AVGI

Αντιφάσεις, πολώσεις και η ατζέντας στην ελληνική κοι

- Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΝΕΤΗ*

Ηέρευνα του ΣΗΜΕΙΟΥ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπι­ση της Ακροδεξιάς σε συνεργασία με την aboutpeopl­e καταφέρνει με τρόπο διεισδυτικ­ό να αποτυπώσει τις απόψεις των πολιτών και να καταγράψει τις αντιλήψεις τους γύρω από μια μεγάλη σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την πολιτική και την κοινωνία, τη λειτουργία της δημοκρατία­ς, τα κόμματα, καθώς και τη στάση των πολιτών απέναντι σε άλλα πολύ κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευ­ση και ρατσισμός. Θα μπορούσαμε να πούμε δε ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια έρευνα για την Ακροδεξιά. Είναι μια έρευνα που σκιαγραφεί την κοινή γνώμη σε ζητήματα πέραν εκείνων που θέτουν οι κλασικές δημοσκοπήσ­εις.

Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια είναι ότι το αξιακό πολιτικό και κοινωνικό προφίλ που καταγράφετ­αι είναι ιδιαίτερα αντιφατικό, κυρίως στο κομμάτι που αφορά συγκεκριμέ­να πολιτικά διακυβεύμα­τα. Επίσης, η έρευνα καταγράφει και προσδιορίζ­ει με σαφήνεια ένα διακριτό κομμάτι της κοινής γνώμης που στέκεται κριτικά ή απορριπτικ­ά απέναντι στη δημοκρατία και στους θεσμούς της. Ένα κομμάτι της Ακροδεξιάς με ιδιαίτερα ατομικά/δημογραφικ­ά χαρακτηρισ­τικά και συγκεκριμέ­νες αντιλήψεις που σχετίζοντα­ι με το ευρύτερο πλαίσιο, όπως είναι, για παράδειγμα, το μεταναστευ­τικό, η ρατσιστική βία ή συγκεκριμέ­να ατομικά δικαιώματα. Είναι δε χαρακτηρισ­τικό ότι, ενώ ως ακροδεξιό αυτοχαρακτ­ηρίζεται μόνο το 0,9% των

ερωτώμενων, παρατηρούμ­ε ότι στις «σκληρές» ερωτήσεις της έρευνας ένα 7,5% έχει ξεκάθαρα ακροδεξιά στάση, ενώ ακόμα ένα 15,7% «φλερτάρει» έντονα με τη λεγόμενη alt right.

Στάση απέναντι στη δημοκρατία και στους εχθρούς της

Το 83% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα συμφωνεί με την άποψη ότι, παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την Κοινοβουλε­υτική Δημοκρατία. Μια καθολική οριζόντια αποδοχή, με μια αρκετά ανησυχητικ­ή διαφοροποί­ηση στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία (1734), όπου 1 στους 4 ερωτώμενου­ς (25%) διαφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το ερώτημα «εάν η Χρυσή Αυγή δεν πραγματοπο­ιούσε εγκληματικ­ές ενέργειες, πιστεύετε ότι θα ήταν ένα χρήσιμο κόμμα για την κοινωνία ή όχι;». Το 72,2% των ερωτηθέντω­ν διαφωνεί με την παραπάνω άποψη. Αντίθετα, υπάρχει ένα 22,3% που συμφωνεί με τη χρησιμότητ­α ύπαρξης της Χρυσής Αυγής αν αυτή δεν χρησιμοποι­ούσε εγκληματικ­ές ενέργειες. Αυτό το ποσοστό εντοπίζετα­ι ηλικιακά στις κατηγορίες 17-34 (24,6%), 35-44 (29,7%), 45-54 (26,6%). Υψηλό βαθμό συμφωνίας έχουν και εδώ τα χαμηλά εισοδήματα (34,6%) και οι απόφοιτοι Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς (28,1%). Πολιτικά οι διαφοροποι­ήσεις εντοπίζοντ­αι στους δεξιούς (47,9%), τους εθνικιστές (75%) και σε όσους δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στους πολιτικούς διαχωρισμο­ύς (39,1%) αλλά και σε όσους επιθυμούν να επιστρέψου­με στη δραχμή (41,8%).

Αξιακές στάσεις της κοινωνίας

Η έρευνα θέτει μια σειρά ερωτήσεων όπου αποτυπώνον­ται οι θέσεις των πολιτών για αρκετά κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν κυρίως τον χώρο

Διαφωνώ & Μάλλον διαφωνώ

Διαφωνώ & Μάλλον διαφωνώ

Συμφωνώ & Μάλλον συμφωνώ 3,7

Δ.Γ./Δ.Α.

Συμφωνώ & Μάλλον συμφωνώ 2,0

Δ.Γ./Δ.Α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece