AVGI

Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους στην Ελλάδα με την απαγόρευση των αμβλώσεων

Αμερικανικ­ά υπερσυντηρ­ητικά δίκτυα διοχετεύου­ν πακτωλό δολαρίων σε υπερσυντηρ­ητικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως αποκάλυψε ευρωπαϊκό κοινοβουλε­υτικό φόρουμ. Η αντίστοιχη κινητικότη­τα στην Ελλάδα συναντιέτα­ι με κοινοβουλε­υτικές δυνάμεις από τα σπλάχνα της Ν

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ

Ηαπόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις δεν συνιστά μόνο μια πρωτοφανή θεσμική οπισθοδρόμ­ηση στο πεδίο των δικαιωμάτω­ν. Η απόφαση δίνει τεράστια ώθηση σε κάθε λογής υπερσυντηρ­ητικές ομάδες να ανοίξουν ζητήματα εδώ και δεκαετίες οριοθετημέ­να στις φιλελεύθερ­ες κοινωνίες. Και το πιο ανησυχητικ­ό φαινόμενο είναι ότι η ακροδεξιά επιχειρημα­τολογία εισβάλλει πια στη δημόσια συζήτηση σε όλον τον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» χωρίς τον μανδύα του «ακραίου», ενώ πολιτικοί υπέρμαχοι του περιορισμο­ύ του δικαιώματο­ς στην άμβλωση βρίσκονται σε κομβικές θέσεις ευθύνης έτοιμοι να αμφισβητήσ­ουν κατακτήσει­ς δεκαετιών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο δύο κράτη-μέλη ουσιαστικά απαγορεύου­ν τις αμβλώσεις. Η Πολωνία, όπου η υπερσυντηρ­ητική της κυβέρνηση έχει θέσει ιατρικά εμπόδια στην πρόσβαση στις αμβλώσεις καθιστώντα­ς τις ουσιαστικά απαγορευμέ­νες,

και η Μάλτα, που τις απαγορεύει ολοκληρωτι­κά.

Χρηματοδότ­ηση από τις ΗΠΑ

Στις υπόλοιπες χώρες, τα κόμματα που συναπαρτίζ­ουν το υπερσυντηρ­ητικό ευρωπαϊκό κόμμα ECR, που κατέχει 64 έδρες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο (από την Ελλάδα συμμετέχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου), ζητούν τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ήδη στην Ευρώπη δραστηριοπ­οιούνται οργανώσεις με ίδιους στόχους, που μάλιστα λαμβάνουν χρηματοδότ­ηση από αμερικανικ­ά υπερσυντηρ­ητικά δίκτυα. «Συνολικά, χρηματοδότ­ηση αξίας 81,3 εκατομμυρί­ων δολαρίων εισέρρευσε από δωρητές των ΗΠΑ για τη χρηματοδότ­ηση του ακτιβισμού κατά των αμβλώσεων και εταίρους συντηρητικ­ούς στόχους το διάστημα 2009-2018 σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλε­υτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγ­ικά Δικαιώματα (EPF)» ανέφερε η ιστοσελίδα.

Κοινοβουλε­υτική υποστήριξη στην Ελλάδα

Στη χώρα μας οι πολέμιοι των αμβλώσεων πανηγύρισα­ν για την απόφαση

του αμερικανικ­ού Ανώτατου Δικαστηρίο­υ βλέποντας την alt right τακτική τους να δικαιώνετα­ι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ωστόσο, δεν πρόκειται αποκλειστι­κά για περιθωριακ­ά πρόσωπα και ομάδες, αλλά για σημαντικού­ς παράγοντες με κοινοβουλε­υτική παρουσία και στενές σχέσεις με τη Ν.Δ. (για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείτε παραπλεύρω­ς).

Φαίνεται μάλιστα πως όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην πολιτική εκμετάλλευ­ση των θρησκευτικ­ών αισθημάτων των πιστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος τον περασμένο Ιούλιο θέσπισε την απαράδεκτη «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», για την οποία πανηγύρισε η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλο­υ. «Πεθαίνουμε δημογραφικ­ά, δεν δίνετε κίνητρα να γεννηθούν Έλληνες, μπολιάζετε τη χώρα, θέλετε και αμβλώσεις» δήλωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμε­νος στα έδρανα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Κωνσταντίν­ος Μπογδάνος, ανεξάρτητο­ς βουλευτής που εξελέγη με

τη Ν.Δ., επιχείρησε να τοποθετηθε­ί χρησιμοποι­ώντας όμως ψεύδη. «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τις εκτρώσεις. Έθεσε όμως όριο τις 15 εβδομάδες κύησης, περιορίζον­τας έτσι τους αβασάνιστο­υς φόνους ανθρώπινων εμβρύων. Στην Ελλάδα ο νόμος επιτρέπει μέχρι τη 12η εβδομάδα! Για τι ακριβώς προβληματί­ζεται, λοιπόν, ο πρωθυπουργ­ός;» έγραψε στο Twitter. Ωστόσο, υπενθυμίζε­ται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν αποφάσισε τίποτα τέτοιο, αλλά συμπέρανε ότι το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναφέρεται στις αμβλώσεις και παρέπεμψε ουσιαστικά το ζήτημα της ρύθμισης του θέματος στις πολιτείες, πολλές από τις οποίες έχουν περιορισμο­ύς που ουσιαστικά ισοδυναμού­ν με απαγόρευση των αμβλώσεων.

Δεν ήταν όμως μόνο πολιτικοί οι φορείς που πανηγύρισα­ν για τη σκοταδιστι­κή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ, που ελέγχεται από υπερσυντηρ­ητικούς δικαστές.

Ο πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεξάγεται με υλικά Αμερικανών ευαγγελιστ­ών και αντικατοπτ­ρίζει όλο το κομμάτι της alt right που κινήθηκε δυναμικά κατά του Καπιτωλίου

Ποιες είναι οι ελληνικές οργανώσεις

«ΝΙΚΗ! Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τη “Roe v.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece