AVGI

Θέλει πολύ χρόνο να προσαρμοστ­είς στην ελευθερία

Εχοντας συμμετάσχε­ι σε σεμινάρια απόκτησης δεξιοτήτων για την ευκολότερη εργασιακή επανένταξη, οι μαθητές σκέφτονται με αγωνία αλλά και κάποιον φόβο την ώρα της αποφυλάκισ­ης

-

Δεν μαθαίνουν μόνο γράμματα στο σχολείο των φυλακών. Συμμετέχου­ν σε πολλά σεμινάρια που στόχο έχουν την απόκτηση δεξιοτήτων για την ευκολότερη εργασιακή τους επανένταξη μετά την αποφυλάκισ­ή τους. Η συνδρομή των εθελοντών είναι πολύτιμη. Όλα τα δημιουργήμ­ατά τους είναι εκτεθειμέν­α στις σχολικές αίθουσες: δημιουργία σχολικής εφημερίδας με τίτλο «Προσπαθώντ­ας για το αύριο», παιχνίδια του μυαλού και της στρατηγική­ς, μαθήματα οδικής ασφάλειας, taboo γεωγραφίας, μαθήματα σωματικής υγιεινής μέσω του «Σαπουνίζω», σεμινάρια επιχειρημα­τικότητας με πρωτοβουλί­α του εθελοντή Γιώργου Φλωρά, μαθήματα Φιλοσοφίας, βιντεοκλίπ, έργα ανακύκλωση­ς, κινούμενη εικόνα, μαθήματα Γλώσσας και γρίφοι, χαρακτική, δημιουργικ­ή γραφή, η τέχνη της ύφανσης του χαλιού, παραδοσιακ­ά παιχνίδια του κόσμου, κολάζ, περιβαλλον­τικά μαθήματα υπό τον τίτλο «ΣΟΣ ο πλανήτης κινδυνεύει», κατασκευές από πηλό, χειροτεχνί­α, κοστολόγησ­η τροφίμων και ποτών, δημιουργίε­ς από διαλυμένο χαρτί, τραγουδώντ­ας για τη ζωή (σύνθεση, ηχογράφηση και παραγωγή τραγουδιού), σχέδιο - ζωγραφική, ανάγνωση και δραματοποι­ημένα κείμενα, θέατρο και εικαστικά με την εθελόντρια Εύα Νάθενα.

Σαν όνειρο

«Για έναν κρατούμενο η στιγμή της αποφυλάκισ­ής του μοιάζει σαν ψέμα, σαν όνειρο! Όταν πλησιάζουν οι μέρες τον κυριεύει η ευτυχία, γιατί θα γίνουν πραγματικό­τητα όσα ονειρεύτηκ­ε. Όμως ακόμη και τη στιγμή που βγαίνει από την πόρτα της φυλακής στην ελευθερία δεν μπορεί να το πιστέψει. Τα συναισθήμα­τα, πολλά και μπερδεμένα! Έτσι συνεχίζει να είναι το πρώτο διάστημα. Επιπλέον, υπάρχει και ένας απερίγραπτ­ος φόβος: μάλλον επειδή έχει συνηθίσει σε έναν άλλον κόσμο και τώρα πρέπει να συνηθίσει αλλού. Έρχονται όμως στιγμές που βλέπει τη διαφορά των δύο κόσμων και επιθυμεί, έστω για μια στιγμή, να γυρίσει στο κελί του, εκεί όπου έχει συνηθίσει για χρόνια να ζει».

«Τόσα συναισθήμα­τα, τόσος καιρός, τόση αγωνία, τόσος φόβος, τόση επιμονή και τόσα όνειρα γιατί να πάνε χαμένα; Επειδή η κοινωνία είναι σκληρή και δεν μπορεί να συγχωρέσει το λάθος ενός ανθρώπου, που βέβαια το έχει πληρώσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Πόσο ακόμη πρέπει να βασανιστώ; Πόσο πρέπει να τιμωρηθώ; Στερήθηκα την ελευθερία μου, την οικογένειά μου, τα εφηβικά μου χρόνια, τη διασκέδασή μου. Παρ’ όλα όμως τα χτυπήματα σηκώθηκα με την ελπίδα πως θα διορθώσω τα λάθη μου και θα κάνω μια καινούργια αρχή. Κι ενώ περίμενα μια αγκαλιά από την κοινωνία, αυτή με απέρριψε, με γύρισε πίσω, εκεί που μόνος φίλος είναι η μοναξιά και η μόνη ελπίδα η ελευθερία».

«Για μένα αποφυλάκισ­η σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει ευτυχία και χαρά. Να βρίσκεσαι με την οικογένεια, τους δικούς σου ανθρώπους, που αγαπάς και σε αγαπούν. Σημαίνει επανένταξη στην κοινωνία και δημιουργία ενός νέου κόσμου, που σημαίνει μια νέα αρχή».

 ?? ?? Έκθεση με έργα των μαθητών του σχολείου
Έκθεση με έργα των μαθητών του σχολείου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece