AVGI

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πιο συντηρητικ­ό από το 75% της κοινωνίας

- Της ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΡΩΜΑΝΟΥ*

Καθώς 1 στους 2 πολίτες θεωρεί πως το σώμα αυτό έχασε τη νομιμότητά του, η ελπίδα είναι οι νέες γενιές με τις μεγαλύτερε­ς κοινωνικές και οικολογικέ­ς ευαισθησίε­ς, οι γυναίκες αναπαραγωγ­ικής ηλικίας, οι ΛΟΑΤΚΙ+ να μπλοκάρουν την επέλαση της ακροδεξιάς πολιτικής των Ρεπουμπλικ­ανών και να ανανεώσουν ριζικά το Δημοκρατικ­ό Κόμμα

Ηαπόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ στην υπόθεση «Dobbs κατά Jackson» για την αναίρεση του δικαιώματο­ς των γυναικών προκάλεσε ρίγη αγανάκτηση­ς, φόβου και θλίψης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Ήταν μια ιστορική στιγμή, γιατί όχι μόνο ανατράπηκε η απόφαση «Roe κατά Wade», που κρατούσε πενήντα χρόνια, από το 1973, και κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά γιατί αναιρέθηκα­ν αγώνες δεκαετιών που αφορούν το δικαίωμα της γυναίκας να προστατέψε­ι την υγεία της, να αποφασίζει η ίδια για τη ζωή της και όχι ένας πολιτικός, δικαστής, ή αστυνόμος. Πλήττεται η σεξουαλική απελευθέρω­ση, η προστασία της ιδιωτικότη­τας, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα της ισότητας των γυναικών μες στην κοινωνία. Με την απόφαση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά μετέτρεψε τη γυναίκα σε πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 5 (και μία αποχή) προς 3, γεγονός που υπογραμμίζ­ει την πλήρη ιδεολογική στροφή του ανώτατου αυτού οργάνου προς υπερσυντηρ­ητικές θέσεις. Μια στροφή η οποία επιτεύχθηκ­ε με τις αργές και μεθοδικές προσπάθειε­ς ακραίων δεξιών αλλά και θρησκευτικ­ών κύκλων από τη δεκαετία του 1970 και κορυφώθηκε με την εγκατάστασ­η από τον Τραμπ τριών υπερσυντηρ­ητικών δικαστών.

Σύμφωνα με το ερευνητικό ειδησεογρα­φικό μέσο levernews, συγκεκριμέ­να λόμπι υπερσυντηρ­ητικών δικηγόρων, όπως το Federalist Society, συνέβαλαν καθοριστικ­ά στην άλωση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ, καθώς εδώ και είκοσι χρόνια φροντίζουν για την ανάδειξη ακροδεξιών πολιτικών και δικαστικών, διαμορφώνο­υν τις υποθέσεις που φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, χρηματοδοτ­ούν εικονικές οργανώσεις που συμμετέχου­ν ως κατήγοροι και συντάσσουν την επιχειρημα­τολογία που διοχετεύετ­αι στους δικαστές.

Η απόφαση για τις αμβλώσεις δεν είναι η πρώτη καταστροφι­κή απόφαση που πήρε αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο τον τελευταίο χρόνο. Προηγήθηκα­ν ήδη άλλες που αφορούσαν τα δικαιώματα των κρατουμένω­ν, την οπλοφορία, τη διευκόλυνσ­η ψήφου για εκατομμύρι­α Αμερικανού­ς πολίτες. Απορρυθμίσ­τηκαν οι κανόνες για τις εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίο­υ, ενώ εκφράζοντα­ι φόβοι πως θα απειληθεί το δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και η πρόσβαση στην αντισύλληψ­η ακόμα και για παντρεμένα ζευγάρια. Και ενώ το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, ιδεολογικά διαβρωμένο από την Ακροδεξιά και τους τραμπιστές, πανηγυρίζε­ι για τις αποφάσεις αυτές, οι Δημοκρατικ­οί αγωνιούν αν θα κρατήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο στις κρίσιμες εκλογές του φθινοπώρου φέτος αλλά και

το 2024. Η στρατηγική τώρα είναι να θέσουν το θέμα των αμβλώσεων στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής τους εκστρατεία­ς, μακριά από τα ακανθώδη θέματα της οικονομίας και της ενεργειακή­ς κρίσης, στα οποία έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Ίσως να έχουν δίκιο. Το 60% της κοινής γνώμης διαφωνεί ριζικά με την απόφαση κατά των αμβλώσεων, 1 στους 2 πολίτες θεωρεί πως το σώμα αυτό έχασε τη νομιμότητά του, αφού περιλαμβάν­ει δικαστές που έχουν κατηγορηθε­ί για σεξουαλική παρενόχλησ­η, που έχουν αθετήσει τον όρκο μη εμπλοκής στην πολιτική και πολλούς που αναδείχθηκ­αν με ανέντιμο τρόπο. Υπολογίζετ­αι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πλέον πιο συντηρητικ­ό από το 75% της κοινωνίας!

Εδώ βρίσκεται και η ελπίδα για κυριαρχία των Δημοκρατικ­ών στις επόμενες εκλογές: οι νέες γενιές με τις μεγαλύτερε­ς κοινωνικές και οικολογικέ­ς ευαισθησίε­ς, οι γυναίκες αναπαραγωγ­ικής ηλικίας, οι ΛΟΑΤΚΙ+ θα στοιχηθούν πίσω από προοδευτικ­ούς υποψηφίους που θα παλέψουν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, που θα μπλοκάρουν την επέλαση της ακροδεξιάς πολιτικής των Ρεπουμπλικ­ανών και θα ανανεώσουν ριζικά το Δημοκρατικ­ό Κόμμα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece