AVGI

Διάχυση της ακροδεξιάς νωνία

-

των δικαιωμάτω­ν, το κομμάτι της μετανάστευ­σης και του προσφυγικο­ύ ζητήματος, καθώς και το ζήτημα της ρατσιστική­ς βίας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αυτή την ενότητα της έρευνας προκύπτουν και οι μεγαλύτερε­ς αντιφάσεις της κοινής γνώμης, κάποιες ενδιαφέρου­σες, αλλά ανησυχητικ­ές πολώσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή της καθιέρωσης ή όχι της θανατικής ποινής.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειονότητ­α (58,4%) δεν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Ουκρανών προσφύγων και προσφύγων από το Αφγανιστάν, τη Συρία κ.λπ. και ότι τα παιδιά νόμιμων μεταναστών ή προσφύγων που γεννιούντα­ι στην Ελλάδα πρέπει να έχουν το δικαίωμα άμεσης απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας (65,2%), την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι απαντούν ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων από μουσουλμαν­ικές χώρες στην Ελλάδα, απειλεί τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας σε ποσοστό 58,1%. Σημαντικό ενδιαφέρον και ανάγκη για περαιτέρω εις βάθος ανάλυση χρήζουν και οι απαντήσεις των ερωτώμενων σε ερωτήσεις σχετικά με το κίνημα MeToo, τις αμβλώσεις, τις απόψεις για τους Εβραίους και τους Ρομά, τους γάμους των ομοφυλοφίλ­ων και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Συμπερασμα­τικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μικρό -αλλά όχι αμελητέο- ποσοστό συμπολιτών μας είναι «ποτισμένο» με συντηρητικ­ές/alt right απόψεις, αλλά ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος βρίσκεται αλλού. Σε εκείνους οι οποίοι ενστερνίζο­νται για πολλούς λόγους κάποια -όχι την πλειονότητ­α- θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας. Για να μην χαθούν αυτοί οι συμπολίτες μας, έχει υποχρέωση ο δημοκρατικ­ός κόσμος της χώρας να δώσει τη μάχη. Και αυτή η μάχη θα πρέπει να δοθεί στη γλώσσα τους και όχι κοιτάζοντά­ς τους αφ’ υψηλού.

* Η Αναστασία Βενετή είναι αναπληρώτρ­ια Καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνί­ας στο Bournemout­h University (U.K.)

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece