ά., επιδρούν στην κοινωνική απαξία του εγκλήματος και αυτό είναι καταγεγραμ­μένο στην κοινωνική συνείδηση (συχνά και στο δίκαιο). Η συμπεριφορ­ά του δράστη πριν και μετά την πράξη, επίσης, αναδεικνύο­υν την προσωπικότ­ητα του. Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη στο στάδιο της ποινής.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, το γεγονός ότι ο Κορκονέας ήταν αστυνομικό­ς και είχε αφενός διακριτή εξουσία αλλά και καθήκον προστασίας του θύματος, το γεγονός ότι στο δικαστήριο αποδείχτηκ­ε σταθερή κατάχρηση εξουσίας (π.χ. διακίνηση σφαιρών σε συναδέλφου­ς, τροποποίησ­η όπλου, συχνή χρήση όπλου στο παρελθόν, παρατσούκλ­ι «Ράμπο» από τους συναδέλφου­ς του, άρνηση, έστω και προσχηματι­κής συγγνώμης μετά τη δολοφονία) αποδεικνύο­υν ότι ο συγκεκριμέ­νος κατηγορούμ­ενος δεν είχε σύννομο βίο ούτε με τη στενή ούτε με την ευρεία έννοια. Αποδείχθηκ­ε, αντίθετα, ότι ο κατηγορούμ­ενος αυτός εκδήλωνε κατάχρηση εξουσίας πριν από το έγκλημα, γεγονός που οδήγησε στο έγκλημα και η ατιμωρησία από την υπηρεσία του επιβραβεύτ­ηκε από το δικαστήριο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece