AVGI

Σταθερά κατά των αμβλώσεων η Ν.Δ.

- Νίκος Σβέρκος

Από το 1986, όταν η Ν.Δ. καταψήφισε τη νομιμοποίη­ση, έως τώρα, η θέση δεν άλλαξε. Την έχει υποστηρίξε­ι μάλιστα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης το 2019. Μετά ακολούθησα­ν ο Γεωργιάδης, η Κεραμέως, οι ευρωβουλευ­τές

Στα τέλη Ιουνίου του 1986 η Βουλή συζητούσε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίη­ση των αμβλώσεων. Η Ν.Δ., με πρόεδρο τότε τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη, καταψήφισε το νομοσχέδιο με επιχειρημα­τολογία γνώριμη σήμερα. «Όπως νομοθετείτ­αι η άμβλωση, γίνεται σπορ» είπε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. «Το νομοσχέδιο επιτρέπει χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο τον φόνο όλων των εμβρύων κάτω από τους 3 μήνες με μόνη την απόφαση της εγκύου; Μα αυτή η νοοτροπία δεν είναι στη βάση κάθε δικτατορία­ς, ότι κάποιος άλλος αποφασίζει για τη ζωή μου […] γιατί δεν νομιμοποιε­ί η κυβέρνηση και τις κλοπές, και τους βιασμούς, και τα ναρκωτικά;» είπε τότε ο Ιωάννης Παλαιοκρασ­σάς. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ξανά με πρόεδρο έναν Μητσοτάκη, η Ν.Δ. δεν έχει εγκαταλείψ­ει τις θέσεις αυτές και κορυφαία στελέχη της προπαγανδί­ζουν θέσεις ενάντια στις αμβλώσεις.

«Να μας κινητοποιή­σει ιδιαιτέρως»

5 Μαρτίου 2019: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έλεγε στη Βουλή: «Υπάρχουν άλλωστε και πολλά παράπλευρα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν διακομματι­κά. Με ρεαλισμό και τόλμη. Θέματα όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο συγκλονιστ­ικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων. Εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως στην πατρίδα μας οι εκτρώσεις, αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Πολλές από αυτές τις εκτρώσεις λαμβάνουν χώρα σε ζευγάρια που Πάγια τακτική έχει γίνει η υποστήριξη των πιο ακραίων θέσεων, εντός και εκτός χώρας, κι αν οι αντιδράσει­ς είναι πολλές, ακολουθεί μια λεκτική υποχώρηση έως την επόμενη φορά ήδη έχουν παιδιά κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κινητοποιή­σει ιδιαιτέρως».

Τα συγχαρητήρ­ια του Γεωργιάδη

29 Δεκεμβρίου 2019: Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη την εφημερίδα Sportime που με πρωτοσέλιδ­ό της προπαγάνδι­ζε την «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού». «Συγχαίρω την εφημερίδα παρά τις αντιδράσει­ς. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητεί­ται το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβαν­όμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του έθνους μας» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο υπουργός, απαντώντας σε επικριτικό άρθρο του Στάθη Τσαγκαρουσ­ιάνου στο lifo.gr, επιχείρησε να αναδιπλωθε­ί. Ωστόσο, ανέφερε: «Τέλος, στο άρθρο σας υπήρχε και μία ελαφριά ειρωνεία σε ανθρώπους που διαφωνούν με τις εκτρώσεις για θρησκευτικ­ούς λόγους. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι στα όρια του ρατσισμού. Ρατσισμού δε που, όπως συνήθως, στρέφεται σχεδόν κατά αποκλειστι­κότητα προς τους Χριστιανού­ς».

Το φάουλ του Κιμπουρόπο­υλου

16 Μαρτίου 2021: Ο ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπο­υλος υπερψήφισε πρόταση της Ακροδεξιάς που έλεγε ότι «η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύε­ται από τη σύλληψη». Υπό το βάρος των αντιδράσεω­ν, η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η στάση Κυμπουρόπο­υλου «δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του».

Επίσημο συνέδριο

14 Ιουνίου 2021: Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν.Δ. ήταν προσκεκλημ­ένο να μιλήσει στο περίφημο «συνέδριο γονιμότητα­ς», το οποίο υποτιμούσε τις γυναίκες, επιτίθετο σε όσες επιλέγουν να μην τεκνοποιήσ­ουν σε νεαρή ηλικία και εμμέσως πλην σαφώς- επιτίθετο σε όσες διακόπτουν την κύηση σε νεαρή ηλικία. Το συνέδριο τελούσε μάλιστα υπό την αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατία­ς.

Μαζί με τους Πολωνούς

24 Ιουνίου 2021: Οι ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. ψήφισαν μαζί με τους Πολωνούς υπερσυντηρ­ητικούς του ECR ψήφισμα που κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» έκθεση του Ε.Κ. που χαρακτηρίζ­ει «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Την επόμενη μέρα, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγή­ς, οι ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. υπερψήφισα­ν και την έκθεση κατά της οποίας στρεφόταν το ψήφισμα των Πολωνών.

Η σύλληψη ξεκινά μόλις η μητέρα συλλάβει την… ιδέα!

28 Ιανουαρίου 2022: Αποκαλύπτε­ται ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση να προβληθεί στα σχολείο οπτικοακου­στικό υλικό οι δημιουργοί του οποίου υποστηρίζο­υν την αντιεπιστη­μονική θεωρία ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνε­ι την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Μετά τον σάλο, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι το υλικό αποσύρεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece