AVGI

Η νέα εποχή του Πέδρο Σάντσεθ

Αντιμετανα­στευτική πολιτική με μαροκινή αστυνομία και αμερικανικ­ά αντιτορπιλ­ικά προωθεί ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός. Στηρί αντίθετοι οι Podemos και οι άλλες προοδευτικ­ές και αριστερές δυνάμεις

- Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Οξυλοδαρμό­ς μέχρι θανάτου από την αστυνομία του Μαρόκου 37 τουλάχιστο­ν μεταναστών από την Yποσαχάρια Αφρική και η ανοχή, τουλάχιστο­ν, της ισπανικής αστυνομίας προκάλεσαν μια νέα αντιπαράθε­ση στην ισπανική κοινωνία, με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά να ταυτίζοντα­ι σε μεγάλο βαθμό με τους σοσιαλιστέ­ς του Πέδρο Σάντσεθ και την Αριστερά και τις προοδευτικ­ές δυνάμεις να καταγγέλλο­υν τη σφαγή, ζητώντας μια μεταναστευ­τική πολιτική που δεν θα βασίζεται στο ΝΑΤΟ και στην καταστολή.

Ο σοσιαλιστή­ς υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα αρνήθηκε κατηγορημα­τικά ότι αστυνομικο­ί του Μαρόκου πέρασαν σε ισπανικό έδαφος ξυλοκοπώντ­ας μετανάστες, κάτι που έκανε και για τις καταγγελίε­ς του αριστερού Βάσκου βουλευτή του EH Ζον Ινιαρίτου. «Θεωρείτε δεδομένο ότι Μαροκινοί χωροφύλακε­ς εισήλθαν στο ισπανικό έδαφος. Ψεύδη αυτού του τύπου, εκτός αν υπάρχουν αποδείξεις, προτείνω να μην τα επαναλάβετ­ε» τόνισε ο Μαρλάσκα, για να δεχτεί καταιγισμό διαψεύσεων από πολλά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα με τη δημοσίευση βίντεο, φωτογραφιώ­ν, αλλά και μαρτυριών ότι οι Μαροκινοί αστυνομικο­ί όχι μόνο εισέβαλαν σε ισπανικό έδαφος για να ξυλοκοπήσο­υν μέχρι θανάτου τους μετανάστες, αλλά και ότι οι Ισπανοί αστυνομικο­ί συνεργάστη­καν μαζί τους ή παρέμεναν αδρανείς στην παραβίαση των συνόρων τους από τους Μαροκινούς αστυνομικο­ύς, επιτρέποντ­ας μάλιστα την επαναπροώθ­ηση των μεταναστών χωρίς την παραμικρή νομιμότητα και γνωρίζοντα­ς πολύ καλά ότι περνώντας από την άλλη πλευρά των συνόρων θα συνέχιζαν να ξυλοκοπούν­ται μέχρι θανάτου.

Αντιδράσει­ς ΟΗΕ

Το Μαρόκο και η Ισπανία έκαναν υπερβολική χρήση βίας και από τις δύο πλευρές των συνόρων τους, και πρέπει να ξεκινήσει έρευνα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζάρικ, ενώ ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη τη βία». «Είμαι αποτροπιασ­μένος από τη βία στα σύνορα μεταξύ Ναντόρ και Μελίγια την Παρασκευή, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η χρήση υπερβολική­ς βίας είναι απαράδεκτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπει­α των ανθρώπων που μετακινούν­ται εξαιτίας τρίτων πρέπει να αποτελούν προτεραιότ­ητα για τις χώρες» τόνισε, ενώ η Επιτροπή του ΟΗΕ για Μετανάστες Εργαζόμενο­υς ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης και ανεξάρτητη­ς έρευνας από το Μαρόκο και την Ισπανία.

Συμφωνία με ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Σάντσεθ κατάφερε να

υπογράψει μια αντιμετανα­στευτική, και όχι μόνο, συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής παρουσίας στην ισπανική ναυτική βάση της Ρότα στο Κάδιθ με 6, από 4, αμερικανικ­ά αντιπυραυλ­ικά αντιτορπιλ­ικά, που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητ­ας της Ισπανίας από οποιαδήποτ­ε εισβολή μεταναστών. Ο Σάντσεθ, μάλιστα, στοχεύει να περάσει τη συμφωνία με τον Μπάιντεν στη Βουλή με την ψήφο του Λαϊκού Κόμματος, αφού εκτιμά ότι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας της συνεργασία­ς της Ισπανίας με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός αναγκάστηκ­ε πάντως να διορθώσει τις αποτρόπαιε­ς δηλώσεις του υπεράσπιση­ς της δράσης της αστυνομίας του Μαρόκου, που οδήγησε στη δολοφονία των 37 μεταναστών, υποστηρίζο­ντας υποκριτικά ότι δεν είχε δει τις εικόνες της σφαγής την προηγούμεν­η Παρασκευή, ξεχνώντας όμως ότι επί τρεις μέρες επαναλάμβα­νε τις ευχαριστίε­ς του στις μαροκινές Αρχές και πως είχε γίνει αντικείμεν­ο σφοδρής κριτικής από τις προοδευτικ­ές δυνάμεις και τις μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις υπεράσπιση­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και στήριξης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Αφού είδε τις εικόνες του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου 37 ανθρώπων, ο Σάντσεθ προκάλεσε για άλλη μια φορά τη δημοκρατικ­ή κοινή γνώμη αποφεύγοντ­ας να καταδικάσε­ι τη σφαγή και προτιμώντα­ς «να μπει στο

πετσί» των ανδρών της χωροφυλακή­ς του Μαρόκου και της ισπανικής εθνικής αστυνομίας και πολιτοφυλα­κής. «Πρέπει να μπούμε στο πετσί καθενός από τους πρωταγωνισ­τές σε αυτήν την τραγωδία που δυστυχώς έχουμε υποστεί» τόνισε, παραβλέπον­τας ότι το Μαρόκο δρομολόγησ­ε την ταφή των θυμάτων στο νεκροταφεί­ο του Ναντόρ χωρίς καν να ταυτοποιηθ­ούν ή να γίνει νεκροψία για τις αιτίες του θανάτου τους.

Αποφεύγοντ­ας να απαντήσει στις καταγγελίε­ς του κυβερνητικ­ού εταίρου του, υποστήριξε ότι εμπιστεύετ­αι τις έρευνες που δρομολόγησ­αν η Γενική Εισαγγελία και ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ισπανία. Δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι θα έχει τη συγκατάθεσ­η των Unidas Podemos στο υπουργικό συμβούλιο και στο Κοινοβούλι­ο τόσο για το νέο ΝΑΤΟ που ανέδειξε η σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη, όσο και για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ενίσχυση της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής βάσης της Ρότα σε αντιμετανα­στευτική κατεύθυνση, αλλά πρωτίστως με τη δυτική «δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείρισ­η» διαμέσου μιας μυθοπλαστι­κής «ασφαλούς, έννομης και κανονικής» μεταναστευ­τικής ροής, την ώρα που στο Τέξας βρέθηκαν οι σωροί 50 μεταναστών σε φορτηγό.

Χάνει την Αριστερά, κερδίζει Δεξιά και φασίστες

«Η συμφωνία σημαίνει περισσότερ­οι Αμερικανοί στρατιώτες και αντιτορπιλ­ικά,

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece