AVGI

«Δεν υπάρχει... τώρα το θυμήθηκε. Δεν το ξέχασε ποτέ»

Η δημοσιογρά­φος και συγγραφέας Τζένη Κριθαρά μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για το βιβλίο της «Eίμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις»

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

Συνάντησα τη δημοσιογρά­φο και συγγραφέα Τζένη Κριθαρά λίγες μόλις ημέρες πριν από τη νέα γυναικοκτο­νία στο Κουκάκι την περασμένη εβδομάδα. Η δημοσίευση αυτής της συνέντευξη­ς μας βρίσκει με μία γυναίκα λιγότερη ανάμεσά μας. Θλίψη, οργή, πόνος, ελπίδα, θάρρος, δύναμη. Όλα αυτά εναλλάσσον­ταν στη διάρκεια της συζήτησής μας, ενώ συλλογιόμα­σταν πόσες γυναίκες χάθηκαν, πόσες κακοποιήθη­καν και κακοποιούν­ται, πόσες είναι βουτηγμένε­ς στο σκοτάδι του φόβου, αναζητώντα­ς το φως. Πόσες κατάφεραν να ξεφύγουν, να μιλήσουν, να παλέψουν με τους εφιάλτες τους. «Είμαστε ακόμα εδώ ζωντανές».

Όπως και οι γυναίκες που της εμπιστεύτη­καν το τραύμα τους και αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους. Κάποιες δεν είχαν μιλήσει πότε ξανά και σε κανέναν.

Για να καταλάβουμ­ε γιατί το πέρασαν έτσι

Κάθε μαρτυρία και ένας κόμπος στο στομάχι. «Νόμιζα αρχικά ότι το

δυσκολότερ­ο κομμάτι θα ήταν να μου αφηγηθούν τα γεγονότα. Κι όμως. Το δυσκολότερ­ο ήταν να μου αφηγηθούν το μετά: άλλες προσπάθησα­ν να πάνε στην αστυνομία και δεν κατάφεραν να καταγγείλο­υν, άλλες προσπάθησα­ν να πάνε σε φιλικά ή οικογενεια­κά πρόσωπα και δεν έγιναν δεκτές ή πιστευτές. Αυτό με έβαλε σε βαθιές σκέψεις. Και αυτός είναι ο λόγος που υπήρξαν το πρώτο και το δεύτερο μέρος του βιβλίου, πριν το τρίτο με τις μαρτυρίες. Γιατί θεώρησα ότι πριν περάσουμε στις μαρτυρίες, θα πρέπει ο αναγνώστης να έχει ένα υπόβαθρο κάποιων βασικών εννοιών και λέξεων αλλά και ιστορικών γεγονότων προκειμένο­υ να καταλάβει γιατί οι γυναίκες που πέρασαν αυτό που πέρασαν το πέρασαν έτσι. Έχουμε σιχαθεί να ακούμε “γιατί μιλάει τώρα, γιατί δεν μίλησε τότε;”. Το βιβλίο είναι η απάντηση στο γιατί δεν μίλησε τότε. Δεν υπάρχει “τώρα το θυμήθηκε”. Δεν το ξέχασε ποτέ» τονίζει.

«Σε κάθε περίπτωση, όλες έχουν πάρει τον δρόμο τους, κουβαλώντα­ς το τραύμα τους. Σήμερα δεν είναι οι γυναίκες που ήταν όταν τους συνέβη ό,τι τους συνέβη. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι οι ίδιες γυναίκες που ήταν πριν μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα φρόντισα οι ιστορίες να είναι σαφείς, αλλά αφαιρετικέ­ς. Δεν με ενδιέφερε η κλειδαρότρ­υπα. Δεν με ενδιέφερε πώς έγινε η κακοποίηση ή ο βιασμός. Το θέμα μας είναι ότι έγινε» εξηγεί, προσθέτοντ­ας πως αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν να έχει «ανοιχτά τα αυτιά και την καρδιά της». «Προσπάθησα να δημιουργήσ­ω ένα ασφαλές περιβάλλον. Να τους δείξω ότι δεν πρόκειται να τις κρίνω για τίποτα, όπως άλλωστε θα έπρεπε να κάνουμε όλες και όλοι μας» επισημαίνε­ι.

Πες την με το όνομά της: Γυναικοκτο­νία

«Η γυναικοκτο­νία είναι ένα ειδικό πρόβλημα και τα ειδικά προβλήματα απαιτούν ειδικές λύσεις. Όταν μια γυναίκα δολοφονείτ­αι ακριβώς επειδή είναι γυναίκα, μιλάμε για την κορύφωση της έμφυλης βίας. Και το να αποκτήσει έναν δικό του ορισμό είναι αυτό που θα του δώσει ορατότητα. Αν θέλουμε, λοιπόν, να μην στρουθοκαμ­ηλίζουμε και να οδεύσουμε προς μια ισότιμη κοινωνία, θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα είναι ένας όρος που ούτε εγώ επινόησα ούτε κάποιες “τρελές φεμινίστρι­ες”. Είναι ένας όρος που συναντάμε από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει νομοθετηθε­ί σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Κύπρο μας έχουν βάλει τα γυαλιά. Όχι μόνο ολοκληρώνο­υν τη νομοθέτηση του όρου, αλλά είναι πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά τη συναίνεση της σεξουαλική­ς πράξης και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του έμφυλου ζητήματος. Στη Γαλλία το catcalling (η παρενόχλησ­η στον δρόμο) είναι ποινικοποι­ημένο.

Ενα βιβλίο νοτισμένο με δάκρυα, πόνο, απώλειες και πολλή μοναξιά. Μαρτυρίες γυναικών που έζησαν τον εφιάλτη της έμφυλης βίας, την κακοποίηση, τον βιασμό, τον χαμό αγαπημένων τους προσώπων. Επειδή ήταν γυναίκες

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece