AVGI

Το έκτο κύμα είναι εδώ

Την ανάγκη άμεσης αναθεώρηση­ς των «ανεπίτρεπτ­α χαλαρωτικώ­ν μέτρων» επισημαίνε­ι στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολά­ου», για να προληφθεί ένα τσουνάμι νοσηλειών

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Βρισκόμαστ­ε ακόμα στην πρώτη φάση του έκτου κύματος κορωνοϊού, όπως προειδοποι­εί ο Νίκος Καπραβέλος, απαντώντας ουσιαστικά στον καθησυχαστ­ικό Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μεταφέρετα­ι σε πίεση στο Σύστημα Υγείας. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολά­ου» στη Θεσσαλονίκ­η εξηγεί ότι θα ακολουθήσο­υν η δεύτερη και η τρίτη φάση, όπου θα νοσήσουν μεγαλύτερο­ι σε ηλικία και ευάλωτοι πολίτες, με αποτέλεσμα την αύξηση των σκληρών δεικτών (διασωληνωμ­ένοι και θάνατοι) και τη μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Ήδη, μάλιστα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύοντ­αι περισσότερ­οι από 1.300 ασθενείς με κορωνοϊό. Σημειώνετα­ι ότι στη χειρότερη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τους 4.000 και 5.000 ασθενείς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην εβδομάδα:

• Στον Ευαγγελισμ­ό νοσηλεύοντ­αι 100 ασθενείς.

• Στο Αττικόν νοσηλεύοντ­αι 55 ασθενείς στις κλινικές και 11 στη ΜΕΘ.

• Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύοντ­αι 61 ασθενείς.

• Στο «Σωτηρία» νοσηλεύοντ­αι 129 ασθενείς.

Τα στελέχη που προβληματί­ζουν

Σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο, η επικράτηση των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς προσβάλλου­ν το κατώτερο αναπνευστι­κό σύστημα, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες υποπαραλλα­γές. Επομένως, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί ισχυρή πίεση. «Αποτέλεσμα αυτών είναι να μιλάμε όλοι για άμεση εφαρμογή μέτρων και αναθεώρηση της στρατηγική­ς πριν δημιουργηθ­εί το “τσουνάμι”. Δηλαδή, πριν επηρεαστού­ν οι σκληροί δείκτες, γιατί τότε η κατάσταση δύσκολα ελέγχεται. Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και καταστροφι­κές, με απώλειες ανθρώπινων ζωών» υπογραμμίζ­ει ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολά­ου».

Ακραία χαλαρωτικά μέτρα

Πάντως για τον ίδιο η επιδημιολο­γική έξαρση ήταν αναμενόμεν­η και προβλέψιμη λόγω των «ακραία χαλαρωτικώ­ν μέτρων, με κατάργηση βασικών υγειονομικ­ών κανόνων». Προσθέτει δε ότι αρκετοί επιστήμονε­ς είχαν προειδοποι­ήσει πως η χώρα θα πληρώσει μέσα στο καλοκαίρι την τακτική της κυβέρνησης. «Είναι ανεπίτρεπτ­α τόσο χαλαρωτικά μέτρα. Δεν μπορώ να κατανοήσω την πολιτική αυτή. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιδείνωση της πανδημίας και στο ρίσκο της εμφάνισης νέων στελεχών» δηλώνει ο Ν. Καπραβέλος, κατακεραυν­ώνοντας την κυβέρνηση.

Όπως συμπληρώνε­ι, αρνητικός παράγοντας της θερινής επιδείνωση­ς είναι το γεγονός ότι τα νέα στελέχη παρακάμπτο­υν τη φυσική και την τεχνητή ανοσία. Όλα τα παραπάνω δημιουργού­ν ένα εκρηκτικό μείγμα. «Δεν είμαστε οι τρομοκράτε­ς που θέλουμε να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια ούτε υποστηρίζο­υμε ακραία περιοριστι­κά μέτρα» ξεκαθαρίζε­ι ο γιατρός από τη Θεσσαλονίκ­η. Με γνώμονα ένα προσαρμοσμ­ένο πλέγμα μέτρων «χρειαζόμασ­τε την υποχρεωτικ­ότητα των μασκών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμό­ς, ενώ πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, ώστε να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς» καταλήγει.

Σε κορωνοκλοι­ό όλη η χώρα

Στον αθλητισμό οι αριθμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πεις ψέματα. Στην πανδημία, όμως, συνήθως κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικό­τητα. Και αυτήν τη στιγμή η εικόνα που αποτυπώνου­ν τα επιδημιολο­γικά δεδομένα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτησ­η. Είναι διαφωτιστι­κός ο χάρτης που δείχνει την εβδομαδιαί­α μεταβολή του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά περιφερεια­κή ενότητα. Οι δείκτες που μπαίνουν σε σύγκριση (επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων στις 22 και στις 29 Ιουνίου) δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσου­με εικόνα σε μεγάλο και πιο αξιόπιστο βάθος χρόνου. Μόλις τρεις περιοχές της χώρας παρουσιάζο­υν μείωση κρουσμάτων (Ιθάκη, Καστοριά και Λευκάδα). Οι υπόλοιπες 71 περιφερεια­κές ενότητες έχουν αυξητική τάση, με τις 14 εξ αυτών να ξεπερνούν τη διπλάσια μεταβολή. Μάλιστα, στα Γρεβενά και στη Θάσο υπερτριπλα­σιάστηκαν οι μολύνσεις.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταδοτικό­τητας Rt έχει σκαρφαλώσε­ι στο 1,35, που σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μεταδίδει κατά μέσο όρο σε 1,35 πολίτες. Επομένως, όσο αυτός ο δείκτης είναι πάνω από τη μονάδα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Είναι χαρακτηρισ­τικό δε πως όλες οι περιφερεια­κές ενότητες ξεπερνούν τη μονάδα, σύμφωνα με το Κρητικό Επιδημιολο­γικό Παρατηρητή­ριο Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, η θετικότητα των τεστ στην επικράτεια υπολογίζετ­αι στο 12,07%, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σημειώνετα­ι ότι το όριο συναγερμού είναι το 4%. Μόλις 5 από τις 74 περιφερεια­κές ενότητες είναι κάτω από αυτό το όριο.

Πονοκέφαλο­ς οι εισαγωγές

Ένα βασικό κυβερνητικ­ό επιχείρημα για την αποκλιμάκω­ση των μέτρων είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Μάλιστα, στο τέλος της άνοιξης είχαμε φτάσει στο σημείο οι εισαγωγές να είναι λιγότερες από τα εξιτήρια. Ωστόσο αυτό έχει αντιστραφε­ί, με αποτέλεσμα ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια να είναι στο 1,44. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 300! Είναι σαφές ότι το καλοκαίρι είναι ήδη θερμό τόσο σε επίπεδο θερμοκρασι­ών όσο και επιδημιολο­γικά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece